menu

Zelfredzaamheid volgens Anne

Dit blog is voor NED7 geschreven door Anne Meerdink, werkzaam bij GGD West-Brabant

Nog niet zo lang geleden was NED7 een onbekend concept voor mij. Tot ik opeens de vraag “Wie vindt het leuk om te schrijven/bloggen?” op Twitter voorbij zag komen. Nou ik! Maar wie ben ik dan? Ik ben Anne, 25 jaar en werkzaam bij de GGD West-Brabant.

Profiel Anne Meerdink

Anne Meerdink van de GGD

Naam: Anne Meerdink
Leeftijd: 25 jaar
Beroep: Projectmedewerker en gezondheidsbevorderaar
Werkgever: GGD West-Brabant
Linkedin: profiel
Twitter: @AnneMeerdink

Zelfredzaamheid volgens de Dikke van Dale?

Bij de GGD maken we het e-magazine gezondwestbrabant.nl waarmee we gemeenten willen informeren en enthousiasmeren over belangrijke gezondheidsthema’s, zoals infectieziekten en gezond opgroeien. Een terugkerend thema is zelfredzaamheid. Laat dit nou ook het thema zijn dat ze mij vanuit NED7 aandroegen als een mogelijk onderwerp om over te schrijven. Maar wat is zelfredzaamheid dan precies? Na even te googelen vertelt de gratis online Van Dale mij dat ik het woord waarschijnlijk verkeerd heb gespeld… Gelukkig is encyclo.nl beter op de hoogte. Zij omschrijven zelfredzaamheid als “het vermogen om zelfstandig je leven te leiden en om je eigen problemen op te lossen”. Een andere veel gehoorde benaming is ook wel eigen kracht en wanneer je samen voor zelfredzaamheid zorgt, heet het samenredzaamheid.

Mijn tante van 70

Anno 2015 wil de overheid haar burgers stimuleren om zoveel mogelijk zelf op te lossen. Zelf ben ik nog jong en heb ik mijn opleiding mee, waardoor dit mij gemakkelijk afgaat. Ook onder de ouderen zijn er voldoende mensen in staat om dingen zelf op te lossen of hier iemand uit hun sociale netwerk voor in te schakelen. Neem nou mijn tante. Eind 70, ernstige reuma en niet meer zo mobiel. Zonder haar familie en vrienden zou ze waarschijnlijk niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar met hun hulp redt ze het nog steeds prima. En zo zijn er nog heel veel voorbeelden te bedenken waarin dit sociale netwerk maakt dat mensen zichzelf langer en beter zelfstandig kunnen redden.

Wat als je het niet redt zelf?

Toch is er een groep mensen die we niet kunnen of mogen aanspreken op hun zelfredzaamheid. Ze hebben bijvoorbeeld niet de middelen of vaardigheden om dingen zelf op te lossen. Neem laaggeletterden die door hun moeite met lezen en schrijven moeite hebben om mee te komen in de samenleving. Of mensen die door grote afstanden of een beperkt sociaal netwerk niet kunnen terugvallen op hun naasten. Laten we daarom met zijn allen de verantwoordelijk voor elkaar dragen. Samenredzaamheid dan maar. Doen jullie mee?

Reageren

Auteur

Anne Meerdink

Anne Meerdink

Anne Meerdink is werkzaam bij GGD West-Brabant als projectmedewerker en onderzoekt de mogelijkheid tot gezondheidsbevordering van mensen.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten