Volg ons online

Vrije tijd

Beeldend kunstenaar helpt ouderen

Beeldend kunstenaar Frans helpt ouderen met het schilderen van prachtige schilderijen in verpleeghuis Zonnehuisgroep Noord.

Gedeeld

op

Beeldend kunstenaar

Beeldend kunstenaar Frans Hage is sinds 3 jaar verbonden aan Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn en geeft wekelijks schilderles aan zo’n 10 tot 17 bejaarde bewoners.

We gaan op bezoek bij Frans om te zien wat de bewoners allemaal maken. Bij aankomst worden we ontvangen door Gina Palstra, activiteitenbegeleidster bij Zonnehuis Oostergast, onderdeel van Zonnehuisgroep Noord. Het is hier een en al gezelligheid. De dorpswinkel zit direct bij de ingang en alles draait hier om sfeer en beleving. Vandaag wordt op het overdekte dorpsplein geschilderd, maar ook in het activiteitencentrum wat daarachter ligt wordt hard gewerkt.

Beeldend kunstenaar Frans

We maken kennis met Frans die zo’n 3 jaar geleden is gestart met het geven van schilderlessen aan ouderen. Hij doet dit iedere maandagochtend samen met Gina en een aantal vrijwilligers. Volgens Frans gaat het werken met acrylverf het beste als je motoriek niet optimaal is. Er is al verschillende keren geëxposeerd waaronder in een galerie in Hoogezand. “Het geeft me veel voldoening om hier met bewoners aan het werk te zijn. Neem Martha, als je ziet hoe haar motoriek is verbeterd en wat een prachtige schilderijen ze maakt. Daar geniet ik echt van!”, aldus Frans.

Vegetief of laagbewust

Gina werkt al 10 jaar bij de Zonnehuisgroep Noord locatie Oostergast. Naast het schilderen begeleidt ze de zwemvereniging, heeft ze muziek op de maandagmiddag – waar heerlijk wordt gezongen – en is ze ook als activiteitentherapeute betrokken bij het reactiveringsprogramma voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Doel is om zoveel mogelijk prikkels aan te bieden en vooruitgang te boeken bij patiënten die zich in een vegetatief of laagbewust stadium bevinden. De behandeling duurt meestal enkele maanden.

Martha en Ebeltje

Twee bewoners die deelnemen aan de schilderles zijn Martha en Ebeltje. We schuiven als eerste aan bij Martha van der Horn die net de eerste strepen op haar nieuwe doek zet. Op de vraag wat zij het liefste schildert antwoord zij: “Dieren. In dieren zit leven en je kunt er mee spelen. Met stillevens heb ik niets, daar word ik alleen maar treurig van.” Alleen slangen zul je niet op haar schilderijen tegenkomen, die vindt ze te gemeen. Martha is 65 jaar en woont sinds 1984 in Zonnehuis Oostergast. Als kind heeft ze hersenvliesontsteking gehad, waardoor ze eenzijdig verlamd is en tijdelijk blind is geweest. Gelukkig kan ze nu met een sterke bril wel weer redelijk zien.

Liefde van haar leven

In eerste instantie vond ze het niet zo fijn in Zonnehuis Oostergast, dit was nog op de vorige locatie. Maar zeventien jaar geleden werd alles opeens anders toen ze de liefde van haar leven ontmoette!  Roelof’s moeder zat op de PG afdeling van Oostergast. “Zo is het gekomen.” Roelof woont in het dorp maar bezoekt Martha iedere dag en ze eten dagelijks samen in de Eetkamer van Oranje. Martha vertelt dat ze veel heeft aangeleerd sinds ze hier woont. Vroeger kreeg ze vaak te horen “Dat kun je toch niet” en op een gegeven moment ga je dat zelf ook geloven. Gelukkig bewijzen ook haar schilderijen het tegendeel!

Schilderij van Martha

Schilderij van Martha

Al die grijze koppen

Ebeltje Woest is dit jaar 90 geworden. Ik complimenteer haar met haar mooie naam. Zelf vindt ze het niet zo bijzonder en zegt ze lachend: “Ze noemen me eigenlijk altijd Iepie.” Ze heeft nog prachtig donker, niet geverfd haar. Ik vraag of ze net bij de kapper is geweest? Waarop ze vrolijk antwoordt “Nee, vorige week al maar ik ben wel naar een nieuwe kapper geweest.” Ze vertelt dat mensen vaak niet geloven dat ze haar haren niet verft. “Maar het is echt waar, ik heb het nog nooit geverfd. Ik val altijd lekker op tussen al die grijze koppen”, zegt ze lachend.

Kleuren steeds lastiger

Ebeltje woont hier sinds de opening van de locatie en heeft een kamer op de hoek van de derde verdieping. Ze geniet van het uitzicht en kijkt altijd even uit het raam als ze buiten geluiden hoort. Ze vindt het heerlijk om te schilderen alhoewel het best lastig wordt om de kleuren te zien en te onderscheiden. Ze is al eens aan haar ogen geopereerd en heeft de nodige gezondheidsproblemen maar blijft optimistisch. Vol trots vertelt ze over haar zes kleinzonen. Ze zijn haar allen even lief. Met Jorn is ze een dagje uit geweest “Oma je mag geen eten en geen portemonnee meenemen”, zei Jorn voordat ze vertrokken. “Ik heb zo genoten die dag, we gingen heerlijk lunchen en hij bracht me overal naar toe.”

Oma, ik hou van je

Voordat ze met schilderen begon deed ze veel aan borduren, patchwork en quilten. Voor al haar kleinzonen heeft ze een quilten lappendeken gemaakt. Ze vindt het leuk om eigengemaakte dingen aan hen te geven. Nu heeft ze genoeg schilderijen gemaakt om uit te delen aan haar kleinzonen, ze mogen er allemaal één kiezen. Een aantal van hen werken al en het wordt lastiger om ze allemaal bij elkaar te krijgen. Ze geniet enorm van haar jongens. De jongste zei een tijdje geleden: “Oma ik hou toch van jou, ik vind je heel lief!” Ebeltje: “Dat is toch mooi!”

Schilderij van Ebeltje

Schilderij van Ebeltje

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Een wens in vervulling laten gaan

Een wens in vervulling laten gaan, het is eenvoudiger dan je denkt. Gouden Dagen vervulde onlangs de wens van mevrouw Poelstra.

Gedeeld

op

Een wens in vervulling laten gaan
Foto: Stichting Gouden Dagen

Een wens in vervulling laten gaan, soms is het makkelijker dan je denkt. Voor mevrouw Poelstra uit Alkmaar was het namelijk geen grote of bijzondere wens. Ze wilde gewoon nog eens, op haar 91ste jaar, naar het strand tussen Camperduin en Petten. Ze was er al ruim 18 jaar niet meer geweest en miste het enorm.

Stichting Gouden Dagen maakte het mogelijk en maakte er direct een heel bijzondere dag van. Een dag om niet te vergeten. Want vaak kun je met kleine dingen al iets heel bijzonders doen. Voor mevrouw Poelstra ging letterlijk de rode loper uit. Volledig verrast liet ze alle aandacht op zich af komen.

Bekende in de wijk

Na de rode loper stond een prachtige witte limousine klaar, die door Big Limo by Dita ter beschikking was gesteld. Op naar strandpaviljoen Struin in Camperduin voor koffie en gebak! De wijk was uitgetrokken om mevrouw Poelstra uit te zwaaien. Ze is een bekende in de wijk, want ook al is ze al over de 90, stilzitten kan ze niet. Dat bleek ook nog eens uit feit dat ze, eenmaal aangekomen in het strandpaviljoen, direct donateurs voor Stichting Gouden Dagen begon te werven.

Een wens in vervulling laten gaan

Na een heerlijke kop koffie was het tijd om aan de strandwandeling te beginnen. Ze genoot zichtbaar. Wat ook niet heel gek was gezien de prachtige zonsondergang die ze nog meepakte. Wat is er mooier dan een wijds strand met ondergaande zon? Voor mevrouw Poelstra was de dag compleet. En met wat zand in haar broekzak als aandenken ging ze voldaan weer naar huis.

Meer weten?

Stichting Gouden Dagen zet zich in voor alle ouderen in Nederland. Met bijzondere projecten probeert ze het leven van ouderen aangenamer te maken en probeert ze eenzaamheid terug te dringen. Wil je meer weten over wat Gouden Dagen precies doet? Bezoek dan de website van de stichting of word lid van hun Facebook pagina.

Lees verder

Vrije tijd

Dagje uit in Dordrecht

Jeanette en Francis gaan in een oldtimer een dagje uit in Dordrecht, op zoek naar tal van herinneringen aan vroeger.

Gedeeld

op

Dagje uit in Dordrecht
Foto: Sara, for good old times

Dagje uit in Dordrecht. Vandaag gaan we op pad met Francis (73) en Jeanette (80) uit Amsterdam Noord. We halen ze op voor een nieuwe trip down memory lane. Twee vriendinnen die naast veel verschillen ook veel overeenkomsten hebben. En allebei woonachtig in Amsterdam Noord. Ze houden van zwemmen en zijn geboren in het centrum van Dordrecht.
Al voor we de auto in stappen vertelt Jeannette, met enige spanning in haar stem, dat ze heeft gedroomd over deze dag. Dat haar ouderlijk huis en omgeving helemaal gemoderniseerd en veranderd zijn. Francis stelt haar vriendin gerust en ze stappen in de auto. Al meteen beginnen de vriendinnen op de achterbank lekker met elkaar te kletsen met op de achtergrond zachte pianotonen van Chopin. De trip is begonnen! Op naar het centrum van Dordrecht.

Het trekt gewoon

Onderweg vertelt Francis dat zij maar kort in Dordrecht heeft gewoond maar het altijd een heel bijzondere en mooie plek heeft gevonden. “Het trekt gewoon”, aldus Francis. Jeannette haakt hierop in dat zij tot haar drieëntwintigste in Dordrecht heeft gewoond en daarna op kamers ging in Amsterdam. Tussen de verhalen door is Jeannette ook bezig met de route richting Dordrecht en houdt ze mij goed in de gaten.

Herinneringen ophalen

Francis en Jeanette vertellen allebei over hun verleden en wat voor werk ze hebben gedaan. Jeannette als freelance tekenaar en Francis onder anderen bij een convectiebedrijf om geld te sparen voor de zanglessen die ze zo graag wilde. Ze vertellen hun herinneringen met heel veel enthousiasme maar laten elkaar ook aan het woord en luisteren met veel geduld naar elkaars verhalen.

Het mooie centrum

Aangekomen in Dordrecht lopen we door het mooie karakteristieke centrum richting de ouderlijk huizen van de dames. Als eerst arriveren we bij het huis en de winkel van de vader van Jeannette. Hier heeft ze tot haar 13de jaar heeft gewoond. Hierna lopen we door naar de plek waar Francis is geboren, wat helaas een parkeerplaats is geworden.

Schuilen tijdens de oorlog

Onder het genot van een heerlijk bakje koffie, een appelgebakje met slagroom en een prachtig uitzicht op het water vertelt Jeannette dat haar vader in de winkel scheepsartikelen verkocht. En dat haar moeder van de stof van de vlaggen jurkjes maakte voor haar en haar twee zusjes. Ze moest altijd op de twee zusjes passen wat ze niet zo leuk vond. Ze wilde graag spelen. Zelf maakte ze van stof en vlaggenstokken hutten in de winkel, waar ze zich in kon terugtrekken. Dit speelde zich allemaal af tijdens de oorlog. De familie moest tijdens deze periode vaak schuilen. Dit deden ze in de kelder onder de winkel waar de hele buurt naartoe kwam. In het stro wachtten ze tot het weer veilig was. Het kon wel uren duren vertelde Jeannette.

Corned beef uit blik

Ook Francis heeft het een en ander meegekregen van de oorlog. Bijvoorbeeld dat haar moeder vertelde dat de mannen in Dordrecht werden opgehaald om in fabrieken te werken. Francis haar vader wilde dit helemaal niet en had zich verstopt achter een deur in de wc. Hij stond daar heel lang helemaal rechtop te wachten tot ‘ze’ kwamen zegt Francis, met enige grinnik in haar stem. Haar moeder vertelde dat ze heel blij was dat Francis toen als klein meisje in bed lag te slapen en zij zo niet haar vader heeft kunnen verlinken. Wat een mooie verhalen waar we ons helemaal niks bij kunnen voorstellen. Jeannette vertelde dat het na de bevrijding één groot feest was met veel versieringen en optochten door de stad. De Canadezen kwamen met veel eten, onder andere blikjes Corned beef wat Jeannette heel erg lekker vond. Als de blikjes op waren maakte ze hier stelten van zodat ze kon spelen.

Hij blijkt nog te leven

Na de heerlijke versnapering stappen we weer in de auto om een kijkje te gaan nemen bij de grote kerk. We rijden door de prachtige kleine straatjes van het centrum, over bruggetjes en grachten die doen denken aan het Italiaanse Venetië. Aangekomen in de straat die naar de grote kerk leidt vertelt Jeannette dat haar boekhouder hier ergens woonde. We minderen snelheid zodat we het goed kunnen bekijken en ja hoor, zegt Jeannette: “Hier zou hij moeten wonen”. We parkeren de auto en lopen naar de voordeur van het prachtige Dordrechtse pand. M. De Deugd, het staat in prachtige sierlijke letters geschilderd op de deur. Jeannette: “Zal hij nog leven?” Met spanning drukt ze op de bel en met grote verbazing doet Marinus de Deugd open. “Hij woont er nog steeds!” zegt Jeannette opgelucht. Na drie steile trappen komen we aan in het schattige huis van de boekhouder die hier altijd is blijven wonen. Dit is ook zeker aan de inrichting te zien, dat waarschijnlijk in al die jaren niets is veranderd.

Mooi klokkenspel

Wat mooi om te zien hoe Jeannette helemaal opbloeit tijdens het gesprek met haar boekhouder, die allemaal oude verhalen aan het vertellen is. Op de achtergrond horen we het mooie klokkenspel van de grote kerk. Hij vertelt dat hij een portret van zijn dochter boven de schouw heeft hangen. Een portret dat Jeannette heeft getekend. We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig geworden en gaan een kijkje nemen. Wat een prachtige tekening van zijn dochter, en wat kan Jeannette goed tekenen.

Dagje uit in Dordrecht

Na email adressen uitgewisseld te hebben nemen we afscheid van boekhouder De Deugd en lopen we verder naar de grote kerk. Francis wil heel graag naar binnen om te kijken waar zij vroeger is gedoopt. Helaas een trouw mis gaande waardoor we er niet bij kunnen. Wel hebben even de sfeer kunnen proeven van de prachtige kerk met haar mooie glas in lood ramen. Na al deze indrukken is het tijd om nog even te zitten en bij te komen voordat we weer teruglopen naar de auto en richting Amsterdam rijden.
Wat een gezellig dagje uit in Dordrecht met twee prachtige dames en tal van mooie herinneringen aan vroeger.

Dit verslag is geschreven door Denise Smit van Sara, For Good Old Times

Dit dagje uit in Dordrecht heb ik gedaan in het kader van Sweet 70.

Sweet 70 is een community voor senioren in Amsterdam Noord met een nieuwe kijk op ouder worden. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Oranje fonds, Brentano’s steun des Ouderdoms, RC maagdenhuis, Neyenburghfonds, Rooms Catholijk Oude Armen Kantoor, Fonds Sluyterman van Loo, Nationaal Ouderenfonds, Stichting Vredenburgh en Theresia Spijkerstichting.

Lees verder

Vrije tijd

Oud zijn is niet leuk, wat een onzin!

Oud zijn is niet leuk? Hoezo? Het Festival of Older People gaat in oktober laten zien dat dit volstrekte onzin is.

Gedeeld

op

door

Oud zijn is niet leuk

Oud zijn is niet leuk, hoezo? Wat een onzin! De vergrijzing slaat toe in onze maatschappij, maar heel veel bedrijven en organisaties realiseren zich dit nog niet. Zonde! Want de oudere doelgroep biedt juist kansen.

Zeker als je kijkt naar de generatie die nu “ouder” is. Ze zijn actief, veeleisend en hebben vaak het geld om hun wensen ook écht te realiseren. Daarom is het thema van het ‘Festival of Older People’ in Utrecht dit jaar: ouderen bestaan niet.

Oud zijn, wat is dat?

Drie dagen onderzoekt het festival, 17, 18 en 19 oktober, wat “oud zijn” nu écht is. Hoe is het om oud te zijn? Word je anders oud als je weet dat 90 het nieuwe 70 is? Wat zijn de gevolgen voor onze maatschappij als geheel? Allemaal vragen die hopelijk beantwoord gaan worden. Of die in ieder geval een gesprek over ouder worden op gang gaat brengen. En het festival heeft imposante sprekers weten te vinden die de discussie gaan leiden. Hedy D’Ancona, Bas van der Ham, Freek de Jonge en Sylvana Simons. Maar zij zijn niet de enige. Er zijn er meer.

Grote namen en optredens

Naast het congres speelt kunst ook een belangrijke rol. Kunst is namelijk bij uitstek een middel om maatschappelijke onderwerpen te vertalen naar levens veranderende ervaringen. Daarom is er muziek, is er podiumkunst en zijn er films. Allemaal over “ouder worden”, gemaakt door oudere kunstenaars. Cabaretière Jacquelien de Savornin Lohman treedt op, Theater Nocturen, Angela Vissers, The Lofties. Het zijn er slechts enkelen. Dus, het belooft een groot event te worden.

Meer weten?

Wil je ook bij het festival en het congres aanwezig zijn? Bekijk het programma hier en schrijf je ook in. We zien je graag in oktober mee praten!

Lees verder

Meest gelezen