menu

Futuristische kunst in het ziekenhuis

In het Rijstate ziekenhuis heeft kunst van oudsher al een belangrijke plek. Maar daar is nu een wel heel bijzonder kunstwerk bijgekomen, gecreëerd door kunstenaar Erik Odijk, die zich hiervoor liet inspireren door het Holodeck uit de sciencefictionserie Star Trek.

Het kunstwerk bestaat uit zowel kunst als natuur, waarmee het bestaande ziekenhuis wordt verbonden met de nieuwbouw die er is gekomen. Het is een plek geworden voor ontspanning en reflectie, maar zeker ook voor inspiratie.

Woestijnlandschap

Onderweg naar je afspraak word je langs prachtig gecreëerde natuur geleid. Van zwerfkeien tot allerlei kleuren zand en van varens tot andere bijzondere planten, die samen een soort woestijnlandschap vormen dat ’s zomers ook nog eens volop in bloei staat. De zwerfkeien die zijn uitgekozen zijn miljoenen jaren oud en bevatten fossielen. Verder heeft Erik een glaswand gemaakt van zo’n 30 meter lang die keramisch is geprint. Er zijn korstmossen op te zien die speciaal in de Pyreneeën zijn gefotografeerd. En terwijl het zonlicht dat erop valt details zilver laat oplichten, werkt het hele kunstwerk heel kalmerend terwijl je er langs loopt.

Driedimensionale kunst in het ziekenhuis

Natuur is voor kunstenaar Erik Odijk sowieso een belangrijk thema. Hij staat bekend om zijn tekeningen van de natuur en laat zich dus ook regelmatig inspireren op wandelingen door die natuur. Uiteraard wel met een fotocamera zodat hij details kan opnemen van bomen, planten, mossen en stenen. En terwijl zijn werk normaal bestaat uit tekeningen of foto’s, brengt hij nu, met zijn kunstwerk voor Rijstate, de natuur driedimensionaal tot leven.

Fotografie: Hans Morren / Rijnstate

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.