menu

Delfts blauwe vazen bekijken in het Loo

Vanaf vandaag zijn er 45 Delfts blauwe vazen te bewonderen in de tuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Als je dus nog iets leuks zoekt om dit weekend te doen, dan is dit misschien de activiteit om te bezichtigen.

De vazen zijn “nieuw” maar gemodelleerd naar het voorbeeld van nog drie bestaande originelen die in de 17e eeuw zijn gemaakt voor koning-stadhouder Willem III en koningin Mary; de eerste bewoners van Paleis Het Loo.

Gescand en handbeschilderd

En wat de vazen extra bijzonder maakt is dat ze samen met de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Delft, zijn gemaakt. De modernste technieken werden hiervoor gebruikt. De wel nog overgebleven vazen werden gescand om hier vervolgens mallen van te maken. Koninklijke Tichelaar Makkum produceerde de vazen met de mallen en beschilderde ze met de hand. Zij maakten gebruik van hoogstaande 17e-eeuwse tinglazuurtechniek.

Absolute blikvangers

De Delfsts aardewerk vazen waren, in de 17e eeuw, absolute blikvangers in de baroktuinen, gevuld met exotische planten, zoals ananasplanten en oranjeboompjes. Van de oorspronkelijke vazen op Paleis Het Loo zijn alleen scherven overgebleven. Toch is het gelukt om uit heel Europa drie originele vazen te achterhalen, die gebruikt konden worden als model.

Delfts blauwe vazen

Na een uitgebreide verbouwing van de paleistuinen van Het Loo, die mogelijk is gemaakt door de BankGiro Loterij, is alles nu klaar en wordt dit gevierd met deze expositie. Het hele zomerseizoen, van 18 juni tot en met 23 oktober, zijn ze te bezichtigen. En in de Oostvleugel van het paleis zijn alle achtergronden van de vazen te bekijken. ‘Blauw & Bont, Delfsts blauw in de de paleistuinen’ heet de illustratie, die onder anderen met video het hele productieproces van de nieuwe vazen laat zien.

Bron en foto: Paleis Het Loo

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten