menu

Denk jij na over de zorg voor later?

De zorg voor later. Veel mensen moeten er nu nog niet aan denken. En voor velen van ons is het gelukkig nog heel ver weg. Maar net als bij je pensioen is het niet onverstandig om toch nu al na te denken over de zorg voor later en het te bespreken met familie en vrienden.

Weet jij bijvoorbeeld al welke zorg je later wilt hebben en door wie je geholpen wilt worden? Is koken belangrijk voor je of actief naar buiten gaan? Wat kunnen jij en je familie of vrienden voor elkaar doen als jullie elkaar nodig hebben? En wie betaalt je zorg eigenlijk?

De zorg voor later

Om ons meer inzicht te geven in de keuzes die wij straks moeten maken heeft branchevereniging ActiZ een online game ontwikkeld die ons keuzes laat maken voor de zorg voor later. Als speler krijg je een beeld van de wensen en behoeftes van mensen die in een verpleeghuis (gaan) wonen en veel zorg nodig hebben. Maar de game stelt de speler ook voor een dilemma: welke keuzes maak je als je teveel vraagt van je mantelzorger of het verpleeghuis?

Mijnlaterezorg artikelbanner

Het verhaal van Nel

De game vertelt het verhaal van Nel. Nel woont al in een verpleeghuis. Daar krijgt zij verpleging, fysiotherapie, medicijnen, een rolstoel en eten en drinken. De overheid betaalt hiervoor ongeveer € 200,- per dag. Maar Nel wil ook graag schilderen, lekker naar buiten en uitgebreid haar verjaardag vieren. Het verpleeghuis kan dit niet allemaal voor haar regelen. Daarom vraagt Nel aan familie of vrienden om haar te helpen.

200 euro per dag

Wist je dat de verpleeghuiszorg in Nederland gemiddeld zo’n € 200,- per persoon per dag kost? Dat is dus voor iemand die intensieve zorg nodig heeft met zorgzwaarte 5. Dat lijkt veel geld en dat is het ook, maar als je ziet waar dit geld aan besteed wordt dan is het ook weer niet zo’n raar bedrag. Dit bedrag bestaat namelijk uit bijvoorbeeld kosten voor het inhuren van personeel, energiekosten voor het verpleeghuis waar je verblijft, eten en drinken, zorghulpmiddelen, maar ook gewoon de huur van het gebouw en het onderhoud.

Een rekensom

Even een korte rekensom om ons een voorstelling te kunnen maken van de kosten die deze zorg met zich meebrengt. Het gaat hier om mensen met een Zorgzwaartepakket 5 indicatie die wonen in verpleeg- en verzorgingshuizen (definitie: beschermd wonen met intensieve dementiezorg). Volgens het CBS ging het in 2014 om zo’n 73.680 mensen. Als je dan 73.680 maal € 200,- doet, kost de zorg voor deze mensen gemiddeld € 14.736.000 miljoen per dag. Doe dat dan maal 365 dagen, dan kom je uit op ruim € 5 miljard per jaar! En als we ons dan realiseren dat de groep 65-plussers gaat groeien de komende jaren (in 2040 is ruim 26% van de bevolking 65-plus!), dan is het onvermijdelijk dat we keuzes moeten gaan maken in hoe de zorg voor later eruit komt te zien

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGerelateerde berichten