Vrije tijd

Avondje uit naar het theater

Een avondje uit naar het theater. Blogger Alice Bunt ging onlangs naar de première van het nieuwe stuk KLUCHT, van BonteHond.

Avondje uit naar het theater

Een avondje uit naar het theater in Almere. Mij dochter werkt namelijk bij BonteHond in Almere. BonteHond maakt uitdagende voorstellingen in het theater, op scholen, festivals en op locatie voor jong en volwassen publiek.

Dat doen ze omdat het belangrijk is dat kinderen een open en eigenwijze blik blijven houden op de wereld om hen heen. Want met een eigenwijze blik ben je later, als je groot bent, minder bang voor alles wat ‘anders’ is of ‘raar’. De voorstellingen van BonteHond zijn te zien door het hele land.

Avondje uit met rode loper

Het voordeel van een dochter bij BonteHond, is dat we uitgenodigd waren om naar de première van ‘KLUCHT’ te komen kijken. Het was een heuse première, officieel in een van de zalen van de schouwburg van Almere. Netjes in het pak gingen we over de een rode loper. Voor de voorstelling was er een gezellig samenzijn in de foyer en na afloop een glaasje champagne en een ‘meet and greet’ met de acteurs.

Gerelateerd bericht: Bijzondere kunst in Zeewolde

Stiekem zoenen met een ander

De voorstelling zelf was een groot succes. Het toneelstuk gaat over vijf zogenaamde volwassenen die stiekem willen zoenen met iemand anders dan met wie ze ‘zijn’ waardoor er een constante verwarring ontstaat over: ‘wie hoort bij wie’ en ‘wie is op wie’. Het is een slapstickachtige voorstelling waarin het een komen en gaan is van de spelers door 12 deuren.

Ze gedroegen zich als kinderen

Er is heel duidelijk gekeken naar de kluchten van Jan Lanting. Het thema is gelijk: heimelijke liefdes, veel misverstanden en gestolen zoentjes. Maar KLUCHT van BonteHond overstijgt duidelijk het niveau van de kluchten uit de jaren 70. Wat me opviel was dat de acteurs, ondanks dat ze allemaal volwassen waren, zich als echte kinderen gedroegen.

Gerelateerd bericht: Ouderen genieten van theater

Kinderen en verliefdheid

Hun doen en laten en hun manier van bewegen was gelijk aan die van kinderen en hun ‘wie is op wie’ was zo geloofwaardig dat de kinderen in de zaal hoorbaar meeleefden met de acteurs. Ook hoe kinderen verliefdheid ervaren werd geloofwaardig neergezet. De enige die zich echt als volwassene gedroeg was het immer onzichtbare kind dat vragen stelde waarop de volwassenen geen antwoord gaven of konden geven.

Letterlijke onderbroeken lol

Aan het einde van KLUCHT wordt onderbroekenlol heel letterlijk genomen zonder ordinair of plat te worden. Ik heb genoten van KLUCHT. Zoek je dus een leuke voorstelling om met kinderen of kleinkinderen naar toe te gaan? KLUCHT is een heel grote aanrader. Gewoon gaan!

Ook interessant

Scroll to top blauw