menu

Bert Haanstra nu online te bewonderen

Ken je ze nog? De fascinerende films van een van Nederlands meest succesvolle filmmakers aller tijden: Bert Haanstra. Zijn films zijn nu door het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum online geplaatst, maar niet zomaar…nee, volledig gerestaureerd en in 4K!

De reden waarom de films nu online worden geplaatst is heel bijzonder. Het is namelijk 100 jaar geleden dat de wereldberoemde filmmaker geboren werd.

Oscarwinnaar en andere prijzen

Berst Haanstra zal veel jonge mensen niets meer zeggen, maar voor hun ouders en grootouders is het een bekend figuur. Bert Haanstra is misschien wel de meest gelauwerde filmmaker in de Nederlandse geschiedenis. Met zijn wereldberoemde film ‘Glas’ uit 1958 won hij de felbegeerde Oscar, maar ook voor zijn latere films ‘Alleman’ (1963) en ‘Bij de beesten af’ (1972) werd hij voor de hoogste onderscheiding genomineerd. Naast een Oscar won hij nog tal van andere grote prijzen, zoals op het filmfestival van Cannes en in Berlijn.

Bert Haanstra legendarisch

In 1997 overleed Bert Haanstra, maar zijn oeuvre en levensverhaal is nog volop te bezichtigen bij het instituut in Hilversum. Overigens heeft hij niet alleen veel prijzen in de wacht gesleept. Zijn film ‘Alleman’ is tot op de dag van vandaag nog steeds één van de best bezochte Nederlandse films aller tijden met maar liefst 1.6 miljoen bezoekers! Dat is zelfs voor moderne bioscoopfilms met hun grote marketingbudgetten moeilijk te evenaren.

Online te bewonderen

Wil jij ook genieten van het filmtalent van deze bijzondere filmmaker? Ga dan naar de site van het Instituut Beeld & Geluid. De film ‘Glas’ in 4K is hier te bewonderen. De documentaire ‘Alleman’ is hier te zien. En wil je één van de meest buitengewone films uit zijn oeuvre bewonderen, dan kun je hier klikken voor ‘Bij de beesten af’. Voor deze film reisde hij met een filmploeg maar liefst 175.000 kilometer rond de wereld en schoot hij in drie jaar tijd uitzonderlijk beeldmateriaal over het gedrag van mensen én dieren.

Foto:  Broers, F.N., Nationaal Archief / Anefo, licentie CC-BY 

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten