menu

De ziekte van Korsakov houdt Evert niet tegen

Ziekte van Korsakov is een slopende ziekte die het voor veel mensen onmogelijk maakt om nog goed te functioneren. Evert van Arnhem heeft deze ziekte ook, maar dit houdt hem voorlopig niet tegen om te blijven werken aan zijn kunstwerken.

Evert is 68 jaar en woont in zorgcentrum Taxandria, onderdeel van zorgorganisatie Valkenhof. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met zware vormen van dementie. Daarnaast hebben ze een speciale afdeling ingericht voor mensen met het syndroom van Korsakov. Dit is waar Evert woont. Vandaag bezoeken wij hem om te praten over zijn schilderijen.

Creativiteit belangrijk

Cindy Coolen is begeleider bij Valkenhof. Zij ontvangt ons. Zelf werkt zij al ruim 24 jaar bij de zorgorganisatie. Ze kent dus alles en iedereen. We lopen via de tuinwerkplaats richting het appartementje van Evert. Duidelijk is dat hier veel gedaan wordt met creativiteit. Goed omdat kunst het brein positief stimuleert. Dat is hier bij Taxandria heel belangrijk vanwege de mensen die hier wonen.

Vrolijk en positief

We maken kennis met Evert. Hij vertelt lachend waar zijn naam vandaan komt. “Mijn moeder komt uit Drenthe. Als daar de zon onder gaat dan zeggen ze in Drenthe: daar gaat de koperen Evert. Maar ik ga nog lang niet onder hoor.” Het is gelijk duidelijk, Evert is een vrolijke, positieve man. Hij laat zich niet tegenhouden door de tegenslag in zijn leven. Sterker nog, hij gebruikt het om zijn kunstwerken nog beter te maken.

Ziekte van Korsakov houdt hem niet tegen

Evert is altijd al bezig geweest met kunst. Vroeger restaureerde hij antiek voor winkels. Hij bracht meubels en beelden terug in originele staat. Maar ook uurwerken restaureerde hij. Dit herstellen van oude objecten doet hij nog steeds. Er liggen twee uurwerken op zijn bureau. En in de kamer staat ook een beeld waar hij mee bezig is. Verder doet Evert regelmatig mee in de hobbyruimte met spelletjes, tekenen en houtbewerking. Dat hij oog voor detail heeft blijkt ook uit de miniatuur van de Titanic die hij helemaal zelf in elkaar heeft gezet. Een hels karwei, maar heel bevredigend.

Bezoek ook eens…

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten