menu

Dichten met een zachte G

Op een mistige dag in oktober brengen we een bezoek aan Netty Schrijen-Pepels. Het is de eerste dag van het Oktoberfest in Sittard. In de Hoogstaete werd het Oktoberfest al afgelopen woensdag gevierd.

Netty is net 87 geworden en we zijn uitgenodigd in haar gezellige en ruime appartement. De ontvangst met koffie en taart is allerhartelijkst. Fiet Cox en Karin Sillen zijn ook bij het gesprek aanwezig. Beiden zijn activiteitenbegeleider. Fiet werkt voor de afdeling waar Netty verblijft en Karin organiseert de centrale activiteiten waaraan ook mensen van buitenaf kunnen deelnemen.

Kennismaken met Netty

Er is eigenlijk dagelijks iets te doen hier, muziek met jong en oud, schilderen, rummikub maar ook 1 op 1 activiteiten met bewoners. Enthousiast vertellen Fiet en Karin dat ze de CZ verwenprijs hebben gewonnen met de organisatie van het ‘Preuvenement’ voor bewoners, mantelzorgers en vrienden. Netty volgt computerles in het internet café, doet aan yoga en gaat iedere vrijdag kaarten.

Een zwaar leven

Na een beroerte kwam Netty 6 jaar geleden naar de Hoogstaete. “In het begin was het wennen maar nu is het heerlijk”. Ze heeft veel leed meegemaakt. Haar vader overleed op 42 jarige leeftijd. Ze was toen 14 jaar en haar moeder bleef met maar liefst 8 kinderen alleen achter, waarvan de jongste pas één jaar was. Netty hield het gezin draaiende. Ze wilde heel graag verloskundige worden maar door de zorg voor het gezin was dit niet mogelijk. Ze trouwde later en kreeg zelf 4 kinderen.

Wereldreizen

Toen de jongste twee op de middelbare school zaten en de oudste 2 al de deur uit waren is Netty gaan werken. Ze werd hoofd huishoudelijke dienst en kantine. Ze ging gelijk fulltime aan de slag en heeft hier tot aan haar pensioen gewerkt. “Dat was een fantastische tijd!” zegt ze enthousiast, “Ik had er nog wel veel langer willen blijven”. Netty: “Ik was dol op reizen en heb alle landen van Europa bezocht, behalve Italië, dat is er niet van gekomen”. “Het mooiste land wat ik heb bezocht vind ik India, de mensen zijn daar zo lief en het is zo’n kleurrijk land”. China daarentegen beviel haar minder. Ook ging ze naar Canada, hier woonde haar zoon Jac.

Noodlot slaat opnieuw toe

Twee jaar geleden zou haar zoon naar Nederland komen. Netty had hem toen 6 jaar niet gezien. Twaalf dagen voor zijn komst kreeg Jac een hartaanval en overleed op 56 jarige leeftijd. Nel wilde hem perse nog zien en zorgde ervoor dat zijn lichaam werd overgebracht naar Nederland. Jac is in Nederland gecremeerd en zijn as is uitgestrooid rondom een door Netty geadopteerd boompje in het memoriebos niet al te ver bij haar vandaan. “Jac was een echt natuurmens, hij heeft een mooi plekje aan de buitenkant van het memoriebos” zegt Netty liefdevol. Iedere zondag (als het weer het toelaat) gaat zij met de scootmobiel naar het graf van haar man en naar het memoriebos om haar zoon te gedenken.

Kunst haar lust en haar leven

In het appartement van Netty zijn veel kunstwerken van haar terug te vinden. Je vindt er geboetseerde beelden, door haar gemaakte schilderijen en mozaïek. Ook borduren en breien heeft ze heel veel gedaan maar er gaat voor Netty niets boven schrijven. Als kind schreef ze al gedichtjes maar na het overlijden van haar man was dit haar manier om haar verdriet te verwerken. Inmiddels heeft iedereen in de Hoogstaete plezier van haar schrijftalent want ze schrijft iedere maand in huisblad van de locatie. De ene keer een verslag van een activiteit, de andere keer een gedicht.

Dichten is haar grootste liefde

Afgelopen maand september is haar eerste gedichtenbundel uitgekomen. Er is een presentatie geweest in de Hoogstaete in het bijzijn van haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen, familie, vrienden en medebewoners. Ze haalde de regionale krant en werd geïnterviewd voor de radio. In haar gedichtenbundel ‘Uit mijn leven gegrepen’ zijn 80 gedichten opgenomen. Hele verschillende maar persoonlijke gedichten. Op de vraag welke ze zelf het mooiste vindt antwoord ze lachend ‘Spiegelbeeld’.

Spiegelbeeld

Ben ik ’s morgens wakker en kom ik uit mijn bed,
Word ik steevast bij de wastafel voor de spiegel gezet.
Dan word ik wel eens een beetje kriegel,
Als ik kijk naar die beeltenis in de spiegel.
Wie is toch dat rimpelvrouwtje, die me maar aan zit te staren,
Met haar roodomrande ogen, tandeloze mond en piekerige haren.
Ik zou wel willen schreeuwen, weg uit mijn beeld,
Je hebt me nu wel genoeg verveeld.

Maar dit is nog niet het einde van het verhaal,
Want daarna kom ik terecht onder een warme waterstraal.
Na mijn haren gewassen, mijn lijf gescrubd, kwam ik weer wat tot leven,
En tot slot word ik met een warme handdoek droog gewreven.
Na bodymelk voor mijn rug, crème voor mijn gezicht en voor mijn haar styling gel,
Voel ik me gelijk al weer beter in mijn vel.
Dan word ik weer voor de spiegel geparkeerd,
Mijn piekerige, grijze haren geföhnd en een beetje getoupeerd.

Nadat ik deze metamorfose heb ondergaan,
Keek me een heel andere dame vanuit de spiegel aan.
Binnen een klein uurtje,
Onderging ik een heus verjongingskuurtje.
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,
Dit is alleen maar de buitenkant.
Van binnen ben ik blijf ik toch altijd wie ik ben,
De vrouw die ik al meer dan 80 jaren ken.

Wil je de dichtbundel bestellen? Dan kan dat. Het boekje is voor € 10,- (excl. verzendkosten) te bestellen. Van ieder boek gaat € 0,50 per boek naar het ‘Behoud voor wilde dieren in Afrika’. Neem contact op met Netty via haar mailadres.

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten