Volg ons online

Vrije tijd

Dichten met een zachte G

Dichten is haar lust en haar leven. Netty woont in een verzorgingshuis maar dat weerhoudt haar er niet van nog steeds kunst te maken.

Gedeeld

op

Dichten met een zachte G

Op een mistige dag in oktober brengen we een bezoek aan Netty Schrijen-Pepels. Het is de eerste dag van het Oktoberfest in Sittard. In de Hoogstaete werd het Oktoberfest al afgelopen woensdag gevierd.

Netty is net 87 geworden en we zijn uitgenodigd in haar gezellige en ruime appartement. De ontvangst met koffie en taart is allerhartelijkst. Fiet Cox en Karin Sillen zijn ook bij het gesprek aanwezig. Beiden zijn activiteitenbegeleider. Fiet werkt voor de afdeling waar Netty verblijft en Karin organiseert de centrale activiteiten waaraan ook mensen van buitenaf kunnen deelnemen.

Kennismaken met Netty

Er is eigenlijk dagelijks iets te doen hier, muziek met jong en oud, schilderen, rummikub maar ook 1 op 1 activiteiten met bewoners. Enthousiast vertellen Fiet en Karin dat ze de CZ verwenprijs hebben gewonnen met de organisatie van het ‘Preuvenement’ voor bewoners, mantelzorgers en vrienden. Netty volgt computerles in het internet café, doet aan yoga en gaat iedere vrijdag kaarten.

Een zwaar leven

Na een beroerte kwam Netty 6 jaar geleden naar de Hoogstaete. “In het begin was het wennen maar nu is het heerlijk”. Ze heeft veel leed meegemaakt. Haar vader overleed op 42 jarige leeftijd. Ze was toen 14 jaar en haar moeder bleef met maar liefst 8 kinderen alleen achter, waarvan de jongste pas één jaar was. Netty hield het gezin draaiende. Ze wilde heel graag verloskundige worden maar door de zorg voor het gezin was dit niet mogelijk. Ze trouwde later en kreeg zelf 4 kinderen.

Wereldreizen

Toen de jongste twee op de middelbare school zaten en de oudste 2 al de deur uit waren is Netty gaan werken. Ze werd hoofd huishoudelijke dienst en kantine. Ze ging gelijk fulltime aan de slag en heeft hier tot aan haar pensioen gewerkt. “Dat was een fantastische tijd!” zegt ze enthousiast, “Ik had er nog wel veel langer willen blijven”. Netty: “Ik was dol op reizen en heb alle landen van Europa bezocht, behalve Italië, dat is er niet van gekomen”. “Het mooiste land wat ik heb bezocht vind ik India, de mensen zijn daar zo lief en het is zo’n kleurrijk land”. China daarentegen beviel haar minder. Ook ging ze naar Canada, hier woonde haar zoon Jac.

Noodlot slaat opnieuw toe

Twee jaar geleden zou haar zoon naar Nederland komen. Netty had hem toen 6 jaar niet gezien. Twaalf dagen voor zijn komst kreeg Jac een hartaanval en overleed op 56 jarige leeftijd. Nel wilde hem perse nog zien en zorgde ervoor dat zijn lichaam werd overgebracht naar Nederland. Jac is in Nederland gecremeerd en zijn as is uitgestrooid rondom een door Netty geadopteerd boompje in het memoriebos niet al te ver bij haar vandaan. “Jac was een echt natuurmens, hij heeft een mooi plekje aan de buitenkant van het memoriebos” zegt Netty liefdevol. Iedere zondag (als het weer het toelaat) gaat zij met de scootmobiel naar het graf van haar man en naar het memoriebos om haar zoon te gedenken.

Kunst haar lust en haar leven

In het appartement van Netty zijn veel kunstwerken van haar terug te vinden. Je vindt er geboetseerde beelden, door haar gemaakte schilderijen en mozaïek. Ook borduren en breien heeft ze heel veel gedaan maar er gaat voor Netty niets boven schrijven. Als kind schreef ze al gedichtjes maar na het overlijden van haar man was dit haar manier om haar verdriet te verwerken. Inmiddels heeft iedereen in de Hoogstaete plezier van haar schrijftalent want ze schrijft iedere maand in huisblad van de locatie. De ene keer een verslag van een activiteit, de andere keer een gedicht.

Dichten is haar grootste liefde

Afgelopen maand september is haar eerste gedichtenbundel uitgekomen. Er is een presentatie geweest in de Hoogstaete in het bijzijn van haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen, familie, vrienden en medebewoners. Ze haalde de regionale krant en werd geïnterviewd voor de radio. In haar gedichtenbundel ‘Uit mijn leven gegrepen’ zijn 80 gedichten opgenomen. Hele verschillende maar persoonlijke gedichten. Op de vraag welke ze zelf het mooiste vindt antwoord ze lachend ‘Spiegelbeeld’.

Spiegelbeeld

Ben ik ’s morgens wakker en kom ik uit mijn bed,
Word ik steevast bij de wastafel voor de spiegel gezet.
Dan word ik wel eens een beetje kriegel,
Als ik kijk naar die beeltenis in de spiegel.
Wie is toch dat rimpelvrouwtje, die me maar aan zit te staren,
Met haar roodomrande ogen, tandeloze mond en piekerige haren.
Ik zou wel willen schreeuwen, weg uit mijn beeld,
Je hebt me nu wel genoeg verveeld.

Maar dit is nog niet het einde van het verhaal,
Want daarna kom ik terecht onder een warme waterstraal.
Na mijn haren gewassen, mijn lijf gescrubd, kwam ik weer wat tot leven,
En tot slot word ik met een warme handdoek droog gewreven.
Na bodymelk voor mijn rug, crème voor mijn gezicht en voor mijn haar styling gel,
Voel ik me gelijk al weer beter in mijn vel.
Dan word ik weer voor de spiegel geparkeerd,
Mijn piekerige, grijze haren geföhnd en een beetje getoupeerd.

Nadat ik deze metamorfose heb ondergaan,
Keek me een heel andere dame vanuit de spiegel aan.
Binnen een klein uurtje,
Onderging ik een heus verjongingskuurtje.
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,
Dit is alleen maar de buitenkant.
Van binnen ben ik blijf ik toch altijd wie ik ben,
De vrouw die ik al meer dan 80 jaren ken.

Wil je de dichtbundel bestellen? Dan kan dat. Het boekje is voor € 10,- (excl. verzendkosten) te bestellen. Van ieder boek gaat € 0,50 per boek naar het ‘Behoud voor wilde dieren in Afrika’. Neem contact op met Netty via haar mailadres.

Meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Meest gelezen