Volg ons online

Vrije tijd

Ans Markus schildert haar moeder

Ans Markus bezocht 9 jaar lang iedere dag haar moeder in het verpleeghuis waar zij woonde. Dit leverde een prachtig boek op dat wij bij NED7 mogen verloten!

Gedeeld

op

Ans Markus schreef het boek Het is goed zo

Ans Markus, bekend van de prachtig gedetailleerde schilderijen met vaak gedrapeerde doeken, fietste 9 jaar lang van haar huis naar haar moeder, van 101 jaar oud, in het verpleeghuis waar zij woonde. Dat leverde haar zoveel inspiratie op dat ze besloot haar ervaringen op te tekenen in een heel bijzonder boek. En het resultaat is zonder meer prachtig te noemen. Daarom mogen wij bij NED7 een aantal exemplaren weggeven aan bezoekers van onze community!

Ik schiet vol en begin te huilen

“Tweede etage, kamer 247. Negen jaar woonde ze hier, mijn fiets reed bijna vanzelf door het park naar haar plekje en iedere dag dacht ik dat het wel eens de laatste keer samen zou kunnen zijn. Ik loop door de gang en groet met een dikke keel een paar bewoners, een van de verzorgers begint tegen me te praten. Ik kan er niets aan doen, ik schiet vol en begin te huilen.”

Dit beeld.  Door weer en wind op de fiets de stad door om op bezoek te gaan bij mama. Bijna tien jaar lang, tot haar moeder op 101-jarige leeftijd overleed. Zelden een dag overgeslagen. Dat is Ans Markus, de stijlvolle kunstenares uit Amsterdam. Het is een kant van haar die de meesten niet kennen.

Haar blijheid om mij te zien

In twee ontroerende boekjes doet ze verslag van haar bezoekjes, de wisselende stemmingen waarin ze haar moeder aan treft en de niet aflatende zorg. Voor iedereen herkenbaar – de dagelijkse routine in een zorglocatie, de veranderende relatie als je ouder wordt en de angst voor het einde. Ans Markus schrijft openhartig over de band met haar moeder, die pas de laatste jaren steeds hechter werd. “Als ik geen zin heb om te gaan, vind ik me mezelf een slechte dochter. Als ik me dan weer naar het bejaardenhuis haast, voel ik diep vanbinnen dat ik eigenlijk gewoon een keer thuis had willen blijven. Ondanks de tegenzin af en toe ben ik heel dankbaar dat die warme gevoelens voor mijn moeder zijn ontstaan, ik koester ze. Haar blijheid om me te zien trekt me telkens weer naar haar toe.”

Dubbelexpositie

Ans Markus is kunstenares. De kwetsbaarheid van ouder worden is een thema in haar werk. Naast verbondenheid, kracht en het onvermogen om te communiceren, wat de meesten kennen vanuit haar beroemde ‘windsels’. In Museum De Fundatie in Zwolle en in Kasteel het Nijenhuis in Wijhe is de komende maanden de dubbelexpositie ‘Ans Markus – Als ik jou was…’ te zien. Het is een geweldige overzichtstentoonstelling van de meest uiteenlopende werken van Ans Markus, waaronder natuurlijk ook de portretten van haar moeder.

Van Vincent van Gogh tot Edward Hopper

In ‘Als ik jou was…’ neemt Ans Markus je mee op reis in haar binnenwereld. Langs jeugdportretten van door haar bewonderde voorgangers als Vincent van Gogh, Frida Kahlo en Edward Hopper, die ze vanuit haar eigen levensgeschiedenis benadert. Zouden deze kunstenaars al in hun jeugd bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen? In hoeverre is het kunstenaarschap een lotsbestemming? Met een zelfportret als meisje stelt Ans Markus ook zichzelf die vraag en plaatst zij zichzelf in de kunsthistorische traditie van schilders die bij hun werk de mens als uitgangspunt nemen.

Veelzijdig kunstenaarschap

In Kasteel het Nijenhuis zijn vooral schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen te zien, maar ook de sculpturen die ze sinds enige jaren maakt. Met deze nieuwe kant van haar, toch al zo, veelzijdige kunstenaarschap treedt zij nu voor het eerst naar buiten. Werk van Ans Markus is ook te zien in de expositie DIS in ECI Roermond.

Maak kans op het boek van Ans Markus

Bij NED7 mogen wij exemplaren van het boek van Ans Markus weggeven aan bezoekers van onze community. En wij kunnen verklappen dat het boek prachtig is. Kleine intieme verhaaltjes over de relatie met haar moeder en de band die zij met haar opbouwde. Heb jij ook een verhaal dat je graag met ons wilt delen over jouw ouders of een bijzonder iemand uit jouw leven waar je voor hebt gezorgd? Wij verloten de boeken onder de mensen die een reactie achterlaten.

En mocht je niet willen wachten? Dan kun je het boek ook gewoon hieronder bestellen bij Bol.com.

Het is goed zo boekomslag

NED7 is dé community voor 50-plussers die bewijzen dat ouder worden alles behalve vervelend is.

Advertentie

Vrije tijd

Meer geld voor ouderen en hun wensen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs verrast met een fantastische bijdrage van de VriendenLoterij. Meer geld voor ouderen dus en het vervullen van hun wensen.

Gedeeld

op

Meer geld voor ouderen

Stichting Gouden Dagen werd onlangs door de VriendenLoterij beloond met een cheque van maar liefst € 472.519. Dat betekent meer geld voor ouderen en de wensen die ze hebben. 

De stichting bestaat nu meer dan twee jaar en groeit hard. Van speciale Gouden Koffiebijeenkomsten tot het vervullen van Gouden Wensen. De stichting doet er alles aan om ouderen in het zonnetje te zetten. Oprichter en directeur Jan Romme wil meer. “Want ouderen verdienen het als geen ander!”

Nog meer doelen

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Het nieuws van deze prachtige bijdrage die Stichting Gouden Dagen in ontvangst mocht nemen, werd bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers van de loterij steeg de afdracht aan Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen: Hulphond Nederland, Spieren voor Spieren, Stichting Life Goals, Stichting Vier het Leven en het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Iedereen telt mee

Iedereen telt mee. Daarom werft de VriendenLoterij fondsen voor Nederlandse goede doelen die zich inzetten voor een gezonde en sociale samenleving. Hierdoor kunnen er in Nederland nieuwe maatschappelijke initiatieven en projecten van de grond komen, waarmee mensen net dat zetje krijgen dat ze verder helpt of waarmee vrijwilligers worden gesteund bij hun werk.

Hulphonden

Hulphond Nederland is een van de goede doelen die vanaf nu een structurele jaarlijkse bijdrage krijgt van 200.000 euro. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, gedragsproblemen of een posttraumatische stressstoornis. Hulphond Nederland helpt nu ongeveer 600 mensen per jaar. Toch zijn de wachtlijsten voor een hulphond nog lang. De stichting streeft ernaar om per einde 2018 op jaarbasis 1.000 mensen te helpen. Met de structurele jaarlijkse bijdrage is Hulphond in staat deze doelstelling te behalen.

Life Goals

Een andere nieuwe beneficiënt is Stichting Life Goals. De stichting is in 2010 opgericht ter bevordering van participatie en re-integratie van mensen aan de onderkant van onze samenleving, zoals dak- en thuislozen, tienermoeders, ex-gedetineerden en slachtoffers van huiselijk geweld door middel van sport. In 40 weken tijd doen deelnemers nieuwe contacten op, krijgen ze meer inzicht in hun eigen gedrag en werken ze aan hun gezondheid. Life Goals is inmiddels actief in 25 gemeenten. De organisatie wil groeien naar 43 gemeenten om zo jaarlijks 5.000 kwetsbare mensen in beweging te brengen. De vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro helpt hen deze doelstelling te realiseren.

Chronisch zieke kinderen

Emma at Work zorgt ervoor dat jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar met een chronische of een ernstige (levensbedreigende) ziekte ook kunnen meedoen op de arbeidsmarkt. In Nederland gaat het over zo’n 500.000 jongeren die vanwege hun ziekte vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De jeugdwerkloosheid onder chronisch zieke jongeren en jongeren met een lichamelijke beperking is 40-50%, terwijl zij wel een waardevolle bijdrage kunnen leveren. De eenmalige bijdrage van 375.000 euro biedt Emma at Work de mogelijkheid om meer jongeren te bereiken, te coachen en aan passend werk te helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het goede werk dat Stichting Gouden Dagen doet? Bezoek dan eens de website van de organisatie.

Lees verder

Vrije tijd

Elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Het is tijd voor een elektrische fiets in 2018. Heerlijk weer de natuur in trekken zonder vermoeid te raken. Maar waar moet je op letten als je één gaat uitkiezen? We hebben 5 tips voor je om de juiste te kopen.

Gedeeld

op

door

Elektrische fiets kopen

De elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is tegenwoordig heel populair. Logisch, want het is een prachtig hulpmiddel om te blijven fietsen. En fietsen betekent beweging. Bovendien zit het fietsen in ons bloed, want laten we eerlijk zijn: wat is een Nederlander zonder fiets?

Wanneer stapt u over?

Zodra u merkt dat u minder kracht heeft om in normaal tempo te blijven fietsen, dan is het tijd voor een elektrische fiets. Het mooie van een e-bike is dat u gewoon blijft fietsen, alleen wordt u ondersteund waardoor u niet moe wordt. U kunt dus weer met de snelheden die u gewend was fietsen én normale afstanden afleggen. De ondersteuning is begrensd tot zo’n 25 km per uur.

Let op bij de aankoop

Fietsen wordt weer leuk met de elektrische fiets. Maar let wel op want de fiets moet goed afgesteld zijn. Met hogere snelheden kan dit zomaar misgaan. Bij de aankoop is het dus goed om op een aantal punten te letten zodat deze direct kunnen worden aangepast aan uw wensen. We hebben 5 tips die u hierbij kunnen helpen.

5 tips voor uw elektrische fiets

Het aanbod is groot. Er zijn tal van elektrische fietsen te krijgen. En ook de prijzen verschillen. Bij het ene model zit de accu bijvoorbeeld in het frame, terwijl het bij een ander model juist uitneembaar is. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wilt aanschaffen?

Tip 1: Gebruik

Waarvoor gaat u de elektrische fiets gebruiken? Het is goed om uzelf dit af te vragen voordat u één koopt. Het bepaalt namelijk welke motor of accu geschikt is. Voor langere afstanden en heuvelachtige omgevingen is een ander systeem beter dan voor bijvoorbeeld korte ritten.

Tip 2: Gewicht

Een elektrische fiets kan, door de diverse onderdelen, al snel 5 tot wel 10 kilo zwaarder wegen dan een gewone fiets. Omdat u steun krijgt van de motor merkt u hier niets van tijdens het rijden. Maar zodra u niet fietst en deze moet stallen of op een autodrager moet tillen, wordt het een ander verhaal. Probeer dit dus uit voordat u de fiets koopt. Ook bij het op- en afstappen moet u hierop letten.

Tip 3: Lage instap

Let op het type frame van de e-bike die u koopt. Een lage instap is makkelijker bij het op- en afstappen en zorgt voor minder valrisico. Het is maar een klein detail, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Tip 4: Huur een dagje

Het is goed om van te voren een proefrit te maken met een elektrische fiets. Huur daarom zo’n fiets voor een dag, dan krijgt u een goede indruk.

Tip 5: Oefen met op- en afstappen

Een elektrische fiets is toch echt net anders dan een gewone fiets. Vooral bij het op- en afstappen gaat het bij veel mensen mis. Oefen daarom met deze handeling. Dit scheelt straks bij het fietsen in het verkeer waar het drukker is.

Extra tip!

De stabiliteit van een e-bike kan bepaald worden door de positie van de motor. Bij een fiets met een middenmotor – hierbij zit de motor bij de trapas – wordt het zwaartepunt omlaag gehaald wat de fiets stabieler maakt. Hetzelfde geldt voor elektrische fietsen waarbij de accu in het frame zit verwerkt.

Meer weten?

Ook geïnteresseerd in een elektrische fiets of in de bijbehorende accessoires? Er zijn online tal van modellen te vinden!

Lees verder

Vrije tijd

Een dagje weg deze winter

Zin in een dagje weg met elkaar deze winter? Startpagina heeft de beste én goedkoopste tips voor je op een rij gezet.

Gedeeld

op

door

Een dagje weg deze winter

Een dagje weg deze winter? De straten zijn sfeervol verlicht, uit winkels klinken kerstliederen…het is weer december; dé feestmaand! Tijd om te genieten van de feestdagen en van elkaar. Dat is natuurlijk het allerleukste tijdens een dagje uit. En omdat december al duur genoeg is, drie tips voor bijzonder betaalbare (of zelfs gratis!) uitjes.

De leukste kerstmarkten

Unieke kerstspulletjes, warme drankjes en winterse snacks; op kerstmarkten is het heerlijk struinen langs de kraampjes. Via Startpagina vind je een uitgebreid overzicht van kerstmarkten. Zo kun je van 15 t/m 17 dec genieten van gospelkoren, het Kersttheater en een echte levende kerststal op de Kerstmarkt in Dordrecht. Of bezoek tussen 15 en 27 december de Kerstmarkt in Leiden. Sfeervol aangeklede chalets zorgen voor de echte nostalgische kerstsfeer. Naast winkelen kun je onder het genot van een hapje en drankje diverse live optredens bekijken.

Startpagina-banner

Tintelend in de sauna

Met je partner of een vriendin genieten van een dag complete ontspanning? Een bezoek aan de sauna is extra weldadig als het buiten koud is. Daarom heeft sauna de Zwaluwhoeve van 1 december tot en met 7 januari een speciale winteractie. Voor € 19,50 per persoon kun je vanaf 10 uur gebruik maken van alle faciliteiten en krijg je koffie met gebak. Of kies voor een heel ontspannen kerst en boek het Kerst Luncharrangement bij de Veluwse bron Veluwse Bron: entree en een uitgebreid lunchbuffet voor maar € 39,95. Meer sauna-aanbiedingen vind je via Startpagina.

Stevige winterwandeling

Er gaat weinig boven een lange wandeling op een mooie winterdag. De frisse lucht op je gezicht, terwijl je lekker in beweging bent. ‘s Winters is de natuur betoverend! Kies bijvoorbeeld voor de route Elsterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Hier is het geweldig wandelen. Het terrein kent flink wat hoogteverschillen en dat zorgt voor prachtige uitzichten. Of wandel door het bos- en vennengebied in Oisterwijk. Ook hier zie je de winter op z’n mooist. Loop langs grove dennen en loofbomen naar de van Tienhovenbank. Vanaf deze plek kun je prachtig over het Van Esschenven uitkijken. Tijdens de winter is Nederland misschien wel op z’n mooist! Bekijk deze en alle andere wandelroutes op Startpagina.

Meer weten?

Wil je meer inspiratie of weten wat de leukste dagjes weg in eigen land zijn? Bekijk dan hier het overzicht van de leukste winteruitjes op Startpagina.

Lees verder

Meest gelezen