Volg ons online

Vrije tijd

Diva maakt contact

Deze diva is een wel heel bijzondere diva en ze zingt dat het een lieve lust is, speciaal voor ouderen die moeilijk contact maken.

Gedeeld

op

Diva dichtbij zangeres

Hoe ziet een dag uit het leven van een diva eruit? Leonie van der Wal is niet zomaar een diva, maar een zingende diva van Diva Dichtbij, een initiatief dat culturele activiteiten organiseert voor langdurig zieken.

Diva Dichtbij bestaat uit een groep professionele artiesten die optredens verzorgen en persoonlijke aandacht geven aan mensen die niet meer actief kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. De combinatie van professionele zang en persoonlijke aandacht zorgt ervoor dat de mens achter de ziekte of beperking weer zichtbaar wordt. Leonie zegt: “Ik laat de ander contact maken.”

Diva in de zitkamer

“Op 29 maart had ik een optreden in Apeldoorn in 3 huiskamers van de Heemhof. De optredens zijn heel verschillend en ik besef wat de kern is van het werk van Diva Dichtbij. Ik weet uit de eerdere optredens die ik heb gedaan dat je nooit contact moet forceren bij iemand met dementie. In de eerste woonkamer is de sfeer gezellig want er is iemand jarig. Uiteraard zingen we ‘Lang zal ze leven’.”

‘Zenners’ wachten af

“Er zijn ook twee zogenaamde ‘zenners’ in de kamer. De mannen zitten ineengedoken, met hun ogen dicht om de binnenkomende prikkels te verminderen. Hun vrouwen lijken dit niet helemaal te accepteren: ‘Henk! Kijk eens! Geef de diva eens een handje!’ Maar ik weet dat je als Diva Dichtbij het contact nooit moet forceren. Je tast af waar de ander met zijn beleving is. Ik zie aan de houding van een van de twee mannen dat hij me, zonder te kijken, allang heeft gezien. Later heeft ook de andere man zijn ogen wijd open en zoekt mijn blik. We maken contact en ik bied mijn hand aan. Met een schokkerige beweging brengt hij zijn hand naar de mijne. Zijn vrouw is zichtbaar ontroerd dat hij uit zichzelf contact zoekt. Ik pak ook haar hand en zo dansen we met zijn drieën op een rustig lied.”

Contact maken met ‘roepers’

“In een van de andere woonkamers zitten een paar zogenaamde ‘roepers’. Ze roepen hard en vaak. Het is hun manier om te voelen dat ze er nog zijn en ertoe doen. Ze krijgen al mijn aandacht tijdens ‘Droomland’ maar daarna niet meer want ik merk dat de stillere bewoners in deze huiskamer last hebben van het geroep. Het is een hele uitdaging om ‘Crazy little thing called love’ nog goed te zingen als de drukke dames er hard ‘Droomland’ doorheen zingen. Zo wordt het een bijzondere medley!”

Geen betutteling

“In de derde woonkamer zing ik voor mensen met de ziekte van Huntington. Dit is een ongeneeslijke aandoening van de hersenen, die je al op zeer jonge leeftijd kunt krijgen. De woonkamer zit vol met twintigers, dertigers en veertigers. Dat is even omschakelen: zowel in repertoire als in manier van doen. Ik probeer met meer humor en lichtheid en absoluut zonder medelijden of betutteling contact te maken. Op het nummer ‘Let it be’ volgt een wilde dans met ongecontroleerde bewegingen. Ik blijf alert en zorg er voor dat deze meneer niet valt.”

Voor even een vriendin

“Voor een jongen in een rolstoel zing ik ‘To make you feel my love’. Qua leeftijd zou hij mijn vriend kunnen zijn. Voor die drie minuten dat we samen zingen voelt dat ook zo. Ik zie het aan hem. Voor heel even ben ik zijn Diva Dichtbij vriendin. Eigenlijk is dat de kern van wat je als Diva Dichtbij doet: je spiegelt iemand in zijn energie of gemoedstoestand, waardoor iemand zich gezien en erkend voelt. Als je contact maakt, ga je je tot elkaar verhouden en word je voor dat moment iemands (klein)dochter, partner, vriend(in) of maatje. Zo bijzonder vind ik dat!”

meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Meest gelezen