Volg ons online

Vrije tijd

Ans Markus schildert haar moeder

Ans Markus bezocht 9 jaar lang iedere dag haar moeder in het verpleeghuis waar zij woonde. Dit leverde een prachtig boek op dat wij bij NED7 mogen verloten!

Gedeeld

op

Ans Markus schreef het boek Het is goed zo

Ans Markus, bekend van de prachtig gedetailleerde schilderijen met vaak gedrapeerde doeken, fietste 9 jaar lang van haar huis naar haar moeder, van 101 jaar oud, in het verpleeghuis waar zij woonde. Dat leverde haar zoveel inspiratie op dat ze besloot haar ervaringen op te tekenen in een heel bijzonder boek. En het resultaat is zonder meer prachtig te noemen. Daarom mogen wij bij NED7 een aantal exemplaren weggeven aan bezoekers van onze community!

Ik schiet vol en begin te huilen

“Tweede etage, kamer 247. Negen jaar woonde ze hier, mijn fiets reed bijna vanzelf door het park naar haar plekje en iedere dag dacht ik dat het wel eens de laatste keer samen zou kunnen zijn. Ik loop door de gang en groet met een dikke keel een paar bewoners, een van de verzorgers begint tegen me te praten. Ik kan er niets aan doen, ik schiet vol en begin te huilen.”

Dit beeld.  Door weer en wind op de fiets de stad door om op bezoek te gaan bij mama. Bijna tien jaar lang, tot haar moeder op 101-jarige leeftijd overleed. Zelden een dag overgeslagen. Dat is Ans Markus, de stijlvolle kunstenares uit Amsterdam. Het is een kant van haar die de meesten niet kennen.

Haar blijheid om mij te zien

In twee ontroerende boekjes doet ze verslag van haar bezoekjes, de wisselende stemmingen waarin ze haar moeder aan treft en de niet aflatende zorg. Voor iedereen herkenbaar – de dagelijkse routine in een zorglocatie, de veranderende relatie als je ouder wordt en de angst voor het einde. Ans Markus schrijft openhartig over de band met haar moeder, die pas de laatste jaren steeds hechter werd. “Als ik geen zin heb om te gaan, vind ik me mezelf een slechte dochter. Als ik me dan weer naar het bejaardenhuis haast, voel ik diep vanbinnen dat ik eigenlijk gewoon een keer thuis had willen blijven. Ondanks de tegenzin af en toe ben ik heel dankbaar dat die warme gevoelens voor mijn moeder zijn ontstaan, ik koester ze. Haar blijheid om me te zien trekt me telkens weer naar haar toe.”

Dubbelexpositie

Ans Markus is kunstenares. De kwetsbaarheid van ouder worden is een thema in haar werk. Naast verbondenheid, kracht en het onvermogen om te communiceren, wat de meesten kennen vanuit haar beroemde ‘windsels’. In Museum De Fundatie in Zwolle en in Kasteel het Nijenhuis in Wijhe is de komende maanden de dubbelexpositie ‘Ans Markus – Als ik jou was…’ te zien. Het is een geweldige overzichtstentoonstelling van de meest uiteenlopende werken van Ans Markus, waaronder natuurlijk ook de portretten van haar moeder.

Van Vincent van Gogh tot Edward Hopper

In ‘Als ik jou was…’ neemt Ans Markus je mee op reis in haar binnenwereld. Langs jeugdportretten van door haar bewonderde voorgangers als Vincent van Gogh, Frida Kahlo en Edward Hopper, die ze vanuit haar eigen levensgeschiedenis benadert. Zouden deze kunstenaars al in hun jeugd bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen? In hoeverre is het kunstenaarschap een lotsbestemming? Met een zelfportret als meisje stelt Ans Markus ook zichzelf die vraag en plaatst zij zichzelf in de kunsthistorische traditie van schilders die bij hun werk de mens als uitgangspunt nemen.

Veelzijdig kunstenaarschap

In Kasteel het Nijenhuis zijn vooral schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen te zien, maar ook de sculpturen die ze sinds enige jaren maakt. Met deze nieuwe kant van haar, toch al zo, veelzijdige kunstenaarschap treedt zij nu voor het eerst naar buiten. Werk van Ans Markus is ook te zien in de expositie DIS in ECI Roermond.

Maak kans op het boek van Ans Markus

Bij NED7 mogen wij exemplaren van het boek van Ans Markus weggeven aan bezoekers van onze community. En wij kunnen verklappen dat het boek prachtig is. Kleine intieme verhaaltjes over de relatie met haar moeder en de band die zij met haar opbouwde. Heb jij ook een verhaal dat je graag met ons wilt delen over jouw ouders of een bijzonder iemand uit jouw leven waar je voor hebt gezorgd? Wij verloten de boeken onder de mensen die een reactie achterlaten.

En mocht je niet willen wachten? Dan kun je het boek ook gewoon hieronder bestellen bij Bol.com.

Het is goed zo boekomslag

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Lees verder
Advertentie

Vrije tijd

Dagje uit in Dordrecht

Jeanette en Francis gaan in een oldtimer een dagje uit in Dordrecht, op zoek naar tal van herinneringen aan vroeger.

Gedeeld

op

Dagje uit in Dordrecht
Foto: Sara, for good old times

Dagje uit in Dordrecht. Vandaag gaan we op pad met Francis (73) en Jeanette (80) uit Amsterdam Noord. We halen ze op voor een nieuwe trip down memory lane. Twee vriendinnen die naast veel verschillen ook veel overeenkomsten hebben. En allebei woonachtig in Amsterdam Noord. Ze houden van zwemmen en zijn geboren in het centrum van Dordrecht.
Al voor we de auto in stappen vertelt Jeannette, met enige spanning in haar stem, dat ze heeft gedroomd over deze dag. Dat haar ouderlijk huis en omgeving helemaal gemoderniseerd en veranderd zijn. Francis stelt haar vriendin gerust en ze stappen in de auto. Al meteen beginnen de vriendinnen op de achterbank lekker met elkaar te kletsen met op de achtergrond zachte pianotonen van Chopin. De trip is begonnen! Op naar het centrum van Dordrecht.

Het trekt gewoon

Onderweg vertelt Francis dat zij maar kort in Dordrecht heeft gewoond maar het altijd een heel bijzondere en mooie plek heeft gevonden. “Het trekt gewoon”, aldus Francis. Jeannette haakt hierop in dat zij tot haar drieëntwintigste in Dordrecht heeft gewoond en daarna op kamers ging in Amsterdam. Tussen de verhalen door is Jeannette ook bezig met de route richting Dordrecht en houdt ze mij goed in de gaten.

Herinneringen ophalen

Francis en Jeanette vertellen allebei over hun verleden en wat voor werk ze hebben gedaan. Jeannette als freelance tekenaar en Francis onder anderen bij een convectiebedrijf om geld te sparen voor de zanglessen die ze zo graag wilde. Ze vertellen hun herinneringen met heel veel enthousiasme maar laten elkaar ook aan het woord en luisteren met veel geduld naar elkaars verhalen.

Het mooie centrum

Aangekomen in Dordrecht lopen we door het mooie karakteristieke centrum richting de ouderlijk huizen van de dames. Als eerst arriveren we bij het huis en de winkel van de vader van Jeannette. Hier heeft ze tot haar 13de jaar heeft gewoond. Hierna lopen we door naar de plek waar Francis is geboren, wat helaas een parkeerplaats is geworden.

Schuilen tijdens de oorlog

Onder het genot van een heerlijk bakje koffie, een appelgebakje met slagroom en een prachtig uitzicht op het water vertelt Jeannette dat haar vader in de winkel scheepsartikelen verkocht. En dat haar moeder van de stof van de vlaggen jurkjes maakte voor haar en haar twee zusjes. Ze moest altijd op de twee zusjes passen wat ze niet zo leuk vond. Ze wilde graag spelen. Zelf maakte ze van stof en vlaggenstokken hutten in de winkel, waar ze zich in kon terugtrekken. Dit speelde zich allemaal af tijdens de oorlog. De familie moest tijdens deze periode vaak schuilen. Dit deden ze in de kelder onder de winkel waar de hele buurt naartoe kwam. In het stro wachtten ze tot het weer veilig was. Het kon wel uren duren vertelde Jeannette.

Corned beef uit blik

Ook Francis heeft het een en ander meegekregen van de oorlog. Bijvoorbeeld dat haar moeder vertelde dat de mannen in Dordrecht werden opgehaald om in fabrieken te werken. Francis haar vader wilde dit helemaal niet en had zich verstopt achter een deur in de wc. Hij stond daar heel lang helemaal rechtop te wachten tot ‘ze’ kwamen zegt Francis, met enige grinnik in haar stem. Haar moeder vertelde dat ze heel blij was dat Francis toen als klein meisje in bed lag te slapen en zij zo niet haar vader heeft kunnen verlinken. Wat een mooie verhalen waar we ons helemaal niks bij kunnen voorstellen. Jeannette vertelde dat het na de bevrijding één groot feest was met veel versieringen en optochten door de stad. De Canadezen kwamen met veel eten, onder andere blikjes Corned beef wat Jeannette heel erg lekker vond. Als de blikjes op waren maakte ze hier stelten van zodat ze kon spelen.

Hij blijkt nog te leven

Na de heerlijke versnapering stappen we weer in de auto om een kijkje te gaan nemen bij de grote kerk. We rijden door de prachtige kleine straatjes van het centrum, over bruggetjes en grachten die doen denken aan het Italiaanse Venetië. Aangekomen in de straat die naar de grote kerk leidt vertelt Jeannette dat haar boekhouder hier ergens woonde. We minderen snelheid zodat we het goed kunnen bekijken en ja hoor, zegt Jeannette: “Hier zou hij moeten wonen”. We parkeren de auto en lopen naar de voordeur van het prachtige Dordrechtse pand. M. De Deugd, het staat in prachtige sierlijke letters geschilderd op de deur. Jeannette: “Zal hij nog leven?” Met spanning drukt ze op de bel en met grote verbazing doet Marinus de Deugd open. “Hij woont er nog steeds!” zegt Jeannette opgelucht. Na drie steile trappen komen we aan in het schattige huis van de boekhouder die hier altijd is blijven wonen. Dit is ook zeker aan de inrichting te zien, dat waarschijnlijk in al die jaren niets is veranderd.

Mooi klokkenspel

Wat mooi om te zien hoe Jeannette helemaal opbloeit tijdens het gesprek met haar boekhouder, die allemaal oude verhalen aan het vertellen is. Op de achtergrond horen we het mooie klokkenspel van de grote kerk. Hij vertelt dat hij een portret van zijn dochter boven de schouw heeft hangen. Een portret dat Jeannette heeft getekend. We zijn natuurlijk erg nieuwsgierig geworden en gaan een kijkje nemen. Wat een prachtige tekening van zijn dochter, en wat kan Jeannette goed tekenen.

Dagje uit in Dordrecht

Na email adressen uitgewisseld te hebben nemen we afscheid van boekhouder De Deugd en lopen we verder naar de grote kerk. Francis wil heel graag naar binnen om te kijken waar zij vroeger is gedoopt. Helaas een trouw mis gaande waardoor we er niet bij kunnen. Wel hebben even de sfeer kunnen proeven van de prachtige kerk met haar mooie glas in lood ramen. Na al deze indrukken is het tijd om nog even te zitten en bij te komen voordat we weer teruglopen naar de auto en richting Amsterdam rijden.
Wat een gezellig dagje uit in Dordrecht met twee prachtige dames en tal van mooie herinneringen aan vroeger.

Dit verslag is geschreven door Denise Smit van Sara, For Good Old Times

Dit dagje uit in Dordrecht heb ik gedaan in het kader van Sweet 70.

Sweet 70 is een community voor senioren in Amsterdam Noord met een nieuwe kijk op ouder worden. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Oranje fonds, Brentano’s steun des Ouderdoms, RC maagdenhuis, Neyenburghfonds, Rooms Catholijk Oude Armen Kantoor, Fonds Sluyterman van Loo, Nationaal Ouderenfonds, Stichting Vredenburgh en Theresia Spijkerstichting.

Lees verder

Vrije tijd

Oud zijn is niet leuk, wat een onzin!

Oud zijn is niet leuk? Hoezo? Het Festival of Older People gaat in oktober laten zien dat dit volstrekte onzin is.

Gedeeld

op

door

Oud zijn is niet leuk

Oud zijn is niet leuk, hoezo? Wat een onzin! De vergrijzing slaat toe in onze maatschappij, maar heel veel bedrijven en organisaties realiseren zich dit nog niet. Zonde! Want de oudere doelgroep biedt juist kansen.

Zeker als je kijkt naar de generatie die nu “ouder” is. Ze zijn actief, veeleisend en hebben vaak het geld om hun wensen ook écht te realiseren. Daarom is het thema van het ‘Festival of Older People’ in Utrecht dit jaar: ouderen bestaan niet.

Oud zijn, wat is dat?

Drie dagen onderzoekt het festival, 17, 18 en 19 oktober, wat “oud zijn” nu écht is. Hoe is het om oud te zijn? Word je anders oud als je weet dat 90 het nieuwe 70 is? Wat zijn de gevolgen voor onze maatschappij als geheel? Allemaal vragen die hopelijk beantwoord gaan worden. Of die in ieder geval een gesprek over ouder worden op gang gaat brengen. En het festival heeft imposante sprekers weten te vinden die de discussie gaan leiden. Hedy D’Ancona, Bas van der Ham, Freek de Jonge en Sylvana Simons. Maar zij zijn niet de enige. Er zijn er meer.

Grote namen en optredens

Naast het congres speelt kunst ook een belangrijke rol. Kunst is namelijk bij uitstek een middel om maatschappelijke onderwerpen te vertalen naar levens veranderende ervaringen. Daarom is er muziek, is er podiumkunst en zijn er films. Allemaal over “ouder worden”, gemaakt door oudere kunstenaars. Cabaretière Jacquelien de Savornin Lohman treedt op, Theater Nocturen, Angela Vissers, The Lofties. Het zijn er slechts enkelen. Dus, het belooft een groot event te worden.

Meer weten?

Wil je ook bij het festival en het congres aanwezig zijn? Bekijk het programma hier en schrijf je ook in. We zien je graag in oktober mee praten!

Lees verder

Vrije tijd

5 verrassende dagjes uit tot 50 euro per persoon

Dagjes uit, wij Nederlanders zijn er dol op. Maar het kan ook flink in de papieren lopen. Daarom heeft Startpagina 5 handige bespaartips.

Gedeeld

op

door

Verrassende dagjes uit

Dagjes uit, wij Nederlanders zijn er gek op. Gemiddeld doen we dat één keer per maand. En dat kan aardig in de papieren lopen! Niet nodig, want met een beetje speurwerk hou je het budget eenvoudig binnen de perken. Onderstaande uitjes blijven allemaal onder de € 50,- per persoon.

1. Avondarrangement in de Veluwse Bron

Sauna’s, baden en opgietingen. Een weldaad voor lichaam en geest. Bezoekje aan een welnesscentrum zijn heerlijk maar vaak ook prijzig. Tenzij je slim kiest! Zo heeft de Veluwse Bron de ‘Avond Special’ vanaf 17:00 voor maar € 27,50. Naast het entree word je ook nog verwend met een snack en een (non alcoholisch) drankje. En is de Veluwse Bron te ver uit de buurt? Veel wellnesscentra bieden voordelige arrangementen na werktijd.

2. Met de (klein)kinderen voordelig naar het pretpark

Zelfs met een aanbieding blijft het pretpark een duur dagje uit: de kosten van parkeren, een snack en een souvenir komen er nog bovenop. Koop daarom de entreekaartjes eens op de online veiling. Dagelijks kun je er voor een prikkie entreekaarten voor de leukste pretparken en dierentuinen bemachtigen. Het scoren van de tickets is al een belevenis op zich. Op deze veilingen kun je bovendien altijd veilig je tickets kopen, want een notaris houdt toezicht of alles volgens de regels gaat.

Startpagina-banner

3. Wandelen en picknicken in het groen

In het najaar kun je nog best vaak verrast worden door mooie warme dagen en dan wil je natuurlijk lekker naar buiten. Bereid een picknick voor op een van de vele mooie groene plekken in Nederland. Bijvoorbeeld op De Wieden in Overijssel. Bij theeschenkerijdewieden.nl kun je zelfs van te voren een gevulde picknickmand bestellen (€ 14,50 voor volwassenen en € 10,50 voor kinderen). Bekijk het overzicht voor de leukste picknickplek bij jou in de buurt.

4. Voordelig naar de drie leukste beurzen

Aankomend seizoen kun je weer de leukste beurzen bezoeken en met vroeg-boek-korting hoeft dat helemaal niet zo duur te zijn. Zo kun je in september naar de 50-Plus beurs; entree voor de beurs + concert en vervoer kost € 34. In oktober is de woonbeurs in Amsterdam. Aan de kassa kosten kaartjes € 25, maar op de site kun je voor € 32 ook entreekaartjes inclusief treinreis bestellen. Veel voordeliger dus! En in november kun je naar de Margriet Winterfair, kaartjes koop je in de voorverkoop voor € 15,95.

5. Dagtrip Volendam en Marken

Al was het maar om de klassieker; een foto in authentieke Volendammer klederdracht! Maar een dagje Volendam betekent ook een vers visje eten, terwijl je geniet van het uitzicht over de haven. Wandel rond in het historisch centrum en over de Dijk waar het barst van de leuke terrasjes, winkels en restaurants. Voor € 10,- vaar je in 30 minuten met de Marken-Express naar het historische havenstadje Marken. Kortom een dagje Hollandse historie! En de kosten, die heb je helemaal zelf in de hand.

Meer weten over voordelige dagjes uit?

Wil je meer inspiratie op doen voor verrassende dagjes uit in heel Nederland voor onder de € 10,-? Bezoek dan Startpagina.nl en ontdek de leukste plekken.

Lees verder

Meest gelezen