menu

Vakantietijd in de zorg

Dit gastblog is geschreven door Tirza Willems, lid van het VTT team van ZuidZorg. Ze blogt over de mooie en  moeilijke kanten van haar werk.

Vakantietijd, het is weer zover. Nog even en ik kan gaan genieten van de vakantie die ik dit jaar al ruim op tijd boekte om verzekerd te zijn van een mooi plekje aan de Middellandse zee. Samen met manlief en kinderen zocht ik uit vele websites een leuke camping uit, waardoor voor mij de voorpret in januari al begon.

Maar eerst moet er nog gewerkt worden. En op het werk is de vakantietijd altijd weer een uitdagende tijd. Natuurlijk willen al mijn collega’s genieten van hun welverdiende vakantie, dus dat betekent dat degenen die niet op vakantie zijn, een stapje extra moeten zetten en een tandje harder moeten werken. Ik bof, want ik werk in een team waar we dat graag voor elkaar over hebben.

Ernstig ziek?

Ik werk in het VTT-team van Zuidzorg. De afkorting VTT-team staat voor Verpleegkundig Technologisch Thuiszorgteam. Wij geven hoog complexe zorg bij de mensen thuis. Denk hierbij aan infusietherapie, waarbij we medicijnen of voeding via een infuus toedienen, de zorg rondom drains, katheters, stoma’s, beademing en pijnbestrijding.

ZuidZorg artikelbanner

Levensbedreigende ziekte

Door mijn werkzaamheden kom ik regelmatig bij mensen die er in deze vakantietijd heel anders voor staan. Mensen die te horen hebben gekregen dat ze een ernstige, levensbedreigende ziekte hebben en aan het strijden zijn om deze ziekte te verslaan. Of mensen die ondanks hun vaak felle strijd, te horen hebben gekregen dat ze niet lang meer zullen leven. Zij leven van dag tot dag, van onderzoek naar onderzoek, van uitslag naar uitslag. Geen vakantieplannen voor hun. Natuurlijk niet, de focus is verschoven naar overleven of naar afscheid nemen. Op vakantie gaan is voor hun iets uit een vorig leven, hun leven van voor de diagnose.

Op vakantie en ziek

Maar is dat zo vanzelfsprekend? Dat je als je ernstig ziek bent niet meer op vakantie kunt, omdat je  afhankelijk bent van medische technische snufjes om comfortabel door het leven te gaan. Ik heb gemerkt dat veel ernstig zieke mensen simpelweg de energie en behoefte niet meer hebben om van huis te gaan. Thuis zijn, in de buurt van kinderen, eigen huisarts en specialist geeft ze rust. Maar er is ook een groep die nog wel heel graag op vakantie wil, maar vaak niet op de hoogte is van de mogelijkheden. En er is van alles mogelijk.

Zorghotel

De thuiszorg in Nederland is goed geregeld, er zijn vele VTT-teams in het land. Ook zijn er zorghotels in binnen- én buitenland waar de patiënt en zijn of haar mantelzorger heerlijk vertroeteld worden. Zo’n vakantie is niet alleen een verademing en een mooi vooruitzicht voor de cliënt, maar ook een onderbreking in hun ziek zijn.

Vakantietijd regelen voor cliënten

Ik denk nog vaak terug aan een jonge vrouw die we een tijd geleden in zorg hadden. Er was voor haar geen kans meer op genezing. Ze kon bijna niet meer eten en kreeg haar voeding via een infuus. Ze was erg moe en zat bijna de hele dag op de bank, op wat kleine uitstapjes na, te wachten op… Een collega van mij zag het en vroeg haar wat ze nog echt graag zou willen. Haar antwoord was dat ze nog zo graag op vakantie naar de zon wilde. En in plaats van dat mijn collega zei dat dat niet ging, zei ze: “We zullen eens kijken hoe we dat kunnen regelen.” Een paar weken later ging ze met het vliegtuig, met infuus en al, voor een week naar Benidorm. Ze werd vertroeteld in een zorghotel door een Nederlandse verpleegkundige. Wat hebben we genoten van de zonnige vakantiefoto’s die ze ons stuurde.

Ik ben zo trots als een pauw dat ik werk in een team waar dit gewoon mogelijk gemaakt wordt. Want als het nog enigszins kan, verdient iedereen toch een heerlijke vakantie!

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGerelateerde berichten