menu

Cinema Senior filmfestival

Cinema Senior, het klinkt even als een bioscoop voor ouderen maar niets in minder waar. Het is een verzameling van inspirerende korte films. Allemaal gaan ze over kunst en de kracht van ouderen. Van, voor en soms ook gemaakt door ouderen. Cinema Senior brengt deze films onder de aandacht en nomineerde de 12 besten van de totaal 47 inzendeingen. Afgelopen dinsdag werden de Cinema Senior Awards uitgereikt aan de 4 winnaars. Hedy D’Ancona leidde deze happening en NED7 was erbij.

Cinema Senior winnaar

Monique Masselink met de film ‘Kijk in mijn ogen’

Winnaars van Cinema Senior

Er zijn twee categorieën waarin zowel het publiek als de vakjury haar oordeel over gaf. In de eerste categorie stond de inhoud centraal: de film geeft een levendig beeld van een project waaruit blijkt dat kunst ouderen verrijkt en versterkt. Het publiek koos voor de fim Talent. Een weergave van een talentshow voor ouderen, want je bent nooit te oud om kunst te beoefenen en daarvan te genieten. Enkele deelnemers vertellen in de film over hun voldoening en plezier die ze hebben beleefd, ondanks hun beperkingen die samenhangen met hun leeftijd en gezondheid.

Kijk in mijn ogen

De vakjury gaf de eerste prijs aan Kijk in mijn ogen. Deze film laat een dansvoorstelling zien met twee professionele dansers, livemuziek, ouderen én kinderen. De film probeert te vangen wat er gebeurt tussen de deelnemers en de dansers/musici tijdens de workshops en voorstelling. De kinderen en ouderen overwinnen hun gêne onderling en krijgen echt contact.

De kracht van ouderen

In de tweede categorie staat de film zelf centraal: de film is het product van een sociaal-artistiek project en geeft niet per se een beeld van het verloop van een project, maar kan een eigen onderwerp hebben. De film is wel (in)direct een toonbeeld van de kracht van ouderen met en door kunst.

Publiek gaf zijn stem aan Het vooroordelenlied Jong & Oud. Jongeren en ouderen hebben nogal wat vooroordelen over elkaar, of valt dat wel mee? Samen met professionals hebben vijf 4e jaars studenten van de musicalopleiding en drie zangers uit Haagse ouderenkoren hierover gesproken, dit lied geschreven, gecomponeerd, een video-script geschreven én laten filmen. En dit is het resultaat!

De vakjuryprijs ging naar de korte speelfilm 17155. Deze film is het resultaat van gesprekken tussen studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ouderen, die met elkaar in contact komen via zorgorganisatie AxionContinu. Vaak leidt zo’n gesprek tot een muziekcompositie, in dit geval een echte mediaproductie. Het kunstproject draait inmiddels al vier jaar.

Deze films én alle andere ingezonden films bekijken?
Ga naar www.cinemasenior.nl

Waarom Cinema Senior?

Nederland heeft inmiddels 1,2 miljoen mensen van 70+. Dit is een groeiende groep van mensen die de samenleving nieuwe kansen biedt, terwijl er ook maatschappelijke vraagstukken opkomen. Uit onderzoek is gebleken dat kunst en cultuur een positief effect heeft op het welzijn én de gezondheid van ouderen. Culturele en sociaal-artistieke projecten zijn daarom belangrijk. Cinema Senior brengt voorbeelden van deze inspirerende verhalen in beeld.

 

Cinema Senior werd mogelijk gemaakt door Movisie, VGZ, LKCA, ANBO, Lang Leve Kunst, Coalitie Erbij, Cultuurmij Oost en ActiZ

meer informatie:

 

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten