menu

Aan het werk met dementie

Aan het werk met dementie? Waarom zou iemand met dementie dat niet kunnen? Iedereen die dit leest zal waarschijnlijk direct zeggen: inderdaad, wat een onzin! Waarom zouden ze dat niet kunnen? En…inderdaad, dat is ook onzin, want mensen met dementie kunnen nog heel veel!

Daphne Mensink is de bedenker van het project ‘Dementalent’. Dit project zet mensen met dementie aan het werk als vrijwilliger. Zij kwam op dit idee toen zij nog bij Zorggroep Apeldoorn werkte en zag dat de standaard activiteiten zoals bingo deze mensen alles behalve stimuleerden. Natuurlijk hangt het af van de fase van dementie waarin iemand zit, maar bij Dementalent wordt er niet gekeken naar wat deze mensen niet meer kunnen, maar naar wat ze juist wél nog kunnen.

Aan het werk met dementie

Twee jaar geleden begon het eerste Dementalent project in Apeldoorn. Zorggroep Apeldoorn en Staatsbosbeheer sloegen hierbij de handen ineen om vrijwilligers met dementie aan het werk te zetten. En met succes! Twee groepen vrijwilligers gingen aan de slag op de heide en in de bossen bij Radio Kootwijk waar zij het onderhoud deden (en overigens nog steeds doen) van de gebouwen. Verder helpen zij met het op- en afbouwen van evenementen. Het is een beschermde omgeving waar goede begeleiding is en contact met lotgenoten. Er werkt ook nog een vrijwilligster bij een kinderdagverblijf en twee anderen bij de lokale voetbalvereniging.

Landelijke ambities

Inmiddels heeft het project ook nog een Europese prijs gewonnen en rijken de ambities verder dan alleen Apeldoorn. Dementalent hoopt landelijk ook te kunnen helpen om projecten op lokaal niveau op te zetten. Op verschillende plekken is dit al gelukt. Zo lopen er op dit moment projecten in onder anderen Oss, Best, Wijchen en Puttershoek.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieKen je deze al?24 Uur Op Een Gesloten Afdeling
Hoe ziet het leven eruit op een gesloten afdeling voor mensen met dementie? Actrice Marit van Bohemen ging 24 uur op bezoek bij Zorggroep Groningen om het te ervaren.Soapsterren in de ouderenzorg
Deze bekende soapsterren spelen mee in een wel heel bijzondere soap. Speciaal gemaakt voor het opleiden van nieuwe medewerkers in de zorg.Interview met jazz pianist Rob Agerbeek
Jazz pianist Rob Agerbeek is één van 's werelds beste jazz muzikanten. Hij is bijna 80 jaar maar denkt er niet over om te stoppen met spelen.