Nieuws

Wat is kunst volgens jou?

Wat is kunst eigenlijk? En wat is het kunstenaarschap voor kunstenaars zelf? Blogger Alice Bunt is op zoek naar die vraag.

Wat is kunst

Ik kom er nu achter hoe moeilijk het is voor andere kunstenaars dingen te doen die voor mijzelf zo heel vanzelfsprekend zijn. Ik ben bezig met het samenstellen van een tentoonstelling voor Kunstenaarsvereniging Flevoland (KVF). In 2019 bestaat de vereniging 30 jaar en dat wordt groots gevierd met 30 projecten die het hele jaar door worden georganiseerd.

De aftrap van al die activiteiten is een foto-expositie van dertig foto’s. Leden en niet leden van de KVF kunnen een foto inleveren met als thema: ‘Hoe zie jij het kunstenaarschap, wat houdt voor jou ‘kunstenaar zijn’  in?’. En juist dat blijkt ontzettend lastig.

Kunstenaarschap

Want wat valt op: kunstenaars denken, voelen en werken binnen hun eigen discipline,   zijn ze tekenaar dan leveren ze een foto in van een door henzelf gemaakte tekening; werken ze ruimtelijk, dan krijg ik een foto van een door hen zelf gemaakt schitterend kunstwerk. Maar dat is nu juist net niet de bedoeling. Het gaat erom fotografie als expressiemiddel te gebruiken om zo te laten zien hoe zij, als kunstenaars, tegen ‘een kunstenaar’ aankijken, hoe zij ‘ kunstenaarschap’ zien. Een abstract idee omzetten met behulp van een medium waarmee de meeste kunstenaars niet gewend zijn om mee te werken blijkt nu net heel ingewikkeld te zijn. Toch krijg ik schitterende foto’s toegestuurd die wel voldoen aan de vraag, persoonlijke kunstwerkjes die laten zien hoe iedere kunstenaar haar of zijn kunstenaarschap ziet.

Wat is kunst?

Ik ben al aardig op weg met het verzamelen van de foto’s. En wat blijkt: via de foto’s is onmiskenbaar te zien wat de kunstenaar is: schilder, beeldhouwer, tekenaar, graficus, fotograaf, noem maar op. Hun kunst is niet te scheiden van hun persoonlijkheid, hun werk, hun zijn. Hun hele wezen is vervlochten met ‘hun’ kunst, samengebracht in die ene foto. En juist daardoor wordt deze tentoonstelling zo’n bijzondere tentoonstelling: voor mij laten de kunstenaars hun ware kunstenaarschap zien omdat ze niet met een voor hen vertrouwd medium gewerkt hebben maar gebruik hebben gemaakt van een ander medium: fotografie.

Jouw mening

Een ander onderdeel van de expositie is dat alle kunstenaars aan mensen uit hun omgeving zijn gaan vragen wat volgens hen een kunstenaar is. En ook daarbij zijn de resultaten heel verrassend. Sommige kunstenaars zijn een discussie aangegaan met naasten, geliefden, buren of zomaar, met mensen op straat. Anderen hebben korte quotes verzameld en naar me opgestuurd. Al deze reacties op de vraag: ‘Wat is volgens jou een kunstenaar?’ worden op grote vellen papier van 50×300 centimeter afgedrukt en tussen de foto’s van de expositie opgehangen. U kunt ook meedoen. Zet onder dit artikel of via de Facebookpagina van het project ‘Hoe u een kunstenaar ziet, wat volgens u een kunstenaar is’ en ook uw reactie komt te hangen tussen al die andere reactie. Ik ben benieuwd!

Affiche KVF

Ook interessant

Scroll to top blauw