menu

Het recept tegen eenzaamheid

Is er een recept tegen eenzaamheid? Alleen eten is niet leuk. Thuis niet, maar ook  in een restaurant niet. Thuis kun je je bord nog op schoot nemen terwijl je naar de tv of je laptop kijkt. Maar in een restaurant zie je bijna nooit iemand alleen eten. Het heeft iets zieligs. Je laat daarmee zien dat je er ook wel eens uit wil maar geen vrienden hebt die met je mee gaan. En of het nu waar is of niet, die indruk wek je wel.

Hoe leuk zou het zijn als je uit eten gaat en daar anderen ontmoet die je meestal al kent van gezicht. Mensen waar je meteen een gespreksonderwerp mee hebt, namelijk dat je in dezelfde buurt woont. Bij het ‘pop-up’ restaurant Resto VanHarte kan dat!

Buurthuis wordt restaurant

Met dat idee in gedachten is Fred Beekers de Stichting vanHarte gestart. Op een aantal locaties in Nederland verzorgen zij een paar avonden per week een lekker en gezond driegangen menu. Ze doen dat in buurthuizen of een school. Ze nemen alles mee en bouwen de ruimte in no-time om tot een sfeervol restaurant. En het leuke is dat ook die voorbereiding al mensen met elkaar in contact brengt, want vrijwilligers doen de boodschappen. In de buurt natuurlijk! Ook helpen ze mee de apparatuur op te stellen, want vaak is er ook een optreden van een lokale zanger, zangeres of spreker. De tafels worden gedekt en al snel vult een heerlijke geur de ruimte.

Resto vanHarte artikelbanner

Recept tegen eenzaamheid

Het gaat eigenlijk niet eens om het eten. Het is natuurlijk wel de aanleiding maar het zijn juist de ontmoetingen die bij Resto vanHarte belangrijk zijn. Eenzaamheid is in toenemende mate een probleem in onze samenleving. Door mensen te betrekken bij iets dat ze gezamenlijk kunnen doen, hef je die eenzaamheid op. Resto VanHarte richt zich niet alleen op het eten en de ontmoetingen, ook vrijwilligers en stagiaires krijgen hier de kans om (weer) aan het werk te gaan.

Samen koken én eten

Inmiddels kun je op 34 locaties bij een Resto vanHarte terecht en er zijn al zo’n 120.000 maaltijden geserveerd! Zó creëer je kansen. Door mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar in contact te brengen. Laat ze samen koken en eten. Ze leveren dan zelf een bijdrage aan een leefbare gemeenschap en brengen zichzelf weer in contact met anderen.

Stichting vanHarte is dus het recept tegen eenzaamheid, een betere buurt én een leukere samenleving.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten