menu

Zorgboerderij organiseert dagbesteding voor ouderen

Zorgboerderij die dagbesteding organiseert voor ouderen? Je ziet het steeds meer en het werkt! Er zijn inmiddels veel zorgboerderijen die dagbesteding aanbieden. Daarom gingen we met NED7 op bezoek bij zorgboerderij ’t Paradijs in Barneveld, om met eigen ogen te zien wat zij precies doen.

We komen ’s ochtends vroeg aan bij zorgboerderij ’t Paradijs in Barneveld. Iedere doordeweekse dag wordt hier dagbesteding voor ouderen verzorgd, maar ook voor mensen met een beperking en moeilijk opvoedbare kinderen. Dus we moeten vroeg zijn, want straks is er alleen nog maar aandacht voor hen. En terecht!

Rustgevende omgeving

De zorgboerderij ligt in de prachtige omgeving van Barneveld. Het is echt een plek om tot rust te komen, dat merk je direct. We rijden een stuk door de bossen voordat we op de locatie zijn. En de omgeving is een en al landbouw, natuur en dieren. De dauw hangt nog op het land als we de oprijlaan op rijden. We worden welkom geheten door IJsbrand Snoeij. Hij is de boer en ondernemer die de zorgboerderij is gestart. Duidelijk een man met passie voor zijn vak én voor de mensen die zij opvangen hier.

IVN vrijwilligersbanner

Biologische zorgboerderij

Ondanks dat ouderen en mensen met een beperking hier worden opgevangen is de zorgboerderij gewoon een biologische boerderij, met een tuinderij waar meer dan veertig verschillende soorten groenten, kruiden en fruit worden geteeld. Er zijn appels, peren en pruimen én op de boerderij wordt ook vee gehouden. Varkens, runderen en kippen voor de vleesproductie, maar natuurlijk ook voor de productie van eieren. De producten worden verkocht in het boerenwinkeltje op de zorgboerderij, maar ze worden ook geleverd aan zorgorganisaties in de buurt.

Therapeutische werking natuur

Het voordeel voor de ouderen? Zorgboerderij ’t Paradijs is een rustgevende en inspirerende omgeving. En het voordeel is dat veel ouderen het werk van vroeger herkennen, als zij gewend zijn geweest op het land te werken. Maar bezig zijn in en met de natuur heeft sowieso veel voordelen. Werken in de stallen, op het land of in de winkel heeft voor ouderen met een specifieke zorgbehoefte, zoals mensen met dementie, een heel therapeutische werking. Daarbij worden deze mensen begeleid door deskundig en gecertificeerd personeel. Dat is wat een zorgboerderij natuurlijk anders maakt dan een gewone boerderij.

En zo worden de voordelen van werken in de natuur en actief bezig zijn perfect gecombineerd met het houden van een goed lopend boerenbedrijf. Een betere combinatie is niet te bedenken!

Reageren

Auteur

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie

IVN is het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Dit is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau dichter bij natuur wil brengen. In de tuin, op het balkon, in de buurt en in heel Nederland. Met verschillende projecten laat IVN jong en oud ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur kan zijn.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten