menu

Wat te doen na je pensioen?

“Weet je wat ik ga doen als ik later groot ben?” Mijn zoon vroeg dat vorige week. Ik schoot in de lach. In gedachten ging ik terug naar mezelf op zijn leeftijd. Als negenjarige wilde ik al directeur worden. Of spion, dat leek me ook wel spannend. Maar liever nog directeur.

Toen ik dat verschrikkelijke ongeluk kreeg, zag mijn toekomst er ineens heel anders uit. Maar gelukkig is mijn jongensdroom toch uitgekomen. En komt nu de vraag: ‘Wat ga je doen na je pensioen?’ steeds dichterbij.

Mooie voorbeelden

Mijn ouders dachten bijvoorbeeld dat ze het dan wat rustiger aan konden doen. Zeeën van tijd zouden ze krijgen met hun pensioen. Realiteit is dat ze drukker dan ooit zijn. Gelukkig maar, want ze zijn geen mensen voor ‘achter de geraniums’. Ze staan altijd klaar om een ander te helpen, en genieten van die contacten. Net als bij WeHelpen komt de hulp recht uit het hart. En zie ik daar iedere dag prachtige voorbeelden van.

Iemand helpen of naar de sportschool?

Zoals dat van Sietse en Hanneke. Beiden net met pensioen en vastbesloten om volop van het leven te blijven genieten. Reizen heeft hun voorkeur. Liefst met de zeilboot. In 2014 trokken ze al langs de kust van de Atlantische Oceaan naar Spanje en zo door naar het Middellandse Zee gebied. Avonturiers ten top dus. Maar anderen helpen staat ook hoog op hun to-do lijstje. Sietse vertelt lachend: “Iemand helpen is leuker dan ‘verplicht ‘ in een sportschool zitten, toch?!”

WeHelpen artikelbanner

Sociale verbondenheid

Via wehelpen.nl hebben ze net in de buurt een vrouw met twee kinderen verhuisd. Terwijl Sietse erop los hamerde en timmerde, hing Hanneke de gordijnen op. Ze vullen elkaar perfect aan. Daarna  hielpen ze een Franse jongen, die last heeft van ernstige vermoeidheidsklachten, met het schilderen van zijn nieuwe kamer. In ruil voor de hulp zorgt hij nu voor hun huis als zij op reis zijn. Sociale verbondenheid. Dat levert iedereen wat op.

Koken met studenten

Sietse en Hanneke verhuren hun bovenetage aan studenten. Zo verdienen ze wat extra naast hun pensioen. Ook dit levert weer veel leuke contacten op. Samen met de studenten koken ze voor tal van projecten, zoals het Free Café (gratis eten) en de Happietaria, waar alles draait om het goede doel.

Wat te doen na je pensioen?

Ik vind het heerlijk om deze verhalen te lezen en me te laten inspireren. Het daagt me uit nog meer mensen te vertellen over de mogelijkheden van wehelpen.nl. Vooral over wat het met je doet om een ander te helpen of om hulp te vragen. Voorlopig hoef ik me niet te vervelen en heb ik nog behoorlijk wat jaren om na te denken over de vraag: wat te doen na je pensioen. Heb je na het lezen van dit verhaal interesse om je bij ons aan te sluiten? Of heb ervaringen om te delen? Ik hoor ze graag!

Reageren

Auteur

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg

Coen van de Steeg is één van de oprichters van het platform Wehelpen.nl dat mensen met een hulpvraag en met de wil om te helpen bij elkaar brengt.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten