menu

Manifest ouderenzorg van Hugo Borst

Manifest ouderenzorg van Hugo Borst kwam gisteren groot in het nieuws. En sinds de lancering is het hard gegaan.

Het manifest is inmiddels door veel mensen gedeeld én ondertekend. Maar wat staat er nu precies in? En wat wil Hugo Borst precies bereiken?

Zwarte lijst verpleeghuizen

Hugo Borst, schrijver en televisiepersoonlijkheid, schreef samen met Carin Gaemers deze zomer een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn. De brief ging over de volgens hun abominabel slechte ouderenzorg in Nederland. Dit leverde een stortvloed aan reacties op. Zowel positief als negatief. Maar waarom deden zij dit? Hugo’s moeder zit zelf in een verpleeghuis en daarom ziet hij met eigen ogen hoe de zorg daar in dat specifieke huis is geregeld. In combinatie met het uitkomen van de zogenaamde ‘Zwarte lijst verpleeghuizen’ van de IGZ vonden Hugo en Carin het nodig om hier iets aan te doen.

Er gaat ook veel goed

Nu is zeggen dat de ouderenzorg in Nederland abominabel slecht is nogal stellig, wat voor het opgang brengen van de discussie natuurlijk goed is. Hugo Borst geeft zelf toe dat “Wij weten dat er veel verpleeghuizen zijn waar het wèl goed gaat.” Maar juist daarom wil hij zijn stem laten horen om ervoor te zorgen dat alle verpleeghuizen in Nederland op dit niveau moeten komen. “Teveel kwetsbare ouderen in verpleeghuizen krijgen structureel niet de zorg die zij zo hard nodig hebben. Door gebrek aan aandacht zijn teveel verpleeghuisbewoners veroordeeld tot een monotoon bestaan. Dit is een aantasting van hun grondrechten”, aldus Hugo Borst.

Manifest ouderenzorg

Het manifest ouderenzorg, dat hij samen met Carin heeft opgesteld, moet hier verandering in brengen. Puntsgewijs hebben zij de, volgens hun, belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Zo vragen zij de politiek om het onderwerp ouderenzorg niet langer te politiseren en te kijken naar hoeveel personeel er nu écht nodig is om goede zorg te kunnen leveren. Ook de overdaad aan registraties moet een halt toegeroepen worden.

Enorme regeldruk

Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van branchevereniging ActiZ kan dit alleen maar toejuichen zegt zij. Terwijl veel zorgorganisaties juist proberen de regeldruk te verminderen, neemt de bureaucratie vanuit de politiek alleen maar toe. Jacqueline Joppe legt uit hoe ze een paar jaar geleden nog slechts 5 zorgcontracten per jaar afsloot bij de zorgorganisatie waar zij bestuurslid van is. Nu zijn dat er 150 geworden door de veranderde regelgeving van de overheid en de verschillende eisen van de zorgverzekeraars. Dat kost zorgorganisaties veel tijd en geld; geld dat zij liever besteedt aan de zorg voor de verpleeghuisbewoners.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGerelateerde berichten