menu

Huishouden, vroeger en nu

Huishouden en huisvrouwen, het zag er vroeger een stuk anders uit vergeleken met nu. Maar hoe anders is het eigenlijk? Vintage blogger GT Rovers duikt in de geschiedenis van het huishouden en van de taken van de “ideale” huisvrouw van vroeger.

video

Hoe doe je het huishouden?

Huisvrouw zijn in de jaren ’50 was nogal anders dan nu. En het huishouden werd zeker niet gezien als een volwaardig beroep. De overheid vond het vroeger noodzakelijk dat ons huishouden ordentelijk was en dat er regelmaat in zat. Daarom werden er hele voorlichtingsfilms gemaakt gericht op huisvrouwen, om te laten zien ‘hoe ze het huishouden moesten doen’. En ook belangrijk was: hoe ga je om met het wel bekende ‘huishoudboekje’?

Mannen werkten, vrouwen maakten schoon

Na de oorlog gingen vrouwen weer terug het huishouden in. En gezinnen begonnen weer te groeien. Dit betekende dat een gemiddeld gezin in Nederland na de oorlog in behoorlijke armoede leefde. Er was nog maar weinig en er moesten meer mondjes gevoed worden. Het land moest per slot van rekening weer helemaal worden opgebouwd. Mannen moesten hard aan het werk, terwijl vrouwen weer verantwoordelijk werden voor het huishouden. Zorgen voor manlief en het gezin was de belangrijkste taak die huisvrouwen in ons land bezighielden.

De taken van een huisvrouw

Je werd geacht bedden af te kunnen halen en op te kunnen maken. Kasten moesten regelmatig gesopt worden, gordijnen gewassen, eten bereid. Noem het maar op. Het huishouden vroeger was een dagtaak waarbij je niet zomaar tijd kon vrijmaken om met vriendinnen koffie te drinken. Verder moesten huisvrouwen goed kunnen budgetteren, sociale omgangsvormen hebben, zichzelf uiteraard heel aantrekkelijk maken én de kinderen gelukkig maken. Tja…

Meer dan 60 uur werk

En omdat veel gezinnen nauwelijks konden rondkomen was het werk in het huishouden zwaar. De meeste vrouwen konden destijds alleen maar dromen van een stofzuiger of een wasmachine, laat staan een vaatwasmachine. Gemiddeld besteedde een vrouw zo’n 62 uur per week aan het huishouden. Dat is nog eens wat anders dan de 36-urige werkweek die we tegenwoordig hebben. Maar waarom zoveel uur? Heel veel huishoudelijk werk moest met de hand worden gedaan en veder deed men dagelijks verse boodschappen bij de bakker, slager en groenteboer.

partner content

GT Rovers artikelbanner

Sopje voor het hele huis

Tegenwoordig halen we snel een stoffer of doekje door het huis en heb je allemaal oplossingen die het huishouden een stuk gemakkelijker maken. Maar vroeger was dat anders. Wekelijks ging de gehele huisraad de deur uit om het huis van top tot teen schoon te maken. Alles werd afgesopt en in de was gezet. Tussendoor werd gekookt, want in de meeste gezinnen werd stipt om 12:00 uur ’s middags gegeten. En je moet ook niet al het naai-, brei- en verstelwerk vergeten waar vrouwen letterlijk de handen vol aan hadden.

Vrouwenrechten

In de jaren ’60 veranderde er veel. Vrouwen begonnen meer voor zichzelf op te komen. Ze kregen behoorlijke kritiek op de ongelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen begonnen meer rechten op te eisen, zoals recht op arbeid, betere beloningen en veel meer carrièremogelijkheden. En alhoewel het vandaag de dag nog steeds niet helemaal gelijk is tussen mannen en vrouwen, is er dankzij de startende revolutie in de zestiger jaren heel erg veel veranderd ten opzichte van vroeger!

NED7 Leestip

Leesvoer voor ‘huisvrouwen’

Bron: GT Rovers

Reageren

Auteur

GT Rovers

GT Rovers

GT Rovers schrijft over alles wat vintage is. Oude herinneringen uit de jaren '50 en '60 en daarvoor; een tijd van knusheid en saamhorigheid. Dit doet ze niet alleen online, maar ook in de TrosKompas én Vintage Lifestyle Magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten