Volg ons online

Vrije tijd

Kunstenaar in het verpleeghuis

In verpleeg- en verzorgingshuizen zitten veel verborgen kunstenaars zoals Flory. Deze kunstenaar zochten wij op voor een gesprek.

Gedeeld

op

Kunstenaar Flory over haar kunstwerken

Je hoeft geen kunstenaar te zijn om de mooiste kunstwerken te maken. Dat bewijzen de vele “verborgen” kunstenaars die in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland wonen. Daarom gaan wij hier bij NED7 de komende tijd opzoek naar deze kunstschatten die iedere dag ergens in ons land worden gemaakt!

De eerste kunstenaar die wij bezoeken is mevrouw Flory Straatsma. Flory is 82 jaar en woont samen met haar man Nic van 86 jaar in Zorgcentrum De Buitenhof van Cordaan.

Volop activiteiten

Zorgcentrum De Buitenhof ligt in een rustige buurt in Amsterdam Zuid, tegenover het Amstelpark. Het ziet er modern en sfeervol uit. Op de begane grond bevindt zich het ‘Dorpsplein’ hier worden activiteiten georganiseerd voor bewoners maar ook buurtgenoten, familie en vrienden zijn van harte welkom. De Buitenhof biedt woningen met zorg, begeleiding of verpleging voor ouderen en Flory en haar man wonen hier al een tijdje.

Ieder jaar een expositie

Activiteitenbegeleider Miguel Leon zorgt voor een gevarieerd activiteitenprogramma voor bewoners. Zo wordt er iedere woensdagochtend geschilderd. Miguel krijgt hierbij assistentie van vrijwilligers Marianne en Relinde. Samen maken zij er een creatieve gezellige ochtend van. En wat gebeurt er met alle kunstwerken die hier worden gemaakt? Het is de bedoeling om ieder jaar een expositie te houden waarin de vele kunstenaars in het zonnetje worden gezet.

partner content

Zorg met een hart

Bij Cordaan helpen ze iedereen, van jong tot oud, van ouderen tot mensen met een verstandelijke beperking en van fysiotherapie tot palliatieve zorg. Allemaal in het hart van de Amsterdamse samenleving.

Wie is Flory Straatsma?

Bij één van de ochtendsessies die Miguel hield kwamen wij Flory tegen. En de kunstwerken die zij maakte vielen direct op. Reden dus om eens met Flory kennis te maken en haar wat vragen te stellen. “Ik ben Flory (‘officieel Flora maar zo kent niemand me’) en ben getrouwd met Nic. We hebben een zoon en een dochter en wonen sinds een jaar of drie samen in De Buitenhof in een klein maar perfect appartement. Ik zit in een rolstoel maar kleine stukjes lopen met de rollator lukt nog wel hoor. Nic loopt ook moeilijk maar gelukkig kan hij nog prima autorijden en maken wij samen zo af en toe een uitstapje. Vanmiddag gaan we lekker een visje eten in IJmuiden.”

Ik ben creatief maar geen kunstenaar

“Voordat ik kinderen kreeg heb ik als coupeuse en ontwerpster gewerkt. Ik had heel leuk werk en ik kon het heel snel. Ik heb ook jarenlang mijn eigen kleding gemaakt en natuurlijk ook voor de kinderen. Ik was niet alleen creatief maar ook sportief, veel fietsen en vroeger ook lekker roeien op Amstel.” Toen haar werd gevraagd of ze ook naar roeien bij de Olympische Spelen had gekeken zei ze: “Sporten is alleen leuk om te doen, niet om naar te kijken.”

Hoelang schildert u al?

“Door een val met de fiets ben ik linkszijdig verlamd en in een rolstoel terechtgekomen. Omdat sporten niet meer ging besloot ik om een cursus tekenen en schilderen te doen in het Rijksmuseum. Dat was heel leuk maar wel een hoop gedoe met de bus, dus daar ben ik mee gestopt. Nu ga ik wekelijks naar de schilderochtend in De Buitenhof. Ik vind het jammer dat het maar anderhalf uur is, dat is zo om! Ik heb ook weleens geschilderd in een buurthuis maar precies weet ik dat niet meer. Ik heb gaten in mijn geheugen”, lacht ze.

foto

Kunstwerk van Flory

Er klopt niets van mijn tulpen

“Om inspiratie zit ik niet verlegen, ik schilder uit mijn hoofd en gebruik verschillende materialen. Het meest trots is ben ik op de tulpen die ik heb geschilderd. Er klopt niets van, ik heb het ook nooit geleerd, maar ik vind het wel mooi.”

Woont u hier met plezier?

“Het appartement is perfect, de mensen die hier werken zijn heel vriendelijk en ik ben heel blij dat ik hier samen met mijn man kan wonen. Ik heb niet zoveel contact met de andere bewoners, veel mensen zijn dement en daar kun je niet meer zo makkelijk mee praten. Iedere middag om 16:00 uur speel ik een potje patience op de computer, dat is ook het enige wat ik kan met een computer. Op woensdag ga ik met een vrijwilliger fietsen op de duo-fiets. Dat zou ik het liefst iedere dag willen doen maar ja, er is een tekort aan vrijwilligers.”

Flory’s motto?

“Als je iets doet doe het dan goed of helemaal niet!”

Tot slot

“Ik wilde altijd goed oud worden en dat is me gelukt! Ik heb nooit gerookt en gedronken en altijd veel bewogen. Als Nic iets overkomt dan stop ik ogenblikkelijk met eten, dat weten ze hier ook. Ik ben 82 en zit in een rolstoel, ik kan niets echt meer zelf, dan vind ik het wel mooi geweest.”

meer informatie

advertentie

Boeken over kunst bij Bol.com

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Meer geld voor ouderen en hun wensen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs verrast met een fantastische bijdrage van de VriendenLoterij. Meer geld voor ouderen dus en het vervullen van hun wensen.

Gedeeld

op

Meer geld voor ouderen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs door de VriendenLoterij beloond met een cheque van maar liefst € 472.519. Dat betekent meer geld voor ouderen en de wensen die ze hebben. 

De stichting bestaat nu meer dan twee jaar en groeit hard. Van speciale Gouden Koffiebijeenkomsten tot het vervullen van Gouden Wensen. De stichting doet er alles aan om ouderen in het zonnetje te zetten. Oprichter en directeur Jan Romme wil meer. “Want ouderen verdienen het als geen ander!”

Nog meer doelen

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Het nieuws van deze prachtige bijdrage die Stichting Gouden Dagen in ontvangst mocht nemen, werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de loterij steeg de afdracht aan Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen: Hulphond Nederland, Spieren voor Spieren, Stichting Life Goals, Stichting Vier het Leven en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Iedereen telt mee

Iedereen telt mee. Daarom werft de VriendenLoterij fondsen voor Nederlandse goede doelen die zich inzetten voor een gezonde en sociale samenleving. Hierdoor kunnen er in Nederland nieuwe maatschappelijke initiatieven en projecten van de grond komen, waarmee mensen net dat zetje krijgen dat ze verder helpt of waarmee vrijwilligers worden gesteund bij hun werk.

Hulphonden

Hulphond Nederland is een van de goede doelen die vanaf nu een structurele jaarlijkse bijdrage krijgt van 200.000 euro. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een posttraumatische stressstoornis. Hulphond Nederland helpt nu ongeveer 600 mensen per jaar. Toch zijn de wachtlijsten voor een hulphond nog lang. De stichting streeft ernaar om per einde 2018 op jaarbasis 1.000 mensen te helpen. Met de structurele jaarlijkse bijdrage is Hulphond in staat deze doelstelling te behalen.

Life Goals

Een andere nieuwe beneficiënt is Stichting Life Goals. De stichting is in 2010 opgericht ter bevordering van participatie en re-integratie van mensen aan de onderkant van onze samenleving, zoals dak- en thuislozen, tienermoeders, ex-gedetineerden en slachtoffers van huiselijk geweld door middel van sport. In 40 weken tijd doen deelnemers nieuwe contacten op, krijgen ze meer inzicht in hun eigen gedrag en werken ze aan hun gezondheid. Life Goals is inmiddels actief in 25 gemeenten. De organisatie wil groeien naar 43 gemeenten om zo jaarlijks 5.000 kwetsbare mensen in beweging te brengen. De vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro helpt hen deze doelstelling te realiseren.

Chronisch zieke kinderen

Emma at Work zorgt ervoor dat jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar met een chronische of een ernstige (levensbedreigende) ziekte ook kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. In Nederland gaat het over zo’n 500.000 jongeren die vanwege hun ziekte vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De jeugdwerkloosheid onder chronisch zieke jongeren en jongeren met een lichamelijke beperking is 40-50%, terwijl zij wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren. De eenmalige bijdrage van 375.000 euro biedt Emma at Work de mogelijkheid om meer jongeren te bereiken, te coachen en aan passend werk te helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het goede werk dat Stichting Gouden Dagen doet? Bezoek dan eens de website van de organisatie.

Bron: Gouden Dagen

Lees verder

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Meest gelezen