menu

Ken je de avonturen van Floris nog?

Ken je de serie ‘Floris’ nog van vroeger? De serie had een heel jonge Rutger Hauer in de hoofdrol en de eerste aflevering werd op 5 oktober 1969 uitgezonden!

Toch herinneren de meesten van ons de avonturen van Floris alsof het gisteren was. Het duurde een hele week voordat het weer zondag werd en je de volgende aflevering kon zien. Hoe zou het aflopen met Floris, de Fakir Sindala, Maarten van Rossum, Lange Pier, Gravin Ada en niet te vergeten het kamermeisje Viola?

In Nederland hadden we Pipo

In Engeland had je de populaire serie ‘Ivanhoe’ en in België keken hele volksstammen naar ‘Johan en de Alverman’. Wat hadden wij hier in Nederland? ‘Pipo de Clown’ was hier populair. Tijd voor actie dus! De Nederlandse Televisie Stichting (NTS) besloot dat het tijd was voor een spannende jeugdserie van eigen bodem. En zo ontstond ‘Floris’.

GT Rovers artikelbanner

De avonturen van Floris en de Fakir

Gerard Soeteman werkte destijds op de vertaalafdeling van de NTS. Hij werd gevraagd een serie te schrijven. Met zijn ervaring als leraar die tal van schoolvoorstellingen had geschreven moest dat een fluitje van een cent zijn. Hij bedacht het verhaal van Floris van Rosemondt en zijn trouwe vriend Fakir Sindala, die uit India afkomstig was. Floris keerde terug naar zijn kasteel in Gelre waar hij stuitte op krijgsheer Maarten van Rossum, die van zijn kasteel een tolhuis had gemaakt.

De start van een mega carrière

De toen nog totaal onervaren en jonge Paul Verhoeven (31) werd gevraagd om de serie te regisseren. En aangezien het werk voor regisseurs in die tijd niet voor het oprapen lag, zei Paul Verhoeven direct ja. Het genre, zo gaf hij later toe, was niet helemaal ‘zijn ding’, maar hoe moeilijk zou het zijn om een jeugdserie te maken? ‘Floris’ bleek later de start van zijn enorme carrière, die uiteindelijk tot ver in Hollywood reikte.

Onervaren en onbekende acteurs

Ook de hoofdrollen van de serie werden ingevuld met totaal onervaren en onbekende acteurs. Zo was Rutger Hauer destijds nog maar 25 jaar en Jos Bergman, die de rustige en slimme Fakir Sindala speelde 29 jaar. Beiden waren net afgestudeerd en dus nog ‘zo groen als gras’. Rutger Hauer groeide zo snel in zijn rol dat de serie steeds meer om hem begon te draaien, wat resulteerde in een aanpassing van de titel. Waar het eerst ‘Floris en de Fakir’ was, werd het nu gewoon ‘Floris’. En ook voor Rutger bleek ‘Floris’ de start van een succesvolle internationale carrière.

5 miljoen kijkers

Ondanks het enorme succes van de serie – er keken 5 miljoen mensen naar! – besloot de NTS geen vervolgserie te maken. De opnames hadden twee keer zolang geduurd en de kosten waren de pan uit gerezen. De serie was maar liefst drie keer duurder uitgevallen dan begroot. Er stonden uiteindelijk 80 acteurs, 2.000 figuranten, een giga crew, kostuums en tal van locaties op de begroting die allemaal betaald moesten worden. En omdat eigenlijk niemand echt de ervaring had om een dergelijke serie te maken moest het wiel volledig opnieuw worden uitgevonden.

Jammer, want de serie was niet alleen heel leuk, maar staat ook in menig herinnering gegrift als dé onvergetelijke jeugdserie die onze jeugd grotendeels heeft bepaald.

Bron: GT Rovers

Koop de hele serie bij Bol.com

Reageren

Auteur

GT Rovers

GT Rovers

GT Rovers schrijft over alles wat vintage is. Oude herinneringen uit de jaren '50 en '60 en daarvoor; een tijd van knusheid en saamhorigheid. Dit doet ze niet alleen online, maar ook in de TrosKompas én Vintage Lifestyle Magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten