menu

Kunst tegen eenzaamheid

Postmoderne Post is een kunstproject waarmee we kunst tegen eenzaamheid maken. In feite is het een eenvoudig concept. Tien kunstenaars zijn gekoppeld aan tien bewoners van Woonzorgcentrum Archipel. Ze hebben elkaar leren kennen bij de start van het project.

Wekelijks maken de kunstenaars een ansichtkaart. Ze tekenen, ze maken een collage, ze fotograferen, ze kiezen hun eigen vorm. Elke vrijdag krijgen de bewoners de nieuwe kaart in de bus. Een jaar lang! Natuurlijk schrijven de kunstenaars ook. De ene een uitgebreid verhaal, de ander wat beknopter.

Bijzondere ansichtkaarten

Aan het eind van het project worden alle 520 ansichtkaarten geëxposeerd. En dan zijn ze ook te koop, voor maar € 25,- per stuk. Als alle kaarten verkocht worden, is er voldoende geld om het project te herhalen. We organiseren vier keer een lunch, zodat de deelnemers elkaar weer even zien. Dat is in feite een uitje, maar dan zonder dat bewoners het huis uit hoeven.

Kunst tegen eenzaamheid

Dit soort projecten kunnen niet zonder subsidie, want de kunstenaars krijgen een kleine vergoeding voor hun werk. Dankzij het Cultuurfonds Almere, Fonds RCOAKCornelis Roozenfonds en Ars Donandi/Schokkenkamp Wegener Lonzième Fonds en ook een flink aantal vrienden van de kunstenaars, die met een kleine gift het project hebben gesponsord, is dit allemaal mogelijk.

Band met de bewoners

Wat we van te voren hoopten, gebeurde ook. We hoopten dat de bewoners kaarten terug zouden willen sturen en die zouden vanzelf ook door hen zelf getekend moeten worden. Er zijn al drie bewoners die wekelijks komen tekenen en dan aan hun ansichtkaart werken. Ook hoopten we dat er een band zou ontstaan. Dat gebeurde ook. Een mevrouw zei bijvoorbeeld: “Ze is zo lief en ik voel me zo door haar begrepen!”

Zorgkunstenaar

Ik ben zorgkunstenaar in Archipel en ik loop wekelijks even bij de bewoners langs om te kijken of ze weer een nieuwe ansichtkaart hebben gekregen. En ik plak de nieuwe kaarten op de muur waar de anderen al hangen, bij elkaar. Dat wordt in elke kamer een groeiend kunstwerk! En de mensen die binnenkomen, die hebben wat te kijken en te bespreken! Mam, heb je weer een nieuwe kaart?

Reageren

Auteur

Hein Walter

Hein Walter

Hein Walter werkt als zorgkunstenaar in Almere. Hij heeft sinds 2011 zijn atelier in woonzorgcentrum Archipel en ontwikkelt vanuit stichting De Zijderups sociaal-maatschappelijke kunstprojecten. Hij is beeldend kunstenaar en dichter.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten