menu

Goede zorg krijgen met 230 kilo

Goede zorg krijgen met obesitas is niet makkelijk. Maar bij verzorgingshuis Liduina van Zorggroep Elde in Boxtel zijn ze hier sinds kort op ingesteld. En dat blijkt geen overbodige luxe nu ook in Nederland steeds meer mensen te kampen hebben met overgewicht.

Ze zijn één van de eersten in Nederland die patiënten met bijvoorbeeld een gewicht van zo’n 230 kilo aankunnen. Er zijn speciale bedden, stoelen en WC’s die deze hoeveelheid kilo’s aankunnen, want tot voor kort was onze gezondheidszorg daar niet op ingesteld.

Binnengebracht door brandweermannen

Het zijn beelden uit Amerika die we allemaal wel kennen. Maar dat soort mensen hebben wij hier in Europa niet. Of toch wel? “We kregen een vrouw binnen van 230 kilo. We schrokken want we hadden niet de juiste hulpmiddelen”, zegt Cees Raaijmakers. Hij is hoofd verzorging en verpleging bij Liduina. “Ze werd door zes brandweermannen binnengebracht!”

Bloeddrukmeters in grotere maten

Inmiddels is het verzorgingshuis er wel op ingesteld. Alles moet groter, steviger en vooral breder. Een WC kan bijvoorbeeld “maar” 150 kilo aan, dus daar moest een aanpassing voor komen. De oplossing is een bredere stoel waar een po onder geschoven kan worden. En zelfs bloeddrukmeters zijn in grotere maten nodig dan nu gangbaar is. Maar met alleen de hulpmiddelen aanpassen ben je er nog niet. Ook het personeel heeft zich moeten aanpassen en leren omgaan met de apparatuur. “Er werken hier verpleegkundigen van zo’n 60 kilo en die moeten zo’n patiënt wel kunnen verzorgen”, aldus Raaijmakers.

Goede zorg krijgen met overgewicht

Omdat ze in Amerika veel meer ervaring hebben met deze problematiek zijn verpleegkundigen uit Boxtel naar het land afgereisd om tips en adviezen te krijgen. Raaijmakers: “Daar hebben ze ervaring. In Europa is het een stuk minder. Je ziet hier dat leveranciers van producten mondjesmaat spullen op de markt brengen. Het afzetgebied is misschien niet groot genoeg. Maar ik voorspel dat dat de komende jaren gaat veranderen.”

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGerelateerde berichten