menu

Rembrandt op bezoek

Rembrandt op bezoek, wie zou dat niet willen? Rembrandt van Rijn, de meester himself, ging ouderdom in zijn schilderijen niet uit de weg. En het Rembrandthuis doet dat ook niet. Want vanaf deze maand reist het Rembrandthuis met workshops langs zorgorganisaties in heel Nederland.

Rembrandt schilderde ouderdom met veel oog voor detail en dat leverde prachtige schilderijen op. Kijk maar eens naar het schilderij ‘Zelfportret met twee cirkels’ uit 1665. Hij had, zoals men dat noemt, ‘sprezzatura’. Dat betekent dat hij ingewikkelde taken met groot gemak uit kon voeren. Hij ging ouderdom in zijn schilderkunst niet uit de weg. Hij vond het een wezenlijk onderdeel van het leven en dus schilderde hij zichzelf niet alleen als jonge man, maar ook als oude grijsaard.

Zelf etsen

Het is dan ook niet vreemd dat het Rembrandthuis ouderen als een doelgroep ziet voor een aantal activiteiten. In samenwerking met branchevereniging ActiZ brengen zij daarom kunst en cultuur naar ouderen die zelf het museum niet meer kunnen bezoeken. In de workshop kunnen de deelnemers zo toch het voormalige woonhuis van Rembrandt en zijn werk zien. En ze wanen zich zelf ook eventjes Rembrandt want alle attributen zijn aanwezig om een ets te maken. De gemaakte etsen laten de deelnemers zien dat ze meer in hun mars hebben dan ze misschien dachten. En eerlijk is eerlijk, de resultaten tot nu toe laten dat ook echt zien.

Rembrandt op bezoek

Vanaf december 2015 komt Rembrandt op bezoek met deze workshops bij zorgorganisaties in heel Nederland. De workshops zijn niet alleen bestemd voor de ouderen maar ook voor de familie, de mantelzorgers, de vrijwilligers, naasten en vrienden. Naast de mogelijkheid om te etsen wordt er ook een film vertoond die een virtuele tour door het Rembrandthuis laat zien. Voor de tekenaars onder de aanwezigen kan er ook getekend worden met een echt naaktmodel. Bij voorkeur oud, want rimpels en plooien zijn veel interessanter om te tekenen dan een gladde huid. Dat geeft meteen aanleiding tot een gesprek over ouderdom en wat het met je doet. De workshop heet dan ook niet voor niets ‘De Naakte Waarheid’.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.