menu

Samen dood?

Ouderen willen na een leven samen ook samen dood kunnen gaan. Toch worden euthanasieverzoeken van echtparen meestal niet gehonoreerd. Wat betekent zo’n besluit?

Samen leven, samen dood

Het klinkt romantisch, na decennia lang de liefde delen ook samen dood kunnen gaan. Euthanasieverzoeken van echtparen worden bijna nooit gehonoreerd, waarna mensen er via pillen of de zogeheten heliummethode een eind aan maken. Het is vooral de vrees voor aftakeling die oudere partners doet besluiten er samen uit te stappen. Waarom moeten mensen altijd zo oud mogelijk worden? Na soms meer dan 50 jaar samen kunnen ze zich niet voorstellen dat een van de twee eerder ‘gaat’.

Wat vind jij?

Heeft ‘samen leven, samen sterven’ inderdaad romantische kanten? Wat betekent het besluit voor de kinderen van het echtpaar? Hoe groot is het risico dat de ene partner de andere onder druk zet? En moeten huisartsen tegemoetkomen aan de doodswens van deze mensen? Het programma ‘Hollandse Zaken’ had woensdag een aangrijpende uitzending over dit onderwerp met nabestaanden, huisartsen en de jonge singer-songwriter Douwe Bob die in ‘We will be gone’ het samen sterven bezingt.

Bij NED7 zijn wij benieuwd over hoe jij over dit onderwerp denkt. Zou jij in staat willen zijn zelf te besluiten of je samen wil sterven na een leven lang samen leven? Laat hieronder een bericht achter of praat mee op onze Facebook community.

Stem ook mee over dit onderwerp

[socialpoll id=”2290913″]

Reageren

Auteur

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom

Dirkje van Bennekom is wetenschapsjournaliste met specialisatie seksualiteit & relaties. Ze schrijft voor diverse digitale en papieren magazines en blogt dagelijks op relatie.blog en seks.blog.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.