menu

Kunst maken ondanks het syndroom van Korsakov

Het syndroom van Korsakov is een nare aandoening, die ontstaat bij een ernstig gebrek aan vitamine B1. Mensen die last hebben van het syndroom glijden steeds verder af. Voor zichzelf zorgen wordt hierdoor steeds moeilijker. Daarom is het heel bijzonder als je iemand ontmoet die ondanks de ziekte toch in staat is prachtige kunstwerken te maken.

Wij gaan op bezoek bij Gosse Boersma. Hij heeft het syndroom van Korsakov. Hij is nog maar 58 jaar, maar woont in ‘Frankeland’ in Schiedam. Gosse maakt abstracte schilderijen met prachtige kleuren. Sinds kort is hij ook begonnen met houtskool tekeningen. Het is een bijzondere man. Excentriek, creatief en vooral eigengereid!

Dat is mijn vrouwelijke kant

Gosse is een bijzondere creatieve man. Zo ook zijn kamer waar we hem ontmoeten. Het ziet er sfeervol uit. Er hangen overal kerstlampjes, kunstwerken, snuisterijen, koptelefoons en kunstbloemen. Gosse heeft zijn nagels gelakt met paarse glitter nagellak: “Net gekocht.” Aan de muur hangt een lange zwarte pruik met krullen, in de badkamer een prachtige jurk. “Ik draag ‘m ook op de afdeling”, zegt Gosse. “Dat is de vrouwelijke kant in mij.” Hij is gescheiden en heeft twee zoons van 25 en 27 jaar. Joshua heeft beloofd hem binnenkort te bezoeken, Sefanja ziet hij regelmatig. Een relatie wil hij niet meer. Dat is over en uit. Zijn lange baard laat hij nog even doorgroeien. Hij wil weten hoelang deze kan worden. Het is fijn op zijn kamer en hij luistert op vrijdag- en zaterdagavond graag naar housemuziek.

Schilderij van Gosse Boersma

Schilderij van Gosse Boersma

Syndroom van Korsakov

Gosse Boersma, hij is het levende bewijs dat mensen met het syndroom van Korsakov nog veel kunnen. Hij voelt zich in Frankeland ook op z’n plek zegt hij. “Ik ga regelmatig naar buiten. Dat is heerlijk dat ik dat hier kan en mag. Volgens één van de verzorgers hier is het huis laatst uitgeroepen tot één van de meest cliëntvriendelijke verpleeg- en verzorgingshuizen van Nederland. Ik kan dat beamen! Het is hier echt heerlijk. Ik hoop dat mensen genieten van wat ik maak. Wie weet kan ik ooit nog een keer exposeren.”

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten