menu

Activiteiten voor ouderen met dementie

Als het over dementie gaat, denk je vaak aan aftakeling en lijden, maar in veel gevallen is dat niet terecht volgens Trudie Severens. Zij is lid van de raad van bestuur van zorgorganisatie Sevagram. “Ik wil het echt niet mooier maken dan het is, maar er zijn ook bij een dementie-proces veel mooie momenten.”

“Zelf loop ik geregeld mee in de zorg. Ik help dan mee, spreek cliënten en kom dus ook op hun kamers. Vaak ben ik aangenaam verrast door de prachtige kunstwerken die ik er aantref.”

Bijzondere talenten

In de meeste gevallen gaat het om kunst die door de cliënten zelf is gemaakt. Sevagram organiseert heel veel activiteiten voor ouderen met dementie. Bijvoorbeeld workshops die op de diverse locaties worden gegeven. Trudie merkt dat dit de plekken zijn waar het meeste talent boven komt drijven. “Sommige van onze cliënten zijn zelf ooit met kunst bezig geweest en met een beetje hulp wordt dat opnieuw zichtbaar en tastbaar gemaakt. Door te schilderen, soms ook op muziek, gaan ze als het ware terug in het verleden. Er zijn zeer creatieve mensen bij die hele mooie kunst maken.”

Kunst vertelt een verhaal

Het is kunst die ontroert, een verhaal vertelt of herinneringen ophaalt die anders nooit besproken zouden worden. “Laatst ontmoette ik een cliënte die geïnspireerd is door Picasso. Ze heeft in haar kamer een aantal zelfgeschilderde werken ophangen die prachtig zijn. Andere cliënten maken bijvoorbeeld onder begeleiding weer een unieke levensboom, waarmee ze teruggaan in hun eigen levensverhaal.” De activiteiten voor ouderen met dementie zijn daarom heel belangrijk voor Sevagram.

Activiteiten voor ouderen met dementie

De organisatie heeft door de jaren heen een omvangrijk kunst- en cultuurprogramma opgebouwd waarmee ze hun bewoners helpen. Lastig, want de financiering voor een dergelijk programma valt buiten de reguliere zorg. Maar omdat Sevagram het zo belangrijk vindt heeft ze de financiering zelf geregeld. “Het wordt gefinancierd vanuit ‘Sevagram Verwenzorg’. Dit is een goede-doelen-stichting die in het leven is geroepen om extra gelden te verwerven om zo bewoners van tijd tot tijd een extraatje te geven. Het geld is onder meer afkomstig van maatschappelijk betrokken ondernemers, soms uit een nalatenschap en uit fondsenwerving. Ook organiseren we het jaarlijkse Sevagram Verwenzorg Benefiet, waar prachtige kunstwerken van bekende Limburgse kunstenaars worden geveild.”

Bewoners in de watten leggen

Wat ook helpt is dat de stichting ondersteund wordt door bekende ambassadeurs, zoals violist en orkestleider Guido Dieteren en zanger en cabaretier Jack Vinders. “Waar de zorgbudgetten tekortschieten, proberen we via Sevagram Verwenzorg onze cliënten toch zoveel mogelijk in de watten te leggen. Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol in een mensenleven. Bij ons is dat niet anders. Als ik op TEFAF rondloop, geniet ik van de prachtige werken die er hangen. Kunst met een verhaal. De kunstwerken van onze cliënten vertellen ook een verhaal. Deze kunst is écht onbetaalbaar, zij het om een andere reden.”

Bijzondere activiteiten voor ouderen met dementie

Sevagram Verwenzorg is een stichting die is opgericht om bewoners net dat beetje extra te geven. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld activiteiten voor ouderen met dementie te organiseren. Wil je meer weten over wat de stichting doet? Of wil je de stichting helpen?

Gerelateerde berichten

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten