Nieuws

Wereldburgers, gewoon in Zeewolde

Wereldburgers zijn gewoon te vinden in Zeewolde. Blogger Alice Bunt exposeert hier namelijk haar bijzondere foto’s van kinderen in Ghana.

Wereldburgers gewoon in Zeewolde

In maart en april 2017 krijgt paviljoen De Verbeelding in Zeewolde vele gezichten. Letterlijk, want het hele gebouw komt namelijk vol te hangen met alle mogelijke portretten: geprinte selfies, geschilderde portretten, foto’s, collages met gezichten.

Er is van alles te bewonderen tijdens deze expositie die als thema heeft ‘Wereldburgers’. De expositie wordt georganiseerd door o.a. Stichting De Verbeelding in Zeewolde en Kunstenaarsvereniging Flevoland in het kader van Werelddorpdag. In 2016 werd deze dag voor het eerst georganiseerd om aandacht te vragen voor ‘Zeewolde Werelddorp’ en om geld in te zamelen voor het dorp Gaonko in Burkina Fasso.

Kinderen in Ghana door Alice Bunt

Foto: Alice Bunt

Vrijwilligerswerk in Ghana

Vijf jaar geleden heb ik twee maanden vrijwilligerswerk gedaan in Ghana. Via de stichting Project Abroad werkte ik in een landbouwproject in de heuvels van Akuapem Hills, ten noorden van Accra, de hoofdstad. Hier ligt een tuin waar alle bewoners uit de omgeving gebruik van kunnen maken. Er worden gewassen en bloemen gekweekt en daarnaast zijn er allerlei dieren die gemeenschappelijk verzorgd worden. De gewassen die hier worden geteeld zijn onder andere kleine hoeveelheden sinaasappelen, bakbananen, papaya’s, wortelen, uien, zoete aardappel en pinda’s. Ik hielp mee met de praktische taken zoals het verzorgen en voederen van de dieren en de gewassen onderhouden. Het was een unieke ervaring om samen met de plaatselijke bevolking in de tuin te werken en deze samen te onderhouden.

Douchen met regenwater

Ik woonde in een gastgezin, in een dorp tussen de lokale bevolking. Uiteraard is een huis in een Afrikaans dorp heel wat anders dan een huis hier in Nederland. Er was geen elektriciteit. Als er een belangrijke voetbalwedstrijd gespeeld werd, werd er gekeken via een generator. Er was geen stromend water dus douchte ik met een ‘bucket shower’, een emmer onverwarmd regenwater en een kopje waarmee ik me afspoelde. Heel verfrissend na een dag werken in de tuin.

Zittende kinderen in Ghana door Alice Bunt

Foto: Alice Bunt

Wereldburgers in Zeewolde

Ik heb heel veel foto’s gemaakt, vooral van de kinderen. Een aantal van deze foto’s doet mee aan de expositie ‘Wereldburgers’ in Zeewolde. Ondanks het gebrek aan luxe lachten en speelden de kinderen met zelfgemaakt speelgoed. Na twee maanden als vrijwilliger in Ghana ben ik een tweede vaderland rijker. Ik ga zeker nog eens terug om mijn vrienden daar te bezoeken.

Ook interessant

Scroll to top blauw