menu

Herinneringen bewaren van ouderen met dementie

De theatervoorstelling heet ‘De Archivarissen’. Theatermaker Leon de Waal en danseres Batja ten Kortenaar hebben deze bijzondere voorstelling samen gemaakt met bewoners met dementie van de kleinschalige woongroep De Herbergier.

Het decor was een archief vol met herinneringen. De herinneringen zaten in dozen en gingen erin en eruit. Het staat symbool voor hoe het er in het hoofd van iemand met geheugenverlies aan toegaat.

We kunnen improviseren

Zowel Leon als Batja zijn verbonden aan het Tilburgse theatercollectief De Kwekerij. Patrick de Kort die initiatiefnemer is van De Herbergier speelt ook bij dit gezelschap. En op zijn beurt is Leon vrijwilliger bij de Herbergier, waar hij regelmatig met ouderen een wandeling maakt. Zo was het eerste contact gelegd. Door de gesprekken die Leon voerde met ouderen kwam hij op het idee om een voorstelling over geheugenverlies te maken. Leon: “We hebben met ouderen gesproken, hun verhalen opgetekend en met ze toneel gespeeld, muziek gemaakt en gedanst. Mogelijk spelen ze mee in de voorstelling, afhankelijk van of ze een goede dag hebben. We hebben meerdere scenario’s en kunnen improviseren.”

Herinneringen bewaren van bewoners

De herinneringen van de 17 bewoners van De Herbergier zijn verwerkt in de voorstelling, die speciaal is gemaakt voor de locatie. Leon hoopt dat het stuk uiteindelijk ook gespeeld gaat worden op andere locaties in Nederland. “Het kader van de voorstelling is gemaakt, we kunnen er herinneringen van andere ouderen in verwerken.” Maar het gaat volgens Patrick de Kort niet alleen om de voorstelling. De bewoners hebben er voor het stuk al een heel traject op zitten. “Leon en Katja hebben met de ouderen gesproken en gedanst. In een veilige omgeving out of the box handelen, dat leverde veel moois op”, aldus Patrick. “Ouderen met dementie worden niet gehinderd door normen en waarden. Ze reageren heel spontaan.

Ze was weer even schooljuf

Een voorbeeld is Annie Thijssen. Samen met haar zijn de theatermakers, voor de voorstelling, teruggegaan naar de basisschool waar zij vroeger werkte. “Annie was schooljuf en op het schoolplein was weer de juffrouw Annie van vroeger. Haar talenten kwamen tot uitdrukking. Leon en Batja legden niet de nadruk op wat niet lukt, maar op de kwaliteiten van de bewoner.”

De voorstellingen waren in januari op locatie te bezichtigen. Ze waren een groot succes. Laten we hopen dat het gezelschap dit prachtige project snel mag doorzetten op andere locaties in het land!

Bezoek ook eens…

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten