menu

Samen zingen met ouderen

Muziek doet wonderen. De organisatie Care&Culture nam dat als uitgangspunt toen zij het KorenProject opzette. Jong en oud die samen zingen. En dat er iedere keer weer wonderen gebeuren als het KorenProject op locatie komt, dat kan organisator en oprichter Margreet Melman beamen. “Samen zingen met kinderen brengt kleine wonderen tot stand. Ieder lied, iedere lach en ieder gebaar brengt écht levensgeluk”.

Samen zingen met ouderen

Het project bestaat niet alleen uit het samen zingen op locatie. Er zit ook een onderwijstraject aan vast, waarbij op school de vraag wordt gesteld: hoe is het om oud, beperkt of ziek te zijn? Wie wonen er eigenlijk in de verpleeg- en verzorgingshuizen in de buurt? En wat is precies de ziekte van Alzheimer? Allemaal vragen waar de kinderen tot dat moment waarschijnlijk nog nooit over hebben nagedacht. Er worden gesprekken in de klas gevoerd, voorafgegaan door video portretten van de bewoners van het verpleeg- of verzorgingshuis. En tot slot vormen de kinderen dan samen met de ouderen, familie, mantelzorgers, vrijwilligers en een koordirigent een echt koor.

En die wonderen? Die komen vanzelf zodra deze generaties met elkaar aan de slag gaan.

Care&Culture

Bij Care&Culture staat cultuur, zoals de naam al deed vermoeden, centraal. Het uitgangspunt is dat ouderen meer levensgeluk en plezier hebben met gebruik van muziek en kunst. Cultuur verbindt mensen, maar ook generaties en ook de ouderenzorg met haar omgeving. Met de inzet van kunst probeert Care&Culture bij mensen emotie en geluk (opnieuw) aan te wakkeren.

Care&Culture wordt ondersteund door o.a. Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK, VSBfonds, Fonds NutsOhra en Skanfonds.

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.