menu

Age Friendly City Maastricht

Age Friendly City Maastricht bijt vandaag de spits af in een serie manifestaties waar steden laten zien hoe ze ouderen actief laten participeren in kunst en cultuur.

Dit doet Maastricht met verschillende bijzondere activiteiten en voorstellingen, zoals ‘Hary’, een dansvoorstelling van Dario Tortorelli die helemaal draait om het oudere lichaam. Maar dit is niet het enige.

Geheugenkoren

Geheugenkoren is een prachtige documentaire die in première gaat vandaag. De documentaire gaat over verschillende zorglocaties in Maastricht waar speciale koren zijn opgericht die oud Hollandse liedjes én Maastrichtse volksliedjes zingen. Bij mensen met dementie blijft het muzikale geheugen het langst werken, dus de kans is groot dat ouderen zich deze liedjes herinneren. Vandaar de oprichting van  Geheugenkoren die dit bij bewoners van de zorglocaties proberen op te halen.

Let’s (a)dress the people

Vanuit het modeproject ‘Let’s (a)dress the people’ vertellen deelnemers over hun ervaringen en zijn de resultaten te bewonderen. Sinds de aftrap van het project in juni hebben textieldesigners Floor Nijdeken, Jolijn Fiddelaers (IXX Creates), Maartje Boer en Suzanne Vaessen (STRIKKS) samen met zogenaamde ambachtsbuddy’s en de deelnemende ouderen gewerkt aan unieke textielcreaties. Hierbij was de openbare ruimte van Centre Céramique speciaal ingericht als een tijdelijk pop-up atelier waar fanatiek gewerkt werd.

Age Friendly City

Maastricht is niet de enige Age Friendly City in Nederland. Maastricht geeft het stokje over Leeuwarden op 13 oktober. Hierna volgen Eindhoven (25 oktober), Den Haag (28 oktober) en Amsterdam (3 november). Alle manifestaties die georganiseerd worden in het kader van de Age Friendly City, worden bezocht door een jury onder leiding van Hedy d’Acona. Op 23 november reikt zij in de Stadsschouwburg de BNG Lang Leve Kunst prijs uit.

Age Friendly Cultural Cities is een initiatief van het Fonds voor Cultuurparticipatie vanuit het platform Lang Leve Kunst.

Reageren

Auteur

Alet Klarenbeek

Alet Klarenbeek

Alet Klarenbeek is communicatiestrateeg en heeft maar één doel: ouderen iets gelukkiger maken. Dat doet ze door programma's en campagnes te bedenken die hierbij kunnen helpen. Ouderen op een realistische en positieve manier in beeld brengen, door ontmoetingen te organiseren en dat tegelijkertijd te combineren met een vleugje cultuur.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten