Volg ons online

Vrije tijd

Beeldend kunstenaar helpt ouderen

Beeldend kunstenaar Frans helpt ouderen met het schilderen van prachtige schilderijen in verpleeghuis Zonnehuisgroep Noord.

Gedeeld

op

Beeldend kunstenaar

Beeldend kunstenaar Frans Hage is sinds 3 jaar verbonden aan Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn en geeft wekelijks schilderles aan zo’n 10 tot 17 bejaarde bewoners.

We gaan op bezoek bij Frans om te zien wat de bewoners allemaal maken. Bij aankomst worden we ontvangen door Gina Palstra, activiteitenbegeleidster bij Zonnehuis Oostergast, onderdeel van Zonnehuisgroep Noord. Het is hier een en al gezelligheid. De dorpswinkel zit direct bij de ingang en alles draait hier om sfeer en beleving. Vandaag wordt op het overdekte dorpsplein geschilderd, maar ook in het activiteitencentrum wat daarachter ligt wordt hard gewerkt.

Beeldend kunstenaar Frans

We maken kennis met Frans die zo’n 3 jaar geleden is gestart met het geven van schilderlessen aan ouderen. Hij doet dit iedere maandagochtend samen met Gina en een aantal vrijwilligers. Volgens Frans gaat het werken met acrylverf het beste als je motoriek niet optimaal is. Er is al verschillende keren geëxposeerd waaronder in een galerie in Hoogezand. “Het geeft me veel voldoening om hier met bewoners aan het werk te zijn. Neem Martha, als je ziet hoe haar motoriek is verbeterd en wat een prachtige schilderijen ze maakt. Daar geniet ik echt van!”, aldus Frans.

Vegetief of laagbewust

Gina werkt al 10 jaar bij de Zonnehuisgroep Noord locatie Oostergast. Naast het schilderen begeleidt ze de zwemvereniging, heeft ze muziek op de maandagmiddag – waar heerlijk wordt gezongen – en is ze ook als activiteitentherapeute betrokken bij het reactiveringsprogramma voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Doel is om zoveel mogelijk prikkels aan te bieden en vooruitgang te boeken bij patiënten die zich in een vegetatief of laagbewust stadium bevinden. De behandeling duurt meestal enkele maanden.

Martha en Ebeltje

Twee bewoners die deelnemen aan de schilderles zijn Martha en Ebeltje. We schuiven als eerste aan bij Martha van der Horn die net de eerste strepen op haar nieuwe doek zet. Op de vraag wat zij het liefste schildert antwoord zij: “Dieren. In dieren zit leven en je kunt er mee spelen. Met stillevens heb ik niets, daar word ik alleen maar treurig van.” Alleen slangen zul je niet op haar schilderijen tegenkomen, die vindt ze te gemeen. Martha is 65 jaar en woont sinds 1984 in Zonnehuis Oostergast. Als kind heeft ze hersenvliesontsteking gehad, waardoor ze eenzijdig verlamd is en tijdelijk blind is geweest. Gelukkig kan ze nu met een sterke bril wel weer redelijk zien.

Liefde van haar leven

In eerste instantie vond ze het niet zo fijn in Zonnehuis Oostergast, dit was nog op de vorige locatie. Maar zeventien jaar geleden werd alles opeens anders toen ze de liefde van haar leven ontmoette!  Roelof’s moeder zat op de PG afdeling van Oostergast. “Zo is het gekomen.” Roelof woont in het dorp maar bezoekt Martha iedere dag en ze eten dagelijks samen in de Eetkamer van Oranje. Martha vertelt dat ze veel heeft aangeleerd sinds ze hier woont. Vroeger kreeg ze vaak te horen “Dat kun je toch niet” en op een gegeven moment ga je dat zelf ook geloven. Gelukkig bewijzen ook haar schilderijen het tegendeel!

Schilderij van Martha

Schilderij van Martha

Al die grijze koppen

Ebeltje Woest is dit jaar 90 geworden. Ik complimenteer haar met haar mooie naam. Zelf vindt ze het niet zo bijzonder en zegt ze lachend: “Ze noemen me eigenlijk altijd Iepie.” Ze heeft nog prachtig donker, niet geverfd haar. Ik vraag of ze net bij de kapper is geweest? Waarop ze vrolijk antwoordt “Nee, vorige week al maar ik ben wel naar een nieuwe kapper geweest.” Ze vertelt dat mensen vaak niet geloven dat ze haar haren niet verft. “Maar het is echt waar, ik heb het nog nooit geverfd. Ik val altijd lekker op tussen al die grijze koppen”, zegt ze lachend.

Kleuren steeds lastiger

Ebeltje woont hier sinds de opening van de locatie en heeft een kamer op de hoek van de derde verdieping. Ze geniet van het uitzicht en kijkt altijd even uit het raam als ze buiten geluiden hoort. Ze vindt het heerlijk om te schilderen alhoewel het best lastig wordt om de kleuren te zien en te onderscheiden. Ze is al eens aan haar ogen geopereerd en heeft de nodige gezondheidsproblemen maar blijft optimistisch. Vol trots vertelt ze over haar zes kleinzonen. Ze zijn haar allen even lief. Met Jorn is ze een dagje uit geweest “Oma je mag geen eten en geen portemonnee meenemen”, zei Jorn voordat ze vertrokken. “Ik heb zo genoten die dag, we gingen heerlijk lunchen en hij bracht me overal naar toe.”

Oma, ik hou van je

Voordat ze met schilderen begon deed ze veel aan borduren, patchwork en quilten. Voor al haar kleinzonen heeft ze een quilten lappendeken gemaakt. Ze vindt het leuk om eigengemaakte dingen aan hen te geven. Nu heeft ze genoeg schilderijen gemaakt om uit te delen aan haar kleinzonen, ze mogen er allemaal één kiezen. Een aantal van hen werken al en het wordt lastiger om ze allemaal bij elkaar te krijgen. Ze geniet enorm van haar jongens. De jongste zei een tijdje geleden: “Oma ik hou toch van jou, ik vind je heel lief!” Ebeltje: “Dat is toch mooi!”

Schilderij van Ebeltje

Schilderij van Ebeltje

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Meest gelezen