Volg ons online

Vrije tijd

Dichten met een zachte G

Dichten is haar lust en haar leven. Netty woont in een verzorgingshuis maar dat weerhoudt haar er niet van nog steeds kunst te maken.

Gedeeld

op

Dichten met een zachte G

Op een mistige dag in oktober brengen we een bezoek aan Netty Schrijen-Pepels. Het is de eerste dag van het Oktoberfest in Sittard. In de Hoogstaete werd het Oktoberfest al afgelopen woensdag gevierd.

Netty is net 87 geworden en we zijn uitgenodigd in haar gezellige en ruime appartement. De ontvangst met koffie en taart is allerhartelijkst. Fiet Cox en Karin Sillen zijn ook bij het gesprek aanwezig. Beiden zijn activiteitenbegeleider. Fiet werkt voor de afdeling waar Netty verblijft en Karin organiseert de centrale activiteiten waaraan ook mensen van buitenaf kunnen deelnemen.

Kennismaken met Netty

Er is eigenlijk dagelijks iets te doen hier, muziek met jong en oud, schilderen, rummikub maar ook 1 op 1 activiteiten met bewoners. Enthousiast vertellen Fiet en Karin dat ze de CZ verwenprijs hebben gewonnen met de organisatie van het ‘Preuvenement’ voor bewoners, mantelzorgers en vrienden. Netty volgt computerles in het internet café, doet aan yoga en gaat iedere vrijdag kaarten.

Een zwaar leven

Na een beroerte kwam Netty 6 jaar geleden naar de Hoogstaete. “In het begin was het wennen maar nu is het heerlijk”. Ze heeft veel leed meegemaakt. Haar vader overleed op 42 jarige leeftijd. Ze was toen 14 jaar en haar moeder bleef met maar liefst 8 kinderen alleen achter, waarvan de jongste pas één jaar was. Netty hield het gezin draaiende. Ze wilde heel graag verloskundige worden maar door de zorg voor het gezin was dit niet mogelijk. Ze trouwde later en kreeg zelf 4 kinderen.

Wereldreizen

Toen de jongste twee op de middelbare school zaten en de oudste 2 al de deur uit waren is Netty gaan werken. Ze werd hoofd huishoudelijke dienst en kantine. Ze ging gelijk fulltime aan de slag en heeft hier tot aan haar pensioen gewerkt. “Dat was een fantastische tijd!” zegt ze enthousiast, “Ik had er nog wel veel langer willen blijven”. Netty: “Ik was dol op reizen en heb alle landen van Europa bezocht, behalve Italië, dat is er niet van gekomen”. “Het mooiste land wat ik heb bezocht vind ik India, de mensen zijn daar zo lief en het is zo’n kleurrijk land”. China daarentegen beviel haar minder. Ook ging ze naar Canada, hier woonde haar zoon Jac.

Noodlot slaat opnieuw toe

Twee jaar geleden zou haar zoon naar Nederland komen. Netty had hem toen 6 jaar niet gezien. Twaalf dagen voor zijn komst kreeg Jac een hartaanval en overleed op 56 jarige leeftijd. Nel wilde hem perse nog zien en zorgde ervoor dat zijn lichaam werd overgebracht naar Nederland. Jac is in Nederland gecremeerd en zijn as is uitgestrooid rondom een door Netty geadopteerd boompje in het memoriebos niet al te ver bij haar vandaan. “Jac was een echt natuurmens, hij heeft een mooi plekje aan de buitenkant van het memoriebos” zegt Netty liefdevol. Iedere zondag (als het weer het toelaat) gaat zij met de scootmobiel naar het graf van haar man en naar het memoriebos om haar zoon te gedenken.

Kunst haar lust en haar leven

In het appartement van Netty zijn veel kunstwerken van haar terug te vinden. Je vindt er geboetseerde beelden, door haar gemaakte schilderijen en mozaïek. Ook borduren en breien heeft ze heel veel gedaan maar er gaat voor Netty niets boven schrijven. Als kind schreef ze al gedichtjes maar na het overlijden van haar man was dit haar manier om haar verdriet te verwerken. Inmiddels heeft iedereen in de Hoogstaete plezier van haar schrijftalent want ze schrijft iedere maand in huisblad van de locatie. De ene keer een verslag van een activiteit, de andere keer een gedicht.

Dichten is haar grootste liefde

Afgelopen maand september is haar eerste gedichtenbundel uitgekomen. Er is een presentatie geweest in de Hoogstaete in het bijzijn van haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen, familie, vrienden en medebewoners. Ze haalde de regionale krant en werd geïnterviewd voor de radio. In haar gedichtenbundel ‘Uit mijn leven gegrepen’ zijn 80 gedichten opgenomen. Hele verschillende maar persoonlijke gedichten. Op de vraag welke ze zelf het mooiste vindt antwoord ze lachend ‘Spiegelbeeld’.

Spiegelbeeld

Ben ik ’s morgens wakker en kom ik uit mijn bed,
Word ik steevast bij de wastafel voor de spiegel gezet.
Dan word ik wel eens een beetje kriegel,
Als ik kijk naar die beeltenis in de spiegel.
Wie is toch dat rimpelvrouwtje, die me maar aan zit te staren,
Met haar roodomrande ogen, tandeloze mond en piekerige haren.
Ik zou wel willen schreeuwen, weg uit mijn beeld,
Je hebt me nu wel genoeg verveeld.

Maar dit is nog niet het einde van het verhaal,
Want daarna kom ik terecht onder een warme waterstraal.
Na mijn haren gewassen, mijn lijf gescrubd, kwam ik weer wat tot leven,
En tot slot word ik met een warme handdoek droog gewreven.
Na bodymelk voor mijn rug, crème voor mijn gezicht en voor mijn haar styling gel,
Voel ik me gelijk al weer beter in mijn vel.
Dan word ik weer voor de spiegel geparkeerd,
Mijn piekerige, grijze haren geföhnd en een beetje getoupeerd.

Nadat ik deze metamorfose heb ondergaan,
Keek me een heel andere dame vanuit de spiegel aan.
Binnen een klein uurtje,
Onderging ik een heus verjongingskuurtje.
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,
Dit is alleen maar de buitenkant.
Van binnen ben ik blijf ik toch altijd wie ik ben,
De vrouw die ik al meer dan 80 jaren ken.

Wil je de dichtbundel bestellen? Dan kan dat. Het boekje is voor € 10,- (excl. verzendkosten) te bestellen. Van ieder boek gaat € 0,50 per boek naar het ‘Behoud voor wilde dieren in Afrika’. Neem contact op met Netty via haar mailadres.

Meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Meer geld voor ouderen en hun wensen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs verrast met een fantastische bijdrage van de VriendenLoterij. Meer geld voor ouderen dus en het vervullen van hun wensen.

Gedeeld

op

Meer geld voor ouderen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs door de VriendenLoterij beloond met een cheque van maar liefst € 472.519. Dat betekent meer geld voor ouderen en de wensen die ze hebben. 

De stichting bestaat nu meer dan twee jaar en groeit hard. Van speciale Gouden Koffiebijeenkomsten tot het vervullen van Gouden Wensen. De stichting doet er alles aan om ouderen in het zonnetje te zetten. Oprichter en directeur Jan Romme wil meer. “Want ouderen verdienen het als geen ander!”

Nog meer doelen

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Het nieuws van deze prachtige bijdrage die Stichting Gouden Dagen in ontvangst mocht nemen, werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de loterij steeg de afdracht aan Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen: Hulphond Nederland, Spieren voor Spieren, Stichting Life Goals, Stichting Vier het Leven en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Iedereen telt mee

Iedereen telt mee. Daarom werft de VriendenLoterij fondsen voor Nederlandse goede doelen die zich inzetten voor een gezonde en sociale samenleving. Hierdoor kunnen er in Nederland nieuwe maatschappelijke initiatieven en projecten van de grond komen, waarmee mensen net dat zetje krijgen dat ze verder helpt of waarmee vrijwilligers worden gesteund bij hun werk.

Hulphonden

Hulphond Nederland is een van de goede doelen die vanaf nu een structurele jaarlijkse bijdrage krijgt van 200.000 euro. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een posttraumatische stressstoornis. Hulphond Nederland helpt nu ongeveer 600 mensen per jaar. Toch zijn de wachtlijsten voor een hulphond nog lang. De stichting streeft ernaar om per einde 2018 op jaarbasis 1.000 mensen te helpen. Met de structurele jaarlijkse bijdrage is Hulphond in staat deze doelstelling te behalen.

Life Goals

Een andere nieuwe beneficiënt is Stichting Life Goals. De stichting is in 2010 opgericht ter bevordering van participatie en re-integratie van mensen aan de onderkant van onze samenleving, zoals dak- en thuislozen, tienermoeders, ex-gedetineerden en slachtoffers van huiselijk geweld door middel van sport. In 40 weken tijd doen deelnemers nieuwe contacten op, krijgen ze meer inzicht in hun eigen gedrag en werken ze aan hun gezondheid. Life Goals is inmiddels actief in 25 gemeenten. De organisatie wil groeien naar 43 gemeenten om zo jaarlijks 5.000 kwetsbare mensen in beweging te brengen. De vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro helpt hen deze doelstelling te realiseren.

Chronisch zieke kinderen

Emma at Work zorgt ervoor dat jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar met een chronische of een ernstige (levensbedreigende) ziekte ook kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. In Nederland gaat het over zo’n 500.000 jongeren die vanwege hun ziekte vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De jeugdwerkloosheid onder chronisch zieke jongeren en jongeren met een lichamelijke beperking is 40-50%, terwijl zij wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren. De eenmalige bijdrage van 375.000 euro biedt Emma at Work de mogelijkheid om meer jongeren te bereiken, te coachen en aan passend werk te helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het goede werk dat Stichting Gouden Dagen doet? Bezoek dan eens de website van de organisatie.

Bron: Gouden Dagen

Lees verder

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Meest gelezen