menu

Dagopvang tussen de koeien

Dit gastblog is geschreven door Wim Raaijmakers, manager Verpleging & Verzorging bij ZuidZorg

Het is even zoeken op het platteland van Zuidoost Brabant. In ben op weg naar ‘Koemeer’, een nieuw op te starten dagopvang voor ouderen met dementie en mensen met een psychosociale beperking.

Om het adres te bereiken passeer ik meer en meer koeien die zich in de natte weilanden staan te verbijten tegen de regen, die met vlagen uit een grauwe lucht valt. De dagopvang lijkt op een flinke afstand van de bewoonde wereld te liggen. Toch heeft de locatie echter een centrale ligging. Het is maar enkele minuten rijden naar bijvoorbeeld Wintelre, Oirschot, Best of Veldhoven.

ZuidZorg bannerknop

Luisteren

Met een collega leidinggevende ben ik uitgenodigd om te komen luisteren naar het verhaal over Koemeer. Het is de bedoeling dat we van hier uit onderzoeken of we elkaar kunnen helpen deze dagopvang een succes te maken. Na ongeveer anderhalf uur Brabantse gezelligheid en informeel samenzijn is er een beeld ontstaan van een familie die het roer om wil gooien. Nadat de man des huizes een jaar geleden werkeloos werd vanwege de slechte economische vooruitzichten in de bouw, heeft hij zijn toekomst eens goed overdacht.

Psychosociale problemen

Zijn moeder overleed na een langdurige strijd tegen vasculaire dementie. Hierbij heeft hij – samen met zijn broers en zussen – lang, liefdevol en intensief voor zijn moeder gezorgd. Zijn vaardigheid in en ook zijn begrip van wat ouderenzorg inhoudt nam hierdoor toe. Als uitvoerder in renovatieprojecten, had hij al snel door dat niet het aansturen van zijn team op zich, maar vooral het herkennen van de behoefte van mensen met psychosociale problemen een belangrijk aspect was van zijn werk. Hij voelde deze behoeften feilloos aan en werd wegens zijn goed ontwikkelde sociale vaardigheden vaak door opdrachtgevers speciaal opgeroepen om onder meer te bemiddelen tussen bewoners en het verzorgend personeel.

Zegeningen

Hierbij kon hij nog een aantal zegeningen optellen. Zijn vrouw is psychologe met een interesse voor mensen die net wat anders zijn dan de gemiddelde mens. Zijn schoondochter is reeds afgestudeerd maatschappelijk werkster, met een voorkeur voor kleinschaligheid. Zij heeft een heldere kijk op hoe ze zorg zou willen bieden en weet daardoor goed wat ze wil. Leg dit tegen de achtergrond van een prachtig vrijstaand huis met een ruime tuin, een paardenstal en een ruime werkplaats annex garage en alle ingrediënten om een ‘familie bedrijf’ te starten zijn aanwezig.

Dagopvang thuis

Deze familie besloot om hun eigen huis overdag ter beschikking te stellen aan mensen die om een of andere reden gebaat zijn bij een dagopvang. Bijvoorbeeld om een partner of andere mantelzorger te ontlasten. Of omdat eenzaamheid en gebrek aan sociale prikkels zijn gaan schuren. Dat is bijzonder voor mij. De eigen privé ruimte openstellen voor vreemden. Maar niet voor deze familie. Nadat de kinderen het huis hadden verlaten was er behalve ruimte ook veel zorgzaamheid over. De behoefte om betekenis toe te voegen aan het eigen leven, maar zeker ook aan dat van anderen. Ze kennen de zware taak en verantwoordelijkheid die mantelzorgers dragen. Alle mogelijkheden om hier voor andere mensen iets aan te doen liggen onder handbereik en deze drie mensen pakken het aan.

Samenwerken

De vraag aan ons is of wij meer gespecialiseerde zorg kunnen leveren als het nodig is. Op afroep. Mijn collega en ik worden enthousiast. We vertellen over de mogelijkheid om onze wijkverpleegkundige eens langs te laten komen. Puur om haar kennis en ervaring beschikbaar te stellen en samen met de familie de randvoorwaarden voor een goede opvang langs te lopen. We hebben het over valpreventie en mobiliteitsbeperkingen. Over verplaatsings- en ondersteuningstechnieken. Over het coachen van vrijwilligers en mantelzorgers in de thuissituatie. Het aanleren van handige foefjes die het zorgen voor een ander gemakkelijker kunnen maken.

En zo verrassen we elkaar op een hele aangename manier. Deze familie verrast ons door hun inzet en doelstellingen die hun eigen belang overstijgen. Wij verrassen hen door onze aanvullende ideeën en het meedenken. En zo hoort het volgens mij ook in de grote Broederschap.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGerelateerde berichten