menu

Exposeren met 79 jaar

Exposeren in het verzorgingshuis. Wij zijn via Annette Blankenburgh van Lelie zorggroep in Rotterdam op het spoor gekomen van bewoner Freek Höppener. Hij is 79 jaar en maakt prachtige kunst.

Wij bezochten Freek op de locatie Atrium waar hij woont. Hij wilde dolgraag dat vrijwilliger Jim Manduapessy bij het gesprek zou zijn, maar door een voetblessure lukte dat niet. Het duurde echter niet lang voordat Freek zich heel erg op z’n gemak voelde en honderduit begon te praten.

Exposeren met 13 schilderijen

Waarom zijn we bij Freek uitgekomen? Galerie Via Kunst in Rotterdam benaderde hem om met zo’n 13 schilderijen deel te nemen aan een expositie met als thema ‘Het Model’. Daar hoefde Freek niet lang over na te denken en samen met Jim bereidt hij deze expositie voor. Samen zoeken zij de mooiste tekeningen uit, die Jim vervolgens inlijst. Freek heeft nog even want de expositie is van 30 januari 2017 tot en met 24 februari 2017.

Kunstenaar in hart en nieren

Freek neemt ons mee naar zijn kamer bij Atrium waar we het gesprek voortzetten. Bij binnenkomst zie je direct dat hij een kunstenaar is. Zijn kamer is sober ingericht maar bijna alles wat er staat heeft met kunst te maken. Boeken, een grote ladekast vol met tekeningen en lijsten tegen de muur. “De liefde voor het schilderen zit er al vanaf mijn 3e jaar in”, zegt hij trots. In Eindhoven deed hij het gymnasium, daar moest je vooral hard leren en de teken- en gymlessen stelden niet veel voor. Vervolgens  ging hij naar de Academie voor Industriële Vormgeving, richting reclame.

Slechte gezondheid

Freek’s gezondheid laat al jong te wensen over waardoor hij tot zijn spijt wordt afgekeurd voor militaire dienst. Dan begint zijn werkzame leven; hij stort vloeren in oude huizen in Limburg, wordt classificeerder bij Philips “Het vieste vak met de mooiste naam” zegt hij lachend. Zijn vader had een baan voor hem geregeld als corrector bij de avondkrant de Tijd, het kon hem niet echt boeien en na een maand hield hij het voor gezien. Het waren zoals hij zelf zegt fiasco’s en hij ging terug naar zijn ouderlijk huis. Zijn vader zat niet meer op een kostganger te wachten zodoende vertrok hij op eigen houtje naar Rotterdam.

Het ruige Rotterdam

Het ruwe en ruige van Rotterdam trok hem aan. Hier ging de wereld voor hem open, maar soms wel een eenzame wereld. Ook hier lag Freek voor zijn knie of rug regelmatig in het ziekenhuis. Hij ging aan het werk bij het Rotterdamsch Leeskabinet. Daar was het leuk en kon hij lekker veel lezen. Helaas was er op een gegeven moment geen plek meer voor hem. “Door mijn drukke werkzaamheden ben ik er nooit aan toegekomen om te trouwen, het is me een soort voorbijgegaan.”

Tekenen met zwart

Freek tekent nooit aan de hand van voorbeelden, soms wel modellen. Hij tekent het liefst met goedkope niet watervaste inkt. Er liggen honderden tekeningen in zijn ladekast. Portretten van mannen en vrouwen, in kleur en zwart-wit, naakt en gekleed. Op de vraag of hij voorkeur heeft om mannen of vrouwen te tekenen antwoord hij “Het hangt er van af wat ze doen. Ik teken wel het liefst met zwart want daar zitten voor mij alle kleuren in en lijnen en vormen komen beter uit in zwart.” En bloot, sla dood!

Tekening van Freek

Naakte vrouw getekend door Freek

Van Gogh deed alles al

Sinds van Gogh zijn kleuren niet meer interessant vindt Freek. Die heeft het allemaal al gedaan. De mooiste tekening die hij gemaakt heeft is van de Nunspeetse heide. Hij kwam deze pas weer tegen en was verrast. Hij kon zich niet zo goed voorstellen dat hij deze had gemaakt. We hebben nog even gezocht maar de tekening zit vast verstopt tussen de vele anderen.

Niets met bingo, wel filosofie

Tot slot wil Freek ons laten weten dat hij niets heeft met precisie en getallen. Wel met filosofen! Freek houdt niet van bingo, heeft het naar zijn zin in Atrium, geniet van het eten en vindt dat je jezelf moet blijven ontwikkelen. Wat wil een mens nog meer?!

Lelie zorggroep

Atrium is één van de 10 locaties van de Lelie zorggroep in Rotterdam en Krimpen a/d IJssel. Atrium is gevestigd in het hart van Rotterdam aan de Karel Doormanstraat in een gezellige en mooie winkelstraat. Freek woont hier zelfstandig maar krijgt hulp en zorg waar nodig. Atrium is een verzorgingshuis maar er is ook een huiskamer waar mensen met dementie, die het gevoel voor dagindeling kwijt zijn, hun dag kunnen doorbrengen. Hierdoor kunnen ze langer in het appartement in Atrium blijven wonen en is verhuizing naar een verpleeghuis niet nodig.

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten