Volg ons online

Vrije tijd

Geef mij maar Amsterdam!

Geef mij maar Amsterdam! Tjerk woont bij De Zorgcirkel en schildert het liefste oude gebouwen in Amsterdam.

Gedeeld

op

Geef mij maar Amsterdam

Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs! Wie kent niet de “wereldberoemde” smartlap van Johnny Jordaan! Tjerk Stolte, bewoner van de locatie Molentocht in Purmerend, is het er in ieder geval helemaal mee eens. Hij schildert nog steeds het liefste de stad en haar gebouwen.

Wij zijn vandaag bij Tjerk en Sophia Peters op bezoek. Ze wonen nu in Purmerend, maar Amsterdam zit nog steeds in hun hart. Buren van elkaar bij zorgorganisatie De Zorgcirkel. En beiden hebben ook een passie voor schilderen. Tjerk schildert oude gebouwen en schepen. Sophia gebruikt nagellak om haar schilderijen te maken. Een bezoekje waard dus!

Kunst stimuleert de bewoners

Bij aankomst maken wij kennis met Johanna Groen. Zij werkt ruim 25 jaar bij De Zorgcirkel en is nu activiteiten begeleidster. Zij is continue op zoek naar leuke activiteiten die de bewoners kunnen ondernemen. Kunst, cultuur, muziek. Het zijn allemaal belangrijke onderdelen van haar programma. Het stimuleert de bewoners en ze reageren er heel positief op. Er is veel klassieke muziek, een ‘oud’ politieagent begeleidt de wekelijkse opera met foto’s en filmpjes. Populair is ook het bloemschikken. Hier is zelfs een wachtlijst voor omdat er niet voldoende ruimte voor iedereen. Iedereen kent iedereen hier en dat is belangrijk. Persoonlijke aandacht, dat is waar het bij Johanna omdraait. “We doen ook aan individuele begeleiding, we praten of wandelen met bewoners of kopen samen hobby materialen. Je mag hier jezelf zijn en je hobby voortzetten. Of we stimuleren de bewoner een beetje om een oude hobby weer op te pakken”, aldus Johannna.

Kunstenaar in hart en nieren

Johanna neemt ons mee naar Tjerk Stolte. Kunstenaar in hart en nieren. Hij schildert voornamelijk schepen en oude gebouwen. Tjerk: “Ik heb iets met mooie vormen en bij schepen kun je van alles fantaseren. Schepelingen komen aan of ze verzuipen.” 88 jaar is Tjerk, getrouwd met een kleuterjuf. Ze hebben nooit kinderen gehad: “Die had ze al genoeg om zich heen.” In zijn kamer hangen diverse schilderijen aan de muur. Zijn recente kunstwerken hebben er vandaag ook een plekje gekregen. Hij signeert zijn schilderijen nooit, “Dat maakt schilderijen alleen maar duur. Je moet aan de stijl kunnen zien dat het van mij is”, zegt hij lachend. Zijn laatste 2 schilderijen laten vluchtelingen zien. Vluchtelingen op schepen en de ander alleen vluchtelingen.

Geef mij maar Amsterdam!

Tjerk geeft aan dat hij in het verleden ook etsen en aquarellen heeft gemaakt. In 2004 heeft hij zelfs een boek gepubliceerd ‘100 stadgezichten van Amsterdam’. Dit is een overzicht van historisch Amsterdam, vastgelegd in aquarellen en etsen. Hij heeft nog steeds fantasie genoeg om iedere dag te schilderen. “Ik ben wild van oude gebouwen, die pakken me onmiddellijk. Mensen pakken me niet zo.” Zijn favoriete eigen werk is een schilderij met het admiraalsschip over ‘De Tocht naar Chatham’ waarbij de Nederlanders met hun schepen de blokkade die de Engelsen met een ketting in de Thames hadden gemaakt  stuk voeren. “Mijn blik blikt ligt op de toekomst maar in het verleden ligt veel fantasie.”

Tjerk Stolte met schilderij

Tjerk Stolte met een eigen schilderij

Excentrieke dame

Een paar kamers verderop woont Sophia Peters. Een mooie slanke, excentrieke dame die volgens eigen zeggen net 18 jaar is geworden! Sophie die ook wel zus of zussie wordt genoemd schildert met nagellak. Er staan meer dan 150 flesjes in allerlei kleuren op haar tekentafel. Sophia heeft een heel gezellige kamer. Er staan verschillende barbies, een grote pop, knuffels op het bed en allerlei leuke, zelfgemaakte frutsels. Haar balletschoenen hangen boven haar werktafel. Ze heeft ooit een keer opgetreden in Carré. Ze doet al jaren niet meer aan ballet. Maar wel doet ze nog trouw iedere dag wat buikspieroefeningen in bed. Lopen lukt niet meer. Staan gaat gelukkig nog goed.

Glittershirt en ringen om iedere vinger

Sophia heeft  een aantal jaren geleden een hersenbloeding gehad en daarom woont ze nu in Molentocht. Ze ziet er prachtig uit, ringen om bijna al haar vingers en ze draagt een zilver glittershirt “Speciaal voor de foto” zegt Sophia lachend. Ze heeft 8 gaatjes in haar oren. Het lukt haar niet meer zelfstandig om alle oorbellen in te doen. “Ik heb ook een gehoorapparaat, daar schaam ik me voor. Gelukkig zie je ‘m niet, dat vind ik belangrijk.” Trots vertelt ze: “Ik ben nog steeds een soort hippie! Vroeger maakte ik bestaande rokken een beetje korter en werd er veel naar me gefloten”. Ze lacht.  Sophia ziet in alle materialen mogelijkheden. Zo maakt ze van leuke stoffen fotolijstjes en heeft ze ook in een schoenendoos een heel poppenhuis ingericht met allemaal zelfgemaakte spullen.

Sophia Peters schildert met nagellak

Sophia Peters schildert met nagellak

Doe de deur op slot en kom nooit meer terug!

“Ik verveel me nooit! Ik zit vaak op mijn kamer en heb wel altijd de TV aan voor het geluid. Maar ja, soms zie ik het niet zitten, dan zou ik wel weg willen lopen. Ook als ze me bellen met problemen, zoals mijn oudste zus. Ze moet het zelf maar oplossen, ik moet ook mijn eigen problemen oplossen.” Schuin boven haar werktafel hangen zwart-wit  kinderfoto’s van haar 5 kinderen. “Ik ben nooit getrouwd geweest maar de vader van de kinderen was een Joodse man met prachtig haar.” Toen de jongste net kon lopen en haar partner sigaretten ging halen zei ze: “Doe de deur op slot voor die kleine en je hoeft er zelf ook niet meer in te komen.” Ze heeft daarna haar kinderen alleen opgevoed, wel zo makkelijk vindt ze! Schilderen en creatief bezig zijn? “Je moet het gewoon doen, iedereen kan het maar je moet het wel gewoon doen!”

Bezoek ook eens…

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Vrije tijd

Dagje uit in Dordrecht

Jeanette en Francis gaan in een oldtimer een dagje uit in Dordrecht, op zoek naar tal van herinneringen aan vroeger.

Gedeeld

op

Dagje uit in Dordrecht
Foto: Sara, for good old times

Dagje uit in Dordrecht. Vandaag gaan we op pad met Francis (73) en Jeanette (80) uit Amsterdam Noord. We halen ze op voor een nieuwe trip down memory lane. Twee vriendinnen die naast veel verschillen ook veel overeenkomsten hebben. En allebei woonachtig in Amsterdam Noord. Ze houden van zwemmen en zijn geboren in het centrum van Dordrecht.
Al voor we de auto in stappen vertelt Jeannette, met enige spanning in haar stem, dat ze heeft gedroomd over deze dag. Dat haar ouderlijk huis en omgeving helemaal gemoderniseerd en veranderd zijn. Francis stelt haar vriendin gerust en ze stappen in de auto. Al meteen beginnen de vriendinnen op de achterbank lekker met elkaar te kletsen met op de achtergrond zachte pianotonen van Chopin. De trip is begonnen! Op naar het centrum van Dordrecht.

Het trekt gewoon

Onderweg vertelt Francis dat zij maar kort in Dordrecht heeft gewoond maar het altijd een heel bijzondere en mooie plek heeft gevonden. “Het trekt gewoon”, aldus Francis. Jeannette haakt hierop in dat zij tot haar drieëntwintigste in Dordrecht heeft gewoond en daarna op kamers ging in Amsterdam. Tussen de verhalen door is Jeannette ook bezig met de route richting Dordrecht en houdt ze mij goed in de gaten.

Herinneringen ophalen

Francis en Jeanette vertellen allebei over hun verleden en wat voor werk ze hebben gedaan. Jeannette als freelance tekenaar en Francis onder anderen bij een convectiebedrijf om geld te sparen voor de zanglessen die ze zo graag wilde. Ze vertellen hun herinneringen met heel veel enthousiasme maar laten elkaar ook aan het woord en luisteren met veel geduld naar elkaars verhalen.

Het mooie centrum

Aangekomen in Dordrecht lopen we door het mooie karakteristieke centrum richting de ouderlijk huizen van de dames. Als eerst arriveren we bij het huis en de winkel van de vader van Jeannette. Hier heeft ze tot haar 13de jaar heeft gewoond. Hierna lopen we door naar de plek waar Francis is geboren, wat helaas een parkeerplaats is geworden.

Schuilen tijdens de oorlog

Onder het genot van een heerlijk bakje koffie, een appelgebakje met slagroom en een prachtig uitzicht op het water vertelt Jeannette dat haar vader in de winkel scheepsartikelen verkocht. En dat haar moeder van de stof van de vlaggen jurkjes maakte voor haar en haar twee zusjes. Ze moest altijd op de twee zusjes passen wat ze niet zo leuk vond. Ze wilde graag spelen. Zelf maakte ze van stof en vlaggenstokken hutten in de winkel, waar ze zich in kon terugtrekken. Dit speelde zich allemaal af tijdens de oorlog. De familie moest tijdens deze periode vaak schuilen. Dit deden ze in de kelder onder de winkel waar de hele buurt naartoe kwam. In het stro wachtten ze tot het weer veilig was. Het kon wel uren duren vertelde Jeannette.

Corned beef uit blik

Ook Francis heeft het een en ander meegekregen van de oorlog. Bijvoorbeeld dat haar moeder vertelde dat de mannen in Dordrecht werden opgehaald om in fabrieken te werken. Francis haar vader wilde dit helemaal niet en had zich verstopt achter een deur in de wc. Hij stond daar heel lang helemaal rechtop te wachten tot ‘ze’ kwamen zegt Francis, met enige grinnik in haar stem. Haar moeder vertelde dat ze heel blij was dat Francis toen als klein meisje in bed lag te slapen en zij zo niet haar vader heeft kunnen verlinken. Wat een mooie verhalen waar we ons helemaal niks bij kunnen voorstellen. Jeannette vertelde dat het na de bevrijding één groot feest was met veel versieringen en optochten door de stad. De Canadezen kwamen met veel eten, onder andere blikjes Corned beef wat Jeannette heel erg lekker vond. Als de blikjes op waren maakte ze hier stelten van zodat ze kon spelen.

Hij blijkt nog te leven

Na de heerlijke versnapering stappen we weer in de auto om een kijkje te gaan nemen bij de grote kerk. We rijden door de prachtige kleine straatjes van het centrum, over bruggetjes en grachten die doen denken aan het Italiaanse Venetië. Aangekomen in de straat die naar de grote kerk leidt vertelt Jeannette dat haar boekhouder hier ergens woonde. We minderen snelheid zodat we het goed kunnen bekijken en ja hoor, zegt Jeannette: “Hier zou hij moeten wonen”. We parkeren de auto en lopen naar de voordeur van het prachtige Dordrechtse pand. M. De Deugd, het staat in prachtige sierlijke letters geschilderd op de deur. Jeannette: “Zal hij nog leven?” Met spanning drukt ze op de bel en met grote verbazing doet Marinus de Deugd open. “Hij woont er nog steeds!” zegt Jeannette opgelucht. Na drie steile trappen komen we aan in het schattige huis van de boekhouder die hier altijd is blijven wonen. Dit is ook zeker aan de inrichting te zien, dat waarschijnlijk in al die jaren niets is veranderd.

Mooi klokkenspel

Wat mooi om te zien hoe Jeannette helemaal opbloeit tijdens het gesprek met haar boekhouder, die allemaal oude verhalen aan het vertellen is. Op de achtergrond horen we het mooie klokkenspel van de grote kerk. Hij vertelt dat hij een portret van zijn dochter boven de schouw heeft hangen. Een portret dat Jeannette heeft getekend. We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig geworden en gaan een kijkje nemen. Wat een prachtige tekening van zijn dochter, en wat kan Jeannette goed tekenen.

Dagje uit in Dordrecht

Na email adressen uitgewisseld te hebben nemen we afscheid van boekhouder De Deugd en lopen we verder naar de grote kerk. Francis wil heel graag naar binnen om te kijken waar zij vroeger is gedoopt. Helaas een trouw mis gaande waardoor we er niet bij kunnen. Wel hebben even de sfeer kunnen proeven van de prachtige kerk met haar mooie glas in lood ramen. Na al deze indrukken is het tijd om nog even te zitten en bij te komen voordat we weer teruglopen naar de auto en richting Amsterdam rijden.
Wat een gezellig dagje uit in Dordrecht met twee prachtige dames en tal van mooie herinneringen aan vroeger.

Dit verslag is geschreven door Denise Smit van Sara, For Good Old Times

Dit dagje uit in Dordrecht heb ik gedaan in het kader van Sweet 70.

Sweet 70 is een community voor senioren in Amsterdam Noord met een nieuwe kijk op ouder worden. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Oranje fonds, Brentano’s steun des Ouderdoms, RC maagdenhuis, Neyenburghfonds, Rooms Catholijk Oude Armen Kantoor, Fonds Sluyterman van Loo, Nationaal Ouderenfonds, Stichting Vredenburgh en Theresia Spijkerstichting.

Lees verder

Vrije tijd

Oud zijn is niet leuk, wat een onzin!

Oud zijn is niet leuk? Hoezo? Het Festival of Older People gaat in oktober laten zien dat dit volstrekte onzin is.

Gedeeld

op

door

Oud zijn is niet leuk

Oud zijn is niet leuk, hoezo? Wat een onzin! De vergrijzing slaat toe in onze maatschappij, maar heel veel bedrijven en organisaties realiseren zich dit nog niet. Zonde! Want de oudere doelgroep biedt juist kansen.

Zeker als je kijkt naar de generatie die nu “ouder” is. Ze zijn actief, veeleisend en hebben vaak het geld om hun wensen ook écht te realiseren. Daarom is het thema van het ‘Festival of Older People’ in Utrecht dit jaar: ouderen bestaan niet.

Oud zijn, wat is dat?

Drie dagen onderzoekt het festival, 17, 18 en 19 oktober, wat “oud zijn” nu écht is. Hoe is het om oud te zijn? Word je anders oud als je weet dat 90 het nieuwe 70 is? Wat zijn de gevolgen voor onze maatschappij als geheel? Allemaal vragen die hopelijk beantwoord gaan worden. Of die in ieder geval een gesprek over ouder worden op gang gaat brengen. En het festival heeft imposante sprekers weten te vinden die de discussie gaan leiden. Hedy D’Ancona, Bas van der Ham, Freek de Jonge en Sylvana Simons. Maar zij zijn niet de enige. Er zijn er meer.

Grote namen en optredens

Naast het congres speelt kunst ook een belangrijke rol. Kunst is namelijk bij uitstek een middel om maatschappelijke onderwerpen te vertalen naar levens veranderende ervaringen. Daarom is er muziek, is er podiumkunst en zijn er films. Allemaal over “ouder worden”, gemaakt door oudere kunstenaars. Cabaretière Jacquelien de Savornin Lohman treedt op, Theater Nocturen, Angela Vissers, The Lofties. Het zijn er slechts enkelen. Dus, het belooft een groot event te worden.

Meer weten?

Wil je ook bij het festival en het congres aanwezig zijn? Bekijk het programma hier en schrijf je ook in. We zien je graag in oktober mee praten!

Lees verder

Meest gelezen