menu

Kunstenaars in een zeecontainer

Zes weken lang krijgt zorgorganisatie Vitalis De Horst/Kronehoef en haar bewoners een bijzondere gast te logeren. Het gaat om het reizende KUNSTBLOK atelier van kunstenares Monique Rutten. En Monique is niet de enige kunstenaar die meedoet. Er zijn er nog veel meer kunstenaars die onderdeel zijn van dit project.

De zogenaamde KUNSTBLOK reist rond. Het is een zeecontainer die als tijdelijke werkplek fungeert. En het bijzondere aan dit kunstproject is dat kunstenaars zich laten inspireren door de locatie én vooral haar bewoners.

Schilderen in een zeecontainer

Ouderen die zich vervelen gaan fysiek veel sneller achteruit dan ouderen die zich bevinden in een ‘inspirerende en actieve’ omgeving.  Dat is ook de reden waarom Vitalis meedoet aan dit project. Maaike Mul is coördinator kunst en cultuur bij Vitalis: “Met KUNSTBLOK  willen we ontdekken  wat ouderen ons te bieden hebben, ze prikkelen, in plaats van te kijken wat ze aan zorg nodig hebben. Dat laten we niet alleen aan henzelf zien, maar ook aan de buitenwereld.” Door de buitenwereld naar binnen te halen komt er ‘leven in de brouwerij’ wat direct van invloed is op de bewoners. Daarom krijgen de kunstenaars ook de kans om te exposeren op de locaties.

Kunstenaars geïnspireerd door ouderen

Voor Monique is het een nog onbekende wereld die ze heel graag wil leren kennen. Ze is in haar werk op zoek naar de echtheid en puurheid van de mens, confronterend, ontdaan van uiterlijke franje. Wat verborgen is, toont zij; de waarheid, soms verbijsterend, wel direct en eerlijk. Monique is geïnspireerd door ‘oude’ zwart wit foto’s, van haar eigen leven, maar ook van andere onbekende levens. Waar kun je dan meer inspiratie opdoen dan bij ouderen? Samen met de bewoners van Vitalis De Horst/Kronehoef wil ze in het onbekende leven van een fotoalbum duiken. Ook dat wat je niet direct ziet of weet, maakt deel uit van een mensenleven. Fragmenten die vragen oproepen, foto’s waar een verhaal, drama of geschiedenis achter schuilt vormen de inspiratie voor een kunstwerk dat ze gaat maken.

Wereldwijd exposeren

Monique Rutten studeerde in 1993 af aan de Academie Beeldende Vormgeving te Tilburg met schilderen, tekenen en grafiek. Sinds die tijd heeft ze in Japan, China, Museum of Modern Art van Beijing en Tijanjin gehangen. Maar ook ‘gewoon’ in Amsterdam. Tot 14 augustus is ze te bewonderen bij Vitalis.

Foto: Mooniq Priem

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten