menu

Kunst maken met dementie

Kunst maken doet veel met ons. Of je nu een professioneel kunstenaar bent of een gepassioneerde amateur. Kunst brengt ons, op meerdere manieren, in beweging. Daarom gaan wij bij NED7 de komende tijd op bezoek bij bijzondere ‘kunstenaars’ in heel Nederland die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen.

De tweede kunstenaar die we bezoeken in het verpleeghuis is mevrouw Theresia Wilkes. In november hoopt zij 86 jaar te worden. Theresia woont pas een paar maanden in verpleeghuis De Eshoeve van Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW Zorg).

Residentie De Eshoeve

We zijn er op de tot nu toe warmste dag van het jaar en het is zeker geen verkeerde plek voor zo’n prachtige dag. De Eshoeve Residentie ligt in de groene wijk Belgisch Park. Deze wijk werd eind 19e eeuw aangelegd en beroemde architecten als Liefland en Wesstra hebben hun sporen achtgelaten in het voorname Belgisch Park. Vanuit De Eshoeve kijk je uit op de Scheveningse Bosjes en in een oogwenk ben je op het strand.

partner content

Liefdevolle zorg in hartje Den Haag

HWW Zorg biedt, in hartje Den Haag, wijkgerichte hulp aan bij mensen thuis of in één van de vele verpleeg- en verzorgingshuizen.

Kunst maken en andere activiteiten

Er is een hartelijke ontvangst door Angela Witteveen, activiteiten- en vrijwilligers coördinator en Mischa Brand, activiteitenbegeleider. Maandelijks verschijnt de activiteitenkalender met een gevarieerd aanbod van modeshows, optredens, bioscoopvoorstellingen, zit yoga, Jong&Oud activiteiten, bingo en nog veel meer. Deze centrale activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen en vooral de evenementen en optredens worden ook goed  bezocht door buurtbewoners en andere belangstellenden. Om de week wordt er op woensdagochtend getekend met pastelkrijt en houtskool. Eén van de deelnemers is Theresia Wilkes.

Wie is Theresia Wilkes

Theresia heeft beginnende dementie en woont sinds een paar maanden op de afdeling Albatros. Hier kan ze zich vrij bewegen over de verschillende ruimtes en in de tuin. Zij draagt een speciaal horloge wat een seintje geeft zodra ze de voordeur uitloopt. Volgens eigen zeggen woont ze thuis en komt ze één dag per week naar De Eshoeve. Theresia is heel druk met haar gezin van 10 kinderen waarvan er nu sommige uitvliegen. Voor schilderen heeft ze dan ook weinig tijd want zodra één van haar kinderen mama roept staat ze voor hen klaar. Kinderen hebben veel aandacht nodig, vooral als er eentje ziek is.

foto

Het meisje met de parel

Waar haalt Theresia inspiratie vandaan?

“Ik teken na aan de hand van een voorbeeld.” De tekenlessen hebben iedere keer een ander thema. Voor nu is dat ‘Meestertijd’, alle Hollandse Meesters komen aan bod en aan de hand van een voorbeeld gaan de bewoners aan de slag. Theresia geniet heel erg van het schilderen. Op de vraag welke tekening zij van haar zelf het mooiste vindt zegt ze dat het moeilijk kiezen is tussen ‘Het meisje met de parel’ en de ets van Rembrandt. Na veel wikken en wegen valt haar keuze op de houtskool tekening naar een voorbeeld van Rembrandt.

Theresia neemt plaats op blauwe stoel en gaat trots op de foto, haar ketting kleurt er mooi bij vindt ze zelf.

meer informatie

NED7 Leestip

Kunstboeken om te lezen

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten