menu

Ans Markus schildert haar moeder

Ans Markus, bekend van de prachtig gedetailleerde schilderijen met vaak gedrapeerde doeken, fietste 9 jaar lang van haar huis naar haar moeder, van 101 jaar oud, in het verpleeghuis waar zij woonde. Dat leverde haar zoveel inspiratie op dat ze besloot haar ervaringen op te tekenen in een heel bijzonder boek. En het resultaat is zonder meer prachtig te noemen. Daarom mogen wij bij NED7 een aantal exemplaren weggeven aan bezoekers van onze community!

Ik schiet vol en begin te huilen

“Tweede etage, kamer 247. Negen jaar woonde ze hier, mijn fiets reed bijna vanzelf door het park naar haar plekje en iedere dag dacht ik dat het wel eens de laatste keer samen zou kunnen zijn. Ik loop door de gang en groet met een dikke keel een paar bewoners, een van de verzorgers begint tegen me te praten. Ik kan er niets aan doen, ik schiet vol en begin te huilen.”

Dit beeld.  Door weer en wind op de fiets de stad door om op bezoek te gaan bij mama. Bijna tien jaar lang, tot haar moeder op 101-jarige leeftijd overleed. Zelden een dag overgeslagen. Dat is Ans Markus, de stijlvolle kunstenares uit Amsterdam. Het is een kant van haar die de meesten niet kennen.

Haar blijheid om mij te zien

In twee ontroerende boekjes doet ze verslag van haar bezoekjes, de wisselende stemmingen waarin ze haar moeder aan treft en de niet aflatende zorg. Voor iedereen herkenbaar – de dagelijkse routine in een zorglocatie, de veranderende relatie als je ouder wordt en de angst voor het einde. Ans Markus schrijft openhartig over de band met haar moeder, die pas de laatste jaren steeds hechter werd. “Als ik geen zin heb om te gaan, vind ik me mezelf een slechte dochter. Als ik me dan weer naar het bejaardenhuis haast, voel ik diep vanbinnen dat ik eigenlijk gewoon een keer thuis had willen blijven. Ondanks de tegenzin af en toe ben ik heel dankbaar dat die warme gevoelens voor mijn moeder zijn ontstaan, ik koester ze. Haar blijheid om me te zien trekt me telkens weer naar haar toe.”

Dubbelexpositie

Ans Markus is kunstenares. De kwetsbaarheid van ouder worden is een thema in haar werk. Naast verbondenheid, kracht en het onvermogen om te communiceren, wat de meesten kennen vanuit haar beroemde ‘windsels’. In Museum De Fundatie in Zwolle en in Kasteel het Nijenhuis in Wijhe is de komende maanden de dubbelexpositie ‘Ans Markus – Als ik jou was…’ te zien. Het is een geweldige overzichtstentoonstelling van de meest uiteenlopende werken van Ans Markus, waaronder natuurlijk ook de portretten van haar moeder.

Van Vincent van Gogh tot Edward Hopper

In ‘Als ik jou was…’ neemt Ans Markus je mee op reis in haar binnenwereld. Langs jeugdportretten van door haar bewonderde voorgangers als Vincent van Gogh, Frida Kahlo en Edward Hopper, die ze vanuit haar eigen levensgeschiedenis benadert. Zouden deze kunstenaars al in hun jeugd bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen? In hoeverre is het kunstenaarschap een lotsbestemming? Met een zelfportret als meisje stelt Ans Markus ook zichzelf die vraag en plaatst zij zichzelf in de kunsthistorische traditie van schilders die bij hun werk de mens als uitgangspunt nemen.

Veelzijdig kunstenaarschap

In Kasteel het Nijenhuis zijn vooral schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen te zien, maar ook de sculpturen die ze sinds enige jaren maakt. Met deze nieuwe kant van haar, toch al zo, veelzijdige kunstenaarschap treedt zij nu voor het eerst naar buiten. Werk van Ans Markus is ook te zien in de expositie DIS in ECI Roermond.

Maak kans op het boek van Ans Markus

Bij NED7 mogen wij exemplaren van het boek van Ans Markus weggeven aan bezoekers van onze community. En wij kunnen verklappen dat het boek prachtig is. Kleine intieme verhaaltjes over de relatie met haar moeder en de band die zij met haar opbouwde. Heb jij ook een verhaal dat je graag met ons wilt delen over jouw ouders of een bijzonder iemand uit jouw leven waar je voor hebt gezorgd? Wij verloten de boeken onder de mensen die een reactie achterlaten.

En mocht je niet willen wachten? Dan kun je het boek ook gewoon hieronder bestellen bij Bol.com.

Het is goed zo boekomslag

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten