menu

Doodgaan is een kunst

Once in a Lifetime is een tentoonstelling die gaat over de vergankelijkheid van het leven. Geen gemakkelijk onderwerp want omgaan met sterfelijkheid en met name die van jezelf is confronterend.

De tentoonstelling is van 12 mei tot en met 28 augustus te bezichtigen in de Oude Kerk in Amsterdam. Het is een eenmalige samenwerking tussen de Oude Kerk en het Humanistisch Verbond. Curator Nina Folkersma selecteerde nieuw en bestaand werk van acht kunstenaars: Daniëlle van Ark, Michaël Borremans, Stan Brakhage, Amie Dicke, Folkert de Jong, Job Koelewijn, Muntean/Rosenblum en Yehudit Sasportas. Vier kunstenaars hebben speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk gemaakt.

Rauw en intiem

De tentoonstelling, die bestaat uit zorgvuldig gekozen bestaande en nieuwe werken, varieert van schilderijen, sculpturen en ruimtelijke installaties tot film- en videowerken. Het geheel biedt verschillende perspectieven en reflecties op het mysterie van leven en dood. De Amerikaanse filmmaker Stan Brakhage laat de geboorte van zijn eerste kind zien. De film is rauw maar ook intiem. Het apocalyptische landschap dat Yehudit Sasportas oproept met zijn video installatie roept onbewuste gevoelens op van verlies en angst.

Ter nagedachtenis

De plek waar ‘Once in a Lifetime’ gehouden wordt, de Oude kerk in Amsterdam, daagt uit tot een experimentele manier van presenteren. Job Koelewijn, een Nederlandse kunstenaar, maakte speciaal voor deze tentoonstelling een nieuw werk. Hij bedekte de zerkenvloer met een zee van kleurrijke, geurende bloemen ter nagedachtenis aan de doden die er al eeuwen begraven liggen.

De kunst en meer

Binnen in de Oude kerk confronteert de indrukwekkende stilte de bezoeker met het verstrijken van de tijd. Het vernieuwende tentoonstellingsprogramma verbindt het (im)materiele erfgoed van de Oude Kerk met hedendaagse kunst. Als levensbeschouwelijke organisatie onderzoekt het Humanistisch Verbond de menselijke conditie en onze omgang met leven en dood, daarbij puttend uit verschillende bronnen waaronder literatuur, filosofie en beeldende kunst.

Deelnemers reflecteren

De bezoekers kunnen ook deelnemen aan een uitgebreid publieksprogramma dat bestaat uit wandelgesprekken, lezingen, films, workshops en een cursus. Het nodigt de deelnemers uit om te reflecteren op het voorbijgaande karakter van het bestaan en de betekenis hiervan in hun dagelijks leven. ‘Once in a Lifetime’ gaat niet alleen over ouder worden en doodgaan. Vergankelijkheid is niet leeftijdsgebonden. Ieder moment in ons leven is immers vergankelijk, los van hoe oud je bent.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten