menu

Kunst en dementie

Kunst en dementie kan bijzondere resultaten opleveren. Kunstenaar Hein Walter noemt zichzelf zorgkunstenaar en probeert ouderen een bijzondere oude dag te geven met behulp van kunst.

Sjaan is één van die ouderen en hier op NED7 vertelt Hein haar verhaal. Maar wij zijn ook geïnteresseerd in jouw verhaal. Dus heb je ervaring met kunst en dementie of ken je iemand die bijzondere kunst maakt. Vergeet dat niet hieronder met ons te delen.

Sjaan leidt aan dementie

Sjaan woont op de beschermde afdeling van Woonzorgcentrum Archipel, waar alle tweeënveertig bewoners lijden aan een vorm van dementie. Sjaan komt al een paar jaar wekelijks een of twee keer een ochtend op mijn atelier om te tekenen. Mijn atelier is ruim genoeg voor zo’n acht mensen. Sjaan heeft in die jaren een ingrijpend proces doorlopen: aan de ene kant worden haar mentale vaardigheden steeds minder en ook is het begrip van plaats en tijd al aardig aangetast. Aan de andere kant wordt ze met de dag vrijer en geniet ze van die vrijheid.

Gerelateerd bericht: Kunst maken met dementie

Ze was boos, maar nu niet meer

Toen ik haar voor het eerst ontmoette, zat ze boos in een stoel in de huiskamer, met haar armen over elkaar en was ze bang voor het onbekende. En nu: als ze op mijn atelier is, is ze vrolijk, kan ze geconcentreerd tekenen en doet ze mee met het gesprek. Daarnaast is ze regelmatig ontroerd om de dingen die ze maakt en meemaakt, bijvoorbeeld doordat haar kunstwerken ingelijst zijn, of dat er afbeeldingen in een boek of op een website staan.

Talentontwikkeling mogelijk

Op creatief en artistiek gebied is ze enorm gegroeid. Als je haar eerste tekeningen ziet, ze begon in 2012, dan zie je het startpunt en dan kan je geen andere conclusie trekken dan dat talentontwikkeling bij mensen met dementie heel goed mogelijk is. Het werk waar ze onlangs de laatste lijnen aan toevoegde, is sierlijk, landschappelijk, kleurrijk en optimistisch van aard. Ze heeft er geen titel aan gegeven en ze heeft er ook niet vanuit een vooropgezet plan aan gewerkt. Toch was ze vanaf het begin de baas over haar tekening: haar handen bewegen altijd voorzichtig en traag, maar ze lijken precies te weten wat ze moeten doen.

Gerelateerd bericht: Schilderclub voor ouderen

Kunst en dementie

Het mooie van tekeningen die door mensen met dementie zijn gemaakt, is dat ze zonder ego zijn. De tekeningen willen niks bewijzen en hebben geen doel. Naturel is het woord dat erbij past. Ze zijn als mooie bloemen en rondvliegende vlinders, luchtig en dartel. Ook deze tekening van Sjaan. Voor wie wil, kan rechtsboven een schip in zien: de romp blauw, de zeilen oudroze en bovenin de vlag. De toeschouwer staat op de wal, in de haven. De wind steekt op en het schip vaart naar het onbekende. Het huis aan de linkerkant vervaagt, het thuis raakt uit zicht, maar dat is niet erg. De tekening geeft vertrouwen.

Sjaan heeft geen idee waarheen ze vaart, maar ze weet heel goed de weg.

Schilderij van Sjaan van Lunteren

Schilderij van Sjaan van Lunteren

Meer informatie

Reageren

Auteur

Hein Walter

Hein Walter

Hein Walter werkt als zorgkunstenaar in Almere. Hij heeft sinds 2011 zijn atelier in woonzorgcentrum Archipel en ontwikkelt vanuit stichting De Zijderups sociaal-maatschappelijke kunstprojecten. Hij is beeldend kunstenaar en dichter.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten