menu

Graham Bell, uitvinder of oplichter?

Is Graham Bell nu wel of niet de uitvinder van de telefoon? Of was Alexander Graham Bell, zoals hij officieel heette, gewoon een ordinaire oplichter? Vintage blogger GT Rovers heeft het uitgezocht en de waarheid blijkt heel anders dan we dachten!

Te weinig geld op zak

Op precies 14 februari 1876 diende Bell een patentaanvraag in voor zijn, eigenlijk nauwelijks werkende, telefoon. Dezelfde dag zou Elisha Gray dit ook doen voor zijn versie van de telefoon. Maar, het lot wil dat hij, op het moment van zijn aanvraag, té weinig geld op zak had om de aanvraag te voltooien. Hij zou later die dag terugkomen bij het Patent Office met voldoende geld. Bell was hem echter voor en bij terugkomst kreeg Gray tot zijn verbazing te horen dat het patent vergeven was! Deze gebeurtenis was het begin van een jarenlange strijd in de rechtszaal, want Gray liet het er niet bij zitten.

De échte uitvinder van de telefoon

Toch zijn beide heren niet de uitvinder van de telefoon, want de enige echte rechtmatige uitvinder is een arme Italiaanse immigrant genaamd: Antonio Meucci. Hoe hard hij ook spaarde, hij kreeg het geld voor zijn patentaanvraag niet bij elkaar gesprokkeld (destijds was dit $ 250,-). Hierdoor verliep zijn patentaanvraag na drie jaar. Toch gaf hij niet op en stuurde hij een model van zijn uitvinding, inclusief technische beschrijving naar de firma Western Union. Hier hadden ze ‘geen tijd’ voor Meucci en toen hij twee jaar later, in 1874, vroeg of ze zijn model terug konden sturen, bleek deze opeens spoorloos verdwenen!

partner content

Rovers vertelt over vroeger

In haar blog praat GT Rovers over alles wat vintage is. Naast haar blog schrijft zij tweewekelijks in de TrosKompas én blogt zij tegenwoordig hier op NED7.nl!

Graham Bell een oplichter?

Twee jaar voor de patentaanvraag van Bell waren de beschrijvingen van Meucci bij zowel Western Union én de Patent Office dus op mysterieuze wijze zoekgeraakt. Later bleek echter dat Graham Bell deze beschrijvingen op niet geheel eerlijke wijze had weten te bemachtigen. Reden voor Meucci om tot aan zijn dood in 1889 rechtszaken tegen Bell aan te spannen, die hij continue verloor. En ondanks dat de Amerikaanse overheid al jaren wist dat Bell de boel had opgelicht, deed zij helemaal niets hieraan (wellicht wel tegen de juiste betaling van Bell’s kant?).

Beter laat dan nooit

Toch is het sinds 11 juni 2002 officieel. Bell is niet meer de uitvinder van de telefoon. Meucci is dit nu en dit is ook in de wet vastgelegd. Helaas heeft Meucci er niets meer aan. De Bell Telephone Company (tegenwoordig AT&T) werd één van ’s werelds grootste bedrijven, maar de arme Italiaan heeft er nooit de vruchten van kunnen plukken.

Lees meer blogs van GT Rovers

advertentie

Telefoon accessoires bij Bol.com

Bron: GT Rovers

Reageren

Auteur

GT Rovers

GT Rovers

GT Rovers schrijft over alles wat vintage is. Oude herinneringen uit de jaren '50 en '60 en daarvoor; een tijd van knusheid en saamhorigheid. Dit doet ze niet alleen online, maar ook in de TrosKompas én Vintage Lifestyle Magazine.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten