menu

Kunstenaar in het verpleeghuis

Je hoeft geen kunstenaar te zijn om de mooiste kunstwerken te maken. Dat bewijzen de vele “verborgen” kunstenaars die in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland wonen. Daarom gaan wij hier bij NED7 de komende tijd opzoek naar deze kunstschatten die iedere dag ergens in ons land worden gemaakt!

De eerste kunstenaar die wij bezoeken is mevrouw Flory Straatsma. Flory is 82 jaar en woont samen met haar man Nic van 86 jaar in Zorgcentrum De Buitenhof van Cordaan.

Volop activiteiten

Zorgcentrum De Buitenhof ligt in een rustige buurt in Amsterdam Zuid, tegenover het Amstelpark. Het ziet er modern en sfeervol uit. Op de begane grond bevindt zich het ‘Dorpsplein’ hier worden activiteiten georganiseerd voor bewoners maar ook buurtgenoten, familie en vrienden zijn van harte welkom. De Buitenhof biedt woningen met zorg, begeleiding of verpleging voor ouderen en Flory en haar man wonen hier al een tijdje.

Ieder jaar een expositie

Activiteitenbegeleider Miguel Leon zorgt voor een gevarieerd activiteitenprogramma voor bewoners. Zo wordt er iedere woensdagochtend geschilderd. Miguel krijgt hierbij assistentie van vrijwilligers Marianne en Relinde. Samen maken zij er een creatieve gezellige ochtend van. En wat gebeurt er met alle kunstwerken die hier worden gemaakt? Het is de bedoeling om ieder jaar een expositie te houden waarin de vele kunstenaars in het zonnetje worden gezet.

partner content

Zorg met een hart

Bij Cordaan helpen ze iedereen, van jong tot oud, van ouderen tot mensen met een verstandelijke beperking en van fysiotherapie tot palliatieve zorg. Allemaal in het hart van de Amsterdamse samenleving.

Wie is Flory Straatsma?

Bij één van de ochtendsessies die Miguel hield kwamen wij Flory tegen. En de kunstwerken die zij maakte vielen direct op. Reden dus om eens met Flory kennis te maken en haar wat vragen te stellen. “Ik ben Flory (‘officieel Flora maar zo kent niemand me’) en ben getrouwd met Nic. We hebben een zoon en een dochter en wonen sinds een jaar of drie samen in De Buitenhof in een klein maar perfect appartement. Ik zit in een rolstoel maar kleine stukjes lopen met de rollator lukt nog wel hoor. Nic loopt ook moeilijk maar gelukkig kan hij nog prima autorijden en maken wij samen zo af en toe een uitstapje. Vanmiddag gaan we lekker een visje eten in IJmuiden.”

Ik ben creatief maar geen kunstenaar

“Voordat ik kinderen kreeg heb ik als coupeuse en ontwerpster gewerkt. Ik had heel leuk werk en ik kon het heel snel. Ik heb ook jarenlang mijn eigen kleding gemaakt en natuurlijk ook voor de kinderen. Ik was niet alleen creatief maar ook sportief, veel fietsen en vroeger ook lekker roeien op Amstel.” Toen haar werd gevraagd of ze ook naar roeien bij de Olympische Spelen had gekeken zei ze: “Sporten is alleen leuk om te doen, niet om naar te kijken.”

Hoelang schildert u al?

“Door een val met de fiets ben ik linkszijdig verlamd en in een rolstoel terechtgekomen. Omdat sporten niet meer ging besloot ik om een cursus tekenen en schilderen te doen in het Rijksmuseum. Dat was heel leuk maar wel een hoop gedoe met de bus, dus daar ben ik mee gestopt. Nu ga ik wekelijks naar de schilderochtend in De Buitenhof. Ik vind het jammer dat het maar anderhalf uur is, dat is zo om! Ik heb ook weleens geschilderd in een buurthuis maar precies weet ik dat niet meer. Ik heb gaten in mijn geheugen”, lacht ze.

foto

Kunstwerk van Flory

Er klopt niets van mijn tulpen

“Om inspiratie zit ik niet verlegen, ik schilder uit mijn hoofd en gebruik verschillende materialen. Het meest trots is ben ik op de tulpen die ik heb geschilderd. Er klopt niets van, ik heb het ook nooit geleerd, maar ik vind het wel mooi.”

Woont u hier met plezier?

“Het appartement is perfect, de mensen die hier werken zijn heel vriendelijk en ik ben heel blij dat ik hier samen met mijn man kan wonen. Ik heb niet zoveel contact met de andere bewoners, veel mensen zijn dement en daar kun je niet meer zo makkelijk mee praten. Iedere middag om 16:00 uur speel ik een potje patience op de computer, dat is ook het enige wat ik kan met een computer. Op woensdag ga ik met een vrijwilliger fietsen op de duo-fiets. Dat zou ik het liefst iedere dag willen doen maar ja, er is een tekort aan vrijwilligers.”

Flory’s motto?

“Als je iets doet doe het dan goed of helemaal niet!”

Tot slot

“Ik wilde altijd goed oud worden en dat is me gelukt! Ik heb nooit gerookt en gedronken en altijd veel bewogen. Als Nic iets overkomt dan stop ik ogenblikkelijk met eten, dat weten ze hier ook. Ik ben 82 en zit in een rolstoel, ik kan niets echt meer zelf, dan vind ik het wel mooi geweest.”

meer informatie

advertentie

Boeken over kunst bij Bol.com

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten