Volg ons online

Vrije tijd

Geef mij maar Amsterdam!

Geef mij maar Amsterdam! Tjerk woont bij De Zorgcirkel en schildert het liefste oude gebouwen in Amsterdam.

Gedeeld

op

Geef mij maar Amsterdam

Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs! Wie kent niet de “wereldberoemde” smartlap van Johnny Jordaan! Tjerk Stolte, bewoner van de locatie Molentocht in Purmerend, is het er in ieder geval helemaal mee eens. Hij schildert nog steeds het liefste de stad en haar gebouwen.

Wij zijn vandaag bij Tjerk en Sophia Peters op bezoek. Ze wonen nu in Purmerend, maar Amsterdam zit nog steeds in hun hart. Buren van elkaar bij zorgorganisatie De Zorgcirkel. En beiden hebben ook een passie voor schilderen. Tjerk schildert oude gebouwen en schepen. Sophia gebruikt nagellak om haar schilderijen te maken. Een bezoekje waard dus!

Kunst stimuleert de bewoners

Bij aankomst maken wij kennis met Johanna Groen. Zij werkt ruim 25 jaar bij De Zorgcirkel en is nu activiteiten begeleidster. Zij is continue op zoek naar leuke activiteiten die de bewoners kunnen ondernemen. Kunst, cultuur, muziek. Het zijn allemaal belangrijke onderdelen van haar programma. Het stimuleert de bewoners en ze reageren er heel positief op. Er is veel klassieke muziek, een ‘oud’ politieagent begeleidt de wekelijkse opera met foto’s en filmpjes. Populair is ook het bloemschikken. Hier is zelfs een wachtlijst voor omdat er niet voldoende ruimte voor iedereen. Iedereen kent iedereen hier en dat is belangrijk. Persoonlijke aandacht, dat is waar het bij Johanna omdraait. “We doen ook aan individuele begeleiding, we praten of wandelen met bewoners of kopen samen hobby materialen. Je mag hier jezelf zijn en je hobby voortzetten. Of we stimuleren de bewoner een beetje om een oude hobby weer op te pakken”, aldus Johannna.

Kunstenaar in hart en nieren

Johanna neemt ons mee naar Tjerk Stolte. Kunstenaar in hart en nieren. Hij schildert voornamelijk schepen en oude gebouwen. Tjerk: “Ik heb iets met mooie vormen en bij schepen kun je van alles fantaseren. Schepelingen komen aan of ze verzuipen.” 88 jaar is Tjerk, getrouwd met een kleuterjuf. Ze hebben nooit kinderen gehad: “Die had ze al genoeg om zich heen.” In zijn kamer hangen diverse schilderijen aan de muur. Zijn recente kunstwerken hebben er vandaag ook een plekje gekregen. Hij signeert zijn schilderijen nooit, “Dat maakt schilderijen alleen maar duur. Je moet aan de stijl kunnen zien dat het van mij is”, zegt hij lachend. Zijn laatste 2 schilderijen laten vluchtelingen zien. Vluchtelingen op schepen en de ander alleen vluchtelingen.

Geef mij maar Amsterdam!

Tjerk geeft aan dat hij in het verleden ook etsen en aquarellen heeft gemaakt. In 2004 heeft hij zelfs een boek gepubliceerd ‘100 stadgezichten van Amsterdam’. Dit is een overzicht van historisch Amsterdam, vastgelegd in aquarellen en etsen. Hij heeft nog steeds fantasie genoeg om iedere dag te schilderen. “Ik ben wild van oude gebouwen, die pakken me onmiddellijk. Mensen pakken me niet zo.” Zijn favoriete eigen werk is een schilderij met het admiraalsschip over ‘De Tocht naar Chatham’ waarbij de Nederlanders met hun schepen de blokkade die de Engelsen met een ketting in de Thames hadden gemaakt  stuk voeren. “Mijn blik blikt ligt op de toekomst maar in het verleden ligt veel fantasie.”

Tjerk Stolte met schilderij

Tjerk Stolte met een eigen schilderij

Excentrieke dame

Een paar kamers verderop woont Sophia Peters. Een mooie slanke, excentrieke dame die volgens eigen zeggen net 18 jaar is geworden! Sophie die ook wel zus of zussie wordt genoemd schildert met nagellak. Er staan meer dan 150 flesjes in allerlei kleuren op haar tekentafel. Sophia heeft een heel gezellige kamer. Er staan verschillende barbies, een grote pop, knuffels op het bed en allerlei leuke, zelfgemaakte frutsels. Haar balletschoenen hangen boven haar werktafel. Ze heeft ooit een keer opgetreden in Carré. Ze doet al jaren niet meer aan ballet. Maar wel doet ze nog trouw iedere dag wat buikspieroefeningen in bed. Lopen lukt niet meer. Staan gaat gelukkig nog goed.

Glittershirt en ringen om iedere vinger

Sophia heeft  een aantal jaren geleden een hersenbloeding gehad en daarom woont ze nu in Molentocht. Ze ziet er prachtig uit, ringen om bijna al haar vingers en ze draagt een zilver glittershirt “Speciaal voor de foto” zegt Sophia lachend. Ze heeft 8 gaatjes in haar oren. Het lukt haar niet meer zelfstandig om alle oorbellen in te doen. “Ik heb ook een gehoorapparaat, daar schaam ik me voor. Gelukkig zie je ‘m niet, dat vind ik belangrijk.” Trots vertelt ze: “Ik ben nog steeds een soort hippie! Vroeger maakte ik bestaande rokken een beetje korter en werd er veel naar me gefloten”. Ze lacht.  Sophia ziet in alle materialen mogelijkheden. Zo maakt ze van leuke stoffen fotolijstjes en heeft ze ook in een schoenendoos een heel poppenhuis ingericht met allemaal zelfgemaakte spullen.

Sophia Peters schildert met nagellak

Sophia Peters schildert met nagellak

Doe de deur op slot en kom nooit meer terug!

“Ik verveel me nooit! Ik zit vaak op mijn kamer en heb wel altijd de TV aan voor het geluid. Maar ja, soms zie ik het niet zitten, dan zou ik wel weg willen lopen. Ook als ze me bellen met problemen, zoals mijn oudste zus. Ze moet het zelf maar oplossen, ik moet ook mijn eigen problemen oplossen.” Schuin boven haar werktafel hangen zwart-wit  kinderfoto’s van haar 5 kinderen. “Ik ben nooit getrouwd geweest maar de vader van de kinderen was een Joodse man met prachtig haar.” Toen de jongste net kon lopen en haar partner sigaretten ging halen zei ze: “Doe de deur op slot voor die kleine en je hoeft er zelf ook niet meer in te komen.” Ze heeft daarna haar kinderen alleen opgevoed, wel zo makkelijk vindt ze! Schilderen en creatief bezig zijn? “Je moet het gewoon doen, iedereen kan het maar je moet het wel gewoon doen!”

Bezoek ook eens…

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Meest gelezen