menu

Koninklijke Saan: van bode tot verhuisbedrijf

Koninklijke Saan, een oer Hollands bedrijf met een rijke geschiedenis. Wie kent niet de groen, geel en oranje gekleurde voertuigen? Tot op de dag van vandaag een écht familiebedrijf. Blogger GT Rovers nam een kijkje bij het Saan Museum.

Op staande voet ontslagen

Het avontuur begon bij Petrus Hendricus Saan (1873-1964) in 1897, de dag waarop hij trouwde. Saan was extra vroeg gaan werken om ’s middags op tijd bij zijn bruid te kunnen zijn. Eerder stoppen vond zijn baas geen optie. Hij werd op staande voet ontslagen. Tijdens zijn vorige werk, wat bestond uit het ophalen van vieze tapijten en het bezorgen van de schone, was hem regelmatig gevraagd of hij meteen een pakketje elders kon bezorgen. Dat bracht Saan op het idee om een eigen bodedienst te gaan beginnen. In het begin deed hij alles te voet, later met een handkar die opgevolgd werd door paard en wagen.

De eerste T-Ford

Zijn klantenkring bestond uit veel rijke Amsterdammers die iedere zomer naar de omliggende badplaatsen trokken. Saan moest voor hen de koffers, maar ook meubilair heen en terug brengen. Zijn harde arbeid werd beloond. In Diemen liet hij een nieuw bedrijfspand bouwen, waar het gezin op de bovenverdieping kon wonen. De stal beneden gaf onderdak aan maar liefst zes paarden. In 1925 kocht hij een prachtige T-Ford, waarvan hij het rijden liever overliet aan zijn kinderen. Langzaamaan breidde hij het wagenpark uit, zodat hij meer opdrachten kon aannemen. En zo groeide Saan.

In het verzet

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak besloot Saan het verzet een handje te helpen. Joden werden naar onderduikadressen gebracht, boten voor Engelandvaarders werden naar zee vervoerd en er werden regelmatig wapentransporten uitgevoerd. Toen de bezetter de administratie van ‘Nederlandsch Werkliedenverbond Patrimonium’ in beslag dreigde te nemen, werd deze ’s nachts nog door Saan verhuisd. Helaas werden de twee opvallende rode wagens gezien én verraden. Die nacht nog werden de wagens groen geschilderd en kregen de wieldoppen de kleur oranje als eerbetoon aan het koningshuis.

Koninklijke Saan met een eigen museum

Inmiddels is Saan een ‘household name’ in Nederland en bestaan ze ruim 100 jaar. Dit leverde het bedrijf het predicaat Koninklijk op in 1997. In datzelfde jaar werd besloten om een museum op te richten. Medewerkers en oud medewerkers knapten de historische voertuigen op en brachten deze weer terug in de oude staat. De collectie werd uitgebreid met talloze oude foto’s, gereedschappen en onderhoudsboeken. In het voorjaar van 2003 werd het museum geopend.
Ook zin in een bezoekje? Toegang tot het museum is geheel gratis. Kijk op de website van het museum voor de openingstijden. Het is absoluut de moeite waard!

Reageren

Auteur

GT Rovers

GT Rovers

GT Rovers schrijft over alles wat vintage is. Oude herinneringen uit de jaren '50 en '60 en daarvoor; een tijd van knusheid en saamhorigheid. Dit doet ze niet alleen online, maar ook in de TrosKompas én Vintage Lifestyle Magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten