menu

Zenvolle zorg

dit gastblog is geschreven door Cees Swinkels, informatiemanager bij ZuidZorg in Brabant

Zenvolle zorg, wat is dat precies? Ik ben Cees Swinkels en werk als informatiemanager bij ZuidZorg. Wij zijn een organisatie die o.a. thuiszorg levert aan die mensen die het nodig hebben. Vooral ook met dit warme weer! Wij leven in een tijd met hoge werkdruk en bezuinigingen en alsof dat nog niet genoeg is hebben medewerkers in de zorg ook te maken met heel veel veranderingen die in korte tijd worden doorgevoerd.

Denk aan werken in kleine “oplossingsgerichte teams”, zelf indicaties stellen, zelfstandig plannen in plaats van één centrale planning en dan zijn er ook nog heel veel nieuwe technieken zoals iPads en nieuwe software, die hun weg naar de dagelijkse zorg vinden. Er wordt veel van medewerkers gevraagd. Toch kan ik zeggen dat onze stoere vrouwen bij ZuidZorg (en natuurlijk ook enkele mannen waar ik 20 jaar geleden ook bij hoorde als wijkverpleegkundige), zich met hart en ziel inzetten om mensen te helpen die zorg nodig hebben. Met hart en ziel is hier de kern van de zaak. Zorg van ‘hart tot hart’ schept verbondenheid tussen mensen. En dat is ook precies waar onze klanten behoefte aan hebben. Onze medewerkers voegen hier ook nog eens hun kennis van professionele zorg aan toe. Wat een rijkdom, wat een mooi vak!

Rust in het hoofd

Maar lukt het onze medewerkers dan nog wel om onder deze omstandigheden het hoofd koel te houden en voldoende rust te ervaren om met hart en ziel hun vak uit te blijven oefenen? Is het mogelijk om verbondenheid te voelen met een hulpbehoevende medemens onder hoge werkdruk, allerlei afleidingen en zelfs tropische temperaturen? Hoe doen zij dat?

Bevrijding

Het antwoord op deze vraag kan gevonden worden in een oude traditie. Deze traditie gaat terug naar de zesde eeuw voor Christus. Het boeddhisme. De oorspronkelijke boeddha kwam tot een zogenaamde bevrijdingspsychologie die ook tegenwoordig nog heel relevant is. Misschien nog wel relevanter zelfs. Hoe kunnen de oude boeddhistische waarden onze collega’s van nu helpen en daarmee ook de mensen die zij moeten verzorgen? Hoe kunnen we bevrijd worden van het gevoel altijd te kort te schieten? Hoe voorkomen we dat we afgeleid worden door telefoontjes, mail en social media berichten waardoor wij in ons hoofd alleen maar drukker worden?

Zenvolle zorg

Zen als vorm van boeddhisme legt sterk de nadruk op het trainen van onze aandacht. 100% aandacht voor datgene dat zich in het nu afspeelt. Door volledig gefocust te zijn op wat je aan het doen bent, kom je in een zogenaamde flow terecht. Een gevoel waarbij je alles even vergeet en één wordt met dat wat je op dat moment aan het doen bent. Je kent dat moment vast wel, ook al realiseerde je niet dat je in een flow zat. Het is het gevoel van ultiem geluk waardoor je je compleet verbonden voelt met alles en iedereen om je heen.  De boodschap van het zenboeddhisme is heel eenvoudig en ook heel toepasbaar op de zorg. Doe dat wat je aan het doen bent met volle aandacht en overtuiging en doe het één voor één (singeltasken in plaats van multitasken). Dit zorgt voor een verhoogde kwaliteit van je werk, je bent minder vermoeid, je werkt efficiënter én het belangrijkste: je wordt er een gelukkiger mens door. En natuurlijk is onze klant de eerste die op zal merken dat er een ‘zenvolle’ zorgverlener van ZuidZorg aan het werk is. Werkelijk contact van hart tot hart. Dat is pas ‘Vertrouwd Dichtbij’!

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Dus heb jij ook ervaring met  ‘zenvolle’ zorg of heb je ideeën over dit onderwerp? Laat een berichtje achter hieronder of op de NED7 Facebook community!

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGerelateerde berichten