menu

Boetseren aan de Zeeuwse kust

De Zeeuwse kust, er wordt over gezongen en voor veel mensen is het een bron van inspiratie. Zo ook voor Corrie van de Poll. Zij woont in Vlissingen op een locatie van WVO Zorg. De reden waarom we haar bezoeken vandaag: ze maakt prachtige kunstwerken.

Bij WVO Zorg hebben ze een atelier waar twee keer per week geboetseerd wordt met bewoners. Je hoeft geen ervaring te hebben om mee te doen. Yvonne de Wolff is activiteitenbegeleidster. Ze ontvangt ons bij aankomst en neemt ons mee.

Bij opa en oma is het een feest

Eén voor één komen de bewoners ook binnen. Uiteraard is er eerst een kop koffie met een lekker Zeeuws koekje. Er zijn maar liefst twintig vrijwilligers die meehelpen in het atelier. Zo populair is deze creatieve ruimte waar de prachtigste kunstwerken worden gemaakt. “Zonder al die vrijwilligers zijn we niets” zegt Yvonne. “We hebben vrijwilligers in alle leeftijden. De jongste is 23 en de oudste 76 jaar.” Ook nodigen ze regelmatig kinderen en kleinkinderen uit om mee te doen met activiteiten. Zo wordt het al gauw een feest om bij opa of oma op bezoek te gaan.

Ik zie het zelf niet meer

Eén van die oma’s is Corrie van de Poll. Ze is van 1932 zegt ze zelf: “Reken maar uit”. Ze lacht. “Ik woon hier al een jaar of zeven. Mijn zoon en dochter wonen in Vlissingen dus dat is vlakbij. Mijn dochter komt iedere dag op bezoek.”. Trots laat Corrie een aantal kunstwerken zien. “Ik mocht hier op les komen. Het is zo leuk en gezellig met de hele club dat ik nu al twee keer in week kom boetseren. Dit kerkje heb ik net af”. Ze laat het laatste werkje zien waar ze mee bezig is. Als we zeggen dat het heel mooi is geworden, zegt ze lachend: “Dat zie ik zelf niet meer. Ik heb nooit eerder aan boetseren gedaan, handwerken wel en dat doe ik nog steeds.” Ze is te druk om zich met andere bewoners bezig te houden. “Dan komt die en dan komt die voor een kopje koffie, ik maak wel een praatje met andere bewoners.”

Zwaar leven aan de Zeeuwse kust

Corrie is geboren en getogen in Vlissingen. Als ik haar vraag hoe ze gezond oud is geworden zegt Corrie dat dit komt door het zware werk. Haar ouders hadden een melkwinkel in Vlissingen. Vanaf haar veertiende hielp ze de klanten en ging ze met paard en wagen op stap. Eigenlijk was ze te jong. Haar vader heeft er zelfs wel eens een bekeuring voor gekregen. Corrie was de oudste van zes kinderen. Haar broers en zussen wonen nu verspreid over het hele land. Gelukkig zit ze niet stil, zoals ze zelf zegt. Sinds ze op de locatie van WVO Zorg is komen wonen is ze druk bezig geweest met allerlei activiteiten. “Niets is standaard hier. Ze maken het voor iedereen heel persoonlijk. Alles wat een mens maar nodig heeft. Ik krijg het hier.”

Corrie concentreert zich weer op haar kunstwerk. Wij kijken nog even vol bewondering naar alle drukke mensen die om ons heen bezig zijn met hun eigen projecten. Er wordt hier duidelijk nog volop van het Zeeuwse leven genoten!

Meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten