Volg ons online

Vrije tijd

Exposeren met 79 jaar

Exposeren op je 79ste, Freek woont in een verzorgingshuis maar is kunstenaar in hart en nieren en zijn werk liegt er niet om.

Gedeeld

op

Exposeren als je 79 bent

Exposeren in het verzorgingshuis. Wij zijn via Annette Blankenburgh van Lelie zorggroep in Rotterdam op het spoor gekomen van bewoner Freek Höppener. Hij is 79 jaar en maakt prachtige kunst.

Wij bezochten Freek op de locatie Atrium waar hij woont. Hij wilde dolgraag dat vrijwilliger Jim Manduapessy bij het gesprek zou zijn, maar door een voetblessure lukte dat niet. Het duurde echter niet lang voordat Freek zich heel erg op z’n gemak voelde en honderduit begon te praten.

Exposeren met 13 schilderijen

Waarom zijn we bij Freek uitgekomen? Galerie Via Kunst in Rotterdam benaderde hem om met zo’n 13 schilderijen deel te nemen aan een expositie met als thema ‘Het Model’. Daar hoefde Freek niet lang over na te denken en samen met Jim bereidt hij deze expositie voor. Samen zoeken zij de mooiste tekeningen uit, die Jim vervolgens inlijst. Freek heeft nog even want de expositie is van 30 januari 2017 tot en met 24 februari 2017.

Kunstenaar in hart en nieren

Freek neemt ons mee naar zijn kamer bij Atrium waar we het gesprek voortzetten. Bij binnenkomst zie je direct dat hij een kunstenaar is. Zijn kamer is sober ingericht maar bijna alles wat er staat heeft met kunst te maken. Boeken, een grote ladekast vol met tekeningen en lijsten tegen de muur. “De liefde voor het schilderen zit er al vanaf mijn 3e jaar in”, zegt hij trots. In Eindhoven deed hij het gymnasium, daar moest je vooral hard leren en de teken- en gymlessen stelden niet veel voor. Vervolgens  ging hij naar de Academie voor Industriële Vormgeving, richting reclame.

Slechte gezondheid

Freek’s gezondheid laat al jong te wensen over waardoor hij tot zijn spijt wordt afgekeurd voor militaire dienst. Dan begint zijn werkzame leven; hij stort vloeren in oude huizen in Limburg, wordt classificeerder bij Philips “Het vieste vak met de mooiste naam” zegt hij lachend. Zijn vader had een baan voor hem geregeld als corrector bij de avondkrant de Tijd, het kon hem niet echt boeien en na een maand hield hij het voor gezien. Het waren zoals hij zelf zegt fiasco’s en hij ging terug naar zijn ouderlijk huis. Zijn vader zat niet meer op een kostganger te wachten zodoende vertrok hij op eigen houtje naar Rotterdam.

Het ruige Rotterdam

Het ruwe en ruige van Rotterdam trok hem aan. Hier ging de wereld voor hem open, maar soms wel een eenzame wereld. Ook hier lag Freek voor zijn knie of rug regelmatig in het ziekenhuis. Hij ging aan het werk bij het Rotterdamsch Leeskabinet. Daar was het leuk en kon hij lekker veel lezen. Helaas was er op een gegeven moment geen plek meer voor hem. “Door mijn drukke werkzaamheden ben ik er nooit aan toegekomen om te trouwen, het is me een soort voorbijgegaan.”

Tekenen met zwart

Freek tekent nooit aan de hand van voorbeelden, soms wel modellen. Hij tekent het liefst met goedkope niet watervaste inkt. Er liggen honderden tekeningen in zijn ladekast. Portretten van mannen en vrouwen, in kleur en zwart-wit, naakt en gekleed. Op de vraag of hij voorkeur heeft om mannen of vrouwen te tekenen antwoord hij “Het hangt er van af wat ze doen. Ik teken wel het liefst met zwart want daar zitten voor mij alle kleuren in en lijnen en vormen komen beter uit in zwart.” En bloot, sla dood!

Tekening van Freek

Naakte vrouw getekend door Freek

Van Gogh deed alles al

Sinds van Gogh zijn kleuren niet meer interessant vindt Freek. Die heeft het allemaal al gedaan. De mooiste tekening die hij gemaakt heeft is van de Nunspeetse heide. Hij kwam deze pas weer tegen en was verrast. Hij kon zich niet zo goed voorstellen dat hij deze had gemaakt. We hebben nog even gezocht maar de tekening zit vast verstopt tussen de vele anderen.

Niets met bingo, wel filosofie

Tot slot wil Freek ons laten weten dat hij niets heeft met precisie en getallen. Wel met filosofen! Freek houdt niet van bingo, heeft het naar zijn zin in Atrium, geniet van het eten en vindt dat je jezelf moet blijven ontwikkelen. Wat wil een mens nog meer?!

Lelie zorggroep

Atrium is één van de 10 locaties van de Lelie zorggroep in Rotterdam en Krimpen a/d IJssel. Atrium is gevestigd in het hart van Rotterdam aan de Karel Doormanstraat in een gezellige en mooie winkelstraat. Freek woont hier zelfstandig maar krijgt hulp en zorg waar nodig. Atrium is een verzorgingshuis maar er is ook een huiskamer waar mensen met dementie, die het gevoel voor dagindeling kwijt zijn, hun dag kunnen doorbrengen. Hierdoor kunnen ze langer in het appartement in Atrium blijven wonen en is verhuizing naar een verpleeghuis niet nodig.

Meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Meest gelezen