menu

Manifest ouderenzorg van Hugo Borst onwerkbaar

Dit gastblog is geschreven door Wim Raaijmakers, teamcoach bij ZuidZorg

Het manifest ouderenzorg van Hugo Borst is omarmt door de politiek. Lijkt een goede zaak, maar is dat het wel? Of veroorzaakt het juist onwerkbare situaties, waarbij de wens van het manifest niet aansluit bij de realiteit van het huidige systeem?

Wim Raaijmakers is teamcoach bij zorgorganisatie ZuidZorg en ziet dat alle aandacht nu uitgaat naar de verpleeghuiszorg waar het manifest ouderenzorg met name op gericht was. Maar hoe zit het dan met de thuiszorg in Nederland? In zijn blog pleit hij voor een realistische kijk op de zorg.

Extra geld en personeel

Hugo Borst heeft het mooi voor elkaar gekregen. De zorg voor zijn moeder met dementie was ver beneden peil. Hugo boos. Met zijn vaardige pen schreef hij het manifest ouderenzorg. En nu omarmt het kabinet de inhoud van Boze Hugo’s verbeterlijstje. “Mooi” zou je denken. Eindelijk betere, warmere zorg in onze verpleeghuizen. Er moeten dan wel even 2 miljard euro en 70.000 professionals gevonden worden om het manifest ook echt handen en voeten te geven.

Doelmatigheidsnormen halen

“Ho doe eens effe rustig…” dacht ik toen ik met wijkverpleegkundigen en verzorgenden sprak. Ik ben teamcoach bij ZuidZorg. Een thuiszorgorganisatie met 1.200 verzorgenden en verpleegkundigen in 80 wijkteams. Een aantal wilde even met hun coach sparren over het behalen van de nieuwe doelmatigheidsnormen en de druk die op de productiviteit staat.

Maak je borst maar nat

Ze waren bezig met hun teamplan. Op de onderdelen kwaliteit en financiën kwam de discussie los. Over Hugo Borst met zijn praatjes. En over wat een normtijd van 12,5 uur zorg per cliënt per periode écht betekent voor hun. “Nou, maak je borst maar nat coach”, begon het gesprek. “Het is tijd dat wij ook eens politiek incorrect gaan worden”,  zei de verpleegkundige.

Steeds meer voor minder

De thuiszorgers kwamen met voorbeelden van een steeds grotere druk op de warme kwaliteit van zorg, het steeds meer moeten doen in steeds minder declarabele uren. Dit is wat zij hebben zien veranderen in de afgelopen jaren:

  • Helaas zijn wij er niet meer voor de ‘eenzame ouderen’, want dat past niet binnen onze cliënt uren. Dat ondersteunende praatje moeten we mensen soms ontzeggen!
  • Het echte luisteren dat je in je opleiding leert, kun je helaas niet altijd in de praktijk uitvoeren. Vaak ben je eerder bezig met een gesprek tactisch afronden!
  • Het ondersteunen van mantelzorgers staat onder druk, we moeten juist meer van ze vragen zodat ze nog zelfstandiger kunnen zijn.
  • HELP we krijgen weer een cliënt binnen met vier keer daags zorgvraag vanuit het ziekenhuis!
  • Huisartsen maken zich zorgen omdat zorgaanbieders steeds meer een cliënten stop hebben door tekort aan personeel. Waar moeten hun patiënten nu naartoe?
  • Wij kunnen met moeite 4 zorgmomenten per dag leveren door een krappe indicatie en tekort aan personeel. Het gevolg is dat de cliënt wordt opgenomen in verpleeghuis! Langer zelfstandig thuis wonen was toch de bedoeling?
  • Van extra (psycho sociale) aandacht voor sombere cliënten naar het werken zonder de jas uit te trekken.
  • Als een cliënt begint te huilen hopen dat het snel ophoudt. Er zijn nog 6 cliënten na u! De haast is ons werk binnen geslopen.

Kanjers van vakvrouwen

De werkdruk is hoog. Het salaris mag beter. De complexiteit van wat mensen mankeert die thuis willen en moeten blijven wonen, neemt toe. En daarmee ook de zorgbehoefte en de tijd die daarvoor nodig is. Ziekenhuisopnames moeten korter en dat kan ook dankzij professionele thuisverpleging. Kanjers van vakvrouwen die door weer en soms wind helemaal voor hun cliënten gaan.

Manifest ouderenzorg voor de thuiszorg

Dus…Hugo Borst denk ook aan ons! Aan de stoere vrouwen van de thuiszorg en verpleging. Pleit dus niet alleen voor een betere verpleeghuiszorg. Dat is een eindstation voor velen. Wij zijn het voorportaal. Wij willen geen blues in mineur zingen op de tekst van de carnavalskraker ‘Zuster O zuster. Voor mijn part kom je binnen in je duster…’

Thusizorg op maat

ZuidZorg ondersteunt jong en oud in hun vertrouwde omgeving thuis. Ze bevordert de gezondheid, zelfstandigheid en het welzijn van alle mensen in de wijk.

Meer weten over wat ZuidZorg precies doet?

Gerelateerde berichten

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGerelateerde berichten