menu

Diva maakt contact

Hoe ziet een dag uit het leven van een diva eruit? Leonie van der Wal is niet zomaar een diva, maar een zingende diva van Diva Dichtbij, een initiatief dat culturele activiteiten organiseert voor langdurig zieken.

Diva Dichtbij bestaat uit een groep professionele artiesten die optredens verzorgen en persoonlijke aandacht geven aan mensen die niet meer actief kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. De combinatie van professionele zang en persoonlijke aandacht zorgt ervoor dat de mens achter de ziekte of beperking weer zichtbaar wordt. Leonie zegt: “Ik laat de ander contact maken.”

Diva in de zitkamer

“Op 29 maart had ik een optreden in Apeldoorn in 3 huiskamers van de Heemhof. De optredens zijn heel verschillend en ik besef wat de kern is van het werk van Diva Dichtbij. Ik weet uit de eerdere optredens die ik heb gedaan dat je nooit contact moet forceren bij iemand met dementie. In de eerste woonkamer is de sfeer gezellig want er is iemand jarig. Uiteraard zingen we ‘Lang zal ze leven’.”

‘Zenners’ wachten af

“Er zijn ook twee zogenaamde ‘zenners’ in de kamer. De mannen zitten ineengedoken, met hun ogen dicht om de binnenkomende prikkels te verminderen. Hun vrouwen lijken dit niet helemaal te accepteren: ‘Henk! Kijk eens! Geef de diva eens een handje!’ Maar ik weet dat je als Diva Dichtbij het contact nooit moet forceren. Je tast af waar de ander met zijn beleving is. Ik zie aan de houding van een van de twee mannen dat hij me, zonder te kijken, allang heeft gezien. Later heeft ook de andere man zijn ogen wijd open en zoekt mijn blik. We maken contact en ik bied mijn hand aan. Met een schokkerige beweging brengt hij zijn hand naar de mijne. Zijn vrouw is zichtbaar ontroerd dat hij uit zichzelf contact zoekt. Ik pak ook haar hand en zo dansen we met zijn drieën op een rustig lied.”

Contact maken met ‘roepers’

“In een van de andere woonkamers zitten een paar zogenaamde ‘roepers’. Ze roepen hard en vaak. Het is hun manier om te voelen dat ze er nog zijn en ertoe doen. Ze krijgen al mijn aandacht tijdens ‘Droomland’ maar daarna niet meer want ik merk dat de stillere bewoners in deze huiskamer last hebben van het geroep. Het is een hele uitdaging om ‘Crazy little thing called love’ nog goed te zingen als de drukke dames er hard ‘Droomland’ doorheen zingen. Zo wordt het een bijzondere medley!”

Geen betutteling

“In de derde woonkamer zing ik voor mensen met de ziekte van Huntington. Dit is een ongeneeslijke aandoening van de hersenen, die je al op zeer jonge leeftijd kunt krijgen. De woonkamer zit vol met twintigers, dertigers en veertigers. Dat is even omschakelen: zowel in repertoire als in manier van doen. Ik probeer met meer humor en lichtheid en absoluut zonder medelijden of betutteling contact te maken. Op het nummer ‘Let it be’ volgt een wilde dans met ongecontroleerde bewegingen. Ik blijf alert en zorg er voor dat deze meneer niet valt.”

Voor even een vriendin

“Voor een jongen in een rolstoel zing ik ‘To make you feel my love’. Qua leeftijd zou hij mijn vriend kunnen zijn. Voor die drie minuten dat we samen zingen voelt dat ook zo. Ik zie het aan hem. Voor heel even ben ik zijn Diva Dichtbij vriendin. Eigenlijk is dat de kern van wat je als Diva Dichtbij doet: je spiegelt iemand in zijn energie of gemoedstoestand, waardoor iemand zich gezien en erkend voelt. Als je contact maakt, ga je je tot elkaar verhouden en word je voor dat moment iemands (klein)dochter, partner, vriend(in) of maatje. Zo bijzonder vind ik dat!”

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten