menu

Naar een verpleeghuis

Volgens brancheorganisatie ActiZ krijgen zij signalen dat het gebeurt: onnodig ouderen naar een verpleeghuis sturen omdat dit geld uitspaart voor gemeenten. Hoe werkt dat precies?

Het beleid van de overheid is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, met waar nodig hulp van mantelzorgers of thuiszorg. En als dit echt niet meer kan dan moeten mensen worden opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Ouderen die thuis worden verzorgd vallen onder de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning en dus onder de verantwoordelijkheid van de gemeente waarin zij wonen. Ouderen die naar een verpleeg- of verzorgingshuis moeten vallen onder de Wet langdurige zorg en dus niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Zou het dus kunnen dat gemeenten bewust mensen eerder naar een verpleeg- of verzorgingshuis doorverwijzen om zo geld te besparen?

Geld besparen op ouderen

Volgens ActiZ zijn er signalen dat er inderdaad ouderen naar een verpleeghuis worden gestuurd terwijl dit niet nodig is. Naar aanleiding van een enquête onder aangesloten zorgorganisaties zeggen zij dat het lijkt alsof niet de hulpvraag van mensen, maar juist de financiering centraal staat bij de keuze of mensen thuis kunnen blijven wonen of niet.

 

meer informatie:

 

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGerelateerde berichten