menu

RTL4 helpt overbelaste mantelzorgers

Overbelaste mantelzorgers. Een term die we tot voor kort niet kenden. Maar tegenwoordig hebben we er, of het willen of niet, mee te maken. Daarom gaat RTL4 met het nieuwe programma ‘Ik Zorg Voor Jou’, aan de slag om overbelaste mantelzorgers te helpen.

Samen met een team van professionals gaat presentator Peter van der Vorst zich inzetten om mantelzorgers meer aandacht te geven en te helpen bij hun ongekende inspanning. Omdat het vaak om emotionele en fysieke druk gaat bestaat het team uit een familiecoach, een mantelzorgcoach van Mezzo en een zorgadviseur van coöperatie VGZ. De uitzendingen zijn iedere woensdag gedurende de maand januari te zien op RTL4 om 21.30 uur.

Wegwijs maken

Het gaat er om het leven van de mantelzorger blijvend wat aangenamer te maken. En dat geldt ook voor de andere betrokkenen want vaak is de mantelzorger niet alleen, maar zijn indirect ook zijn of haar naasten betrokken. Er wordt hulp geboden bij de altijd aanwezige administratie en bij medische en praktische zaken. De kijker krijgt ook informatie waar en hoe hulp te krijgen is want het is vaak lastig om daar een eerste stap in te zetten.

2.6 miljoen mantelzorgers

Er zijn in Nederland zo’n 2.6 miljoen mantelzorgers. Dat zijn mensen die naast hun gewone activiteiten ook voor een ernstig ziek medemens zorgen. Omdat het vaak om een partner, familielid of vriend gaat, zien zij dit niet als een opgave en doen het uit liefde voor die persoon. Maar het is wél een opgave en daarom wordt deze zorg hen soms te veel en weten ze niet meer hoe alles geregeld en betaald moet worden.

Overbelaste mantelzorgers krijgen hulp

‘Ik Zorg Voor Jou’ wil mensen in de omgeving van de mantelzorgers bewust maken van de zorgen en het werk dat bij mantelzorg komt kijken. Op deze manier ontstaat een netwerk dat altijd klaarstaat om de mantelzorger als het nodig is, te helpen. Mezzo, de landelijke vereniging van mantelzorgers en zorgvrijwilligers werkt mee aan dit programma met inbreng van haar kennis op het gebied van mantelzorg en nazorg aan kandidaten en kijkers.

Mijnlaterezorg artikelbanner

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.