Volg ons online

Vrije tijd

Creatief bezig zijn bij De Meerwende

Creatief bezig zijn zit er bij de bewoners van De Meerwende ingebakken. De club van 5 komt iedere week bij elkaar om te schilderen.

Gedeeld

op

Creatief bezig zijn

Creatief bezig zijn, dat is wat de Club van 5 doet in verzorgingshuis De Meerwende. Dit schilder clubje van inmiddels 4, in plaats van 5, vrouwen maakt de mooiste schilderijen en tekeningen en het huis zelf is inmiddels omgetoverd tot museum.

De Meerwende is in Badhoevedorp en geeft onderdak aan zo’n 100 bewoners. Alice Gootjes is activiteitenbegeleider en werkt hier al sinds 2001. Ze neemt ons mee naar de schildersruimte, waar zij normaal schilderles en bewegingstherapie geeft. Overigens geeft ze aan 35 bewoners ook iedere week zangles, dus je kunt zeggen dat creatief bezig zijn bij De Meerwende inmiddels in het DNA zit.

De Club van 5

De club van 5 zijn er inmiddels 4. Wekelijks schilderen en tekenen ze met elkaar Alice is heel betrokken, kent de deelnemers goed en helpt ze waar nodig om hun verhaal te vertellen. Ook vandaag wordt weer eens duidelijk dat het niet zo eenvoudig is om oud te zijn. Alle bewoners hebben wel een kwaal en/of beperkingen en veel van hun naasten zijn al weggevallen. De kinderen en klein- en achterkleinkinderen zijn vaak druk met hun eigen leven, maar klagen doen de bewoners niet.

Anna Schuchard (97)

De eerste dame die binnenkomt is Anna Schuchard, 97 jaar. “Als kind werd ik Hanna genoemd. Ik woonde toen in Indonesië. Daar heette heel veel meisjes Anna of Annie. Bij mij hebben ze die H er toen maar voor geplakt.” Anna schildert portretten, liefst naar voorbeelden van Rembrandt. Haar hele appartement hangt vol, naast schilderen heeft ze ook altijd veel geschreven. “Een boek met kinderverhalen is klaar en ligt te wachten op een uitgever” vertelt Anna of ‘Oma uit het grote huis’ zoals ze door haar achterkleinkinderen wordt genoemd. Op de vraag of zij schilderen moeilijk vindt, antwoord Anna: “Als je wilt schilderen, moet je geduld hebben, alleen geduld, meer niet!”

[irp posts=”8663″ name=”Schilderen met ouderen in Veenhage”]

Bea Boele (70)

Dan komt Bea binnen lopen. Bea Boele is 70 jaar, woont al 7 jaar in De Meerwende en is een echte ‘creabea’. Ze heeft een prachtige sprei gehaakt en ondanks haar bevende handen lukt het haar nog steeds om te tekenen en te schilderen. Bea is meer van het abstracte werk. Ze heeft net een nieuwe heup waardoor ze met een rollator loopt. Maar zonder rollator en vol trots laat ze haar kunstwerken zien die in de hal van het De Meerwende hangen. Bea breidt twee keer in de week mutsjes en lapjes voor vluchtelingenwerk. Ze werkt nu aan een tekening met pastelkrijt.

Bea Boele

Bea Boele en haar schilderij

Bea Gimpel (98)

Vervolgens schuift een tweede Bea aan. “Ik ben een gevallen vrouw”, zegt Bea Gimpel lachend. Bea is maar liefst 98 en vorige week uit bed gevallen waarbij ze haar pols heeft gebroken. De roze gips-arm weerhoudt haar er niet van om naar de tekenles te komen vandaag. Bea is een mandala aan het inkleuren. Ook van haar hangen twee schilderijen van een vlinder en een vogel in de hal. Bea: “Ik heb wel altijd gezond geleefd maar oud worden ging gewoon vanzelf.”

Cor Kroes-Hoogeboom (98)

Cor Kroes-Hoogeboom heeft een oogaandoening en ziet heel slecht.  Ze kan nog maar moeilijk kleuren onderscheiden maar bij haar laatste tekening is het per ongeluk goed gekomen, zegt ze lachend. Aankomend weekend hoopt ze ook 98 te worden. Haar jongste dochter is iets aan het organiseren en Cor laat het allemaal maar gebeuren. Samen met haar dochter is ze afgelopen zomer een midweek op vakantie geweest naar Nunspeet. Dat was fantastisch zegt Cor “Het rook er heerlijk en waren zoveel prachtige oude grote bomen”.

Ans Stravers (84)

Als laatste komt Ans Stravers binnen, gewoon voor de gezelligheid want ze vandaag heeft niet zo’n zin om te tekenen. Ze is vanmiddag wat later, ze was moe en heeft lekker even geslapen. Ans en Bea G. zijn blij elkaar weer te zien en begroeten elkaar hartelijk. Ans is 84 jaar. Zij en haar man hadden een dames- en herenschoenenzaak o.a. in de Kalverstraat in Amsterdam. Deze winkel wordt inmiddels gerund door haar dochter. Op de vraag hoelang ze al in De Meerwende woont zegt Ans: “Al best een tijdje. Ik heb een Tia gehad, er is best veel weg, dat is soms hard. In het verleden was ik altijd druk als bedrijfsleidster van de winkel. Ik ben dan ook pas hier begonnen met tekenen en schilderen.” Alice vertelt dat Ans heel goed kon tennissen, Ans zegt zelf: “Ik kon leuk tennissen, maar ik deed het vooral heel erg graag! Zingen en bewegen doe ik nu ook een beetje maar schilderen is toch mijn allergrootste hobby.”

Creatief bezig zijn

Je merkt aan alle deelnemers dat ze het fijn vinden om met Alice aan het werk te zijn, ze is heel erg belangstellend en zorgt voor afleiding en gezelligheid. Daar moet je het als bewoner toch een beetje van hebben als je zelf niet zo veel meer kunt doen.

Bea Gimpel

Bea Gimpel aan het tekenen

Meer informatie

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Meer geld voor ouderen en hun wensen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs verrast met een fantastische bijdrage van de VriendenLoterij. Meer geld voor ouderen dus en het vervullen van hun wensen.

Gedeeld

op

Meer geld voor ouderen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs door de VriendenLoterij beloond met een cheque van maar liefst € 472.519. Dat betekent meer geld voor ouderen en de wensen die ze hebben. 

De stichting bestaat nu meer dan twee jaar en groeit hard. Van speciale Gouden Koffiebijeenkomsten tot het vervullen van Gouden Wensen. De stichting doet er alles aan om ouderen in het zonnetje te zetten. Oprichter en directeur Jan Romme wil meer. “Want ouderen verdienen het als geen ander!”

Nog meer doelen

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Het nieuws van deze prachtige bijdrage die Stichting Gouden Dagen in ontvangst mocht nemen, werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de loterij steeg de afdracht aan Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen: Hulphond Nederland, Spieren voor Spieren, Stichting Life Goals, Stichting Vier het Leven en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Iedereen telt mee

Iedereen telt mee. Daarom werft de VriendenLoterij fondsen voor Nederlandse goede doelen die zich inzetten voor een gezonde en sociale samenleving. Hierdoor kunnen er in Nederland nieuwe maatschappelijke initiatieven en projecten van de grond komen, waarmee mensen net dat zetje krijgen dat ze verder helpt of waarmee vrijwilligers worden gesteund bij hun werk.

Hulphonden

Hulphond Nederland is een van de goede doelen die vanaf nu een structurele jaarlijkse bijdrage krijgt van 200.000 euro. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een posttraumatische stressstoornis. Hulphond Nederland helpt nu ongeveer 600 mensen per jaar. Toch zijn de wachtlijsten voor een hulphond nog lang. De stichting streeft ernaar om per einde 2018 op jaarbasis 1.000 mensen te helpen. Met de structurele jaarlijkse bijdrage is Hulphond in staat deze doelstelling te behalen.

Life Goals

Een andere nieuwe beneficiënt is Stichting Life Goals. De stichting is in 2010 opgericht ter bevordering van participatie en re-integratie van mensen aan de onderkant van onze samenleving, zoals dak- en thuislozen, tienermoeders, ex-gedetineerden en slachtoffers van huiselijk geweld door middel van sport. In 40 weken tijd doen deelnemers nieuwe contacten op, krijgen ze meer inzicht in hun eigen gedrag en werken ze aan hun gezondheid. Life Goals is inmiddels actief in 25 gemeenten. De organisatie wil groeien naar 43 gemeenten om zo jaarlijks 5.000 kwetsbare mensen in beweging te brengen. De vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro helpt hen deze doelstelling te realiseren.

Chronisch zieke kinderen

Emma at Work zorgt ervoor dat jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar met een chronische of een ernstige (levensbedreigende) ziekte ook kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. In Nederland gaat het over zo’n 500.000 jongeren die vanwege hun ziekte vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De jeugdwerkloosheid onder chronisch zieke jongeren en jongeren met een lichamelijke beperking is 40-50%, terwijl zij wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren. De eenmalige bijdrage van 375.000 euro biedt Emma at Work de mogelijkheid om meer jongeren te bereiken, te coachen en aan passend werk te helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het goede werk dat Stichting Gouden Dagen doet? Bezoek dan eens de website van de organisatie.

Bron: Gouden Dagen

Lees verder

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Meest gelezen