menu

Wat is God? Een 0 of een 1?

Telkens is het even in de mode: God is dood. Dat was in de jaren zeventig het geval en onlangs opnieuw. Ondertussen was God kennelijk opgestaan. Maar nu is  er een nieuw fenomeen:  het elastisch universum! De uitvinder is Erik Verlinde.

Kijk, het zit zo: niemand weet waarom wij op deze aarde zijn. In de Westerse wereld was lange tijd de uitleg van de bijbel gezaghebbend. Inmiddels is er veel meer bekend over het sterrenstelsel, het heelal, waar de planeet aarde in rondtolt.

Begrijpen doen we het niet

Het genie Albert Einstein wist daar, aan het begin van de vorige eeuw, een bepaalde wetmatigheid in te ontdekken. Daardoor zijn wij nu in staat om loep zuiver raketten de ruimte in te sturen, die dan ergens in die onmetelijke ruimte, ook exact op de juiste plek belanden. Terzelfder tijd waren er andere genieën bezig met de microwereld. Atomen bleken opgebouwd uit nog kleinere deeltjes, Quarks, die zich heel wonderlijk gedragen. Omdat de woorden van onze wereld een betekenis hebben, die daar niet op aansluit verzinnen we maar wat en hebben het   bijvoorbeeld over ‘het onzekerheidsprincipe’. De kwantummechanica ligt ten grondslag aan de iPhone. Het werkt, maar echt begrijpen doen we het niet.

Wat is God?

Nu is het vervelende dat de theoretische inzichten over die twee werelden – de wereld van de microdeeltjes (0.0000000001) en de macro wereld van E=MC2 – niet te verenigen zijn. Ik wil zo graag nog meemaken dat het inzicht doorbreekt waardoor die twee werelden met elkaar verbonden worden. Geeft Erik Verlinde hierop het antwoord? Volgens hem ligt er onder die twee werelden een andere ‘werkelijkheid’ en die bestaat uit informatie: enen en nullen. De informatie waar onze computers op draaien. Vandaar mijn vraag: wat is God? Een 0 of een 1? Wordt vervolgd.

Reageren

Auteur

Jacquelien de Savornin Lohman

Jacquelien de Savornin Lohman

Sinds 2005 staat Prof. dr. Jacquelien de Savornin Lohman (1933) als cabaretier op de planken van het theater. Maar dat is niet de enige carrière die zij heeft gehad. Zij was succesvol advocaat, hoogleraar jeugdhulpverlening en pedagogie, wetenschappelijk ambtenaar én van 1991 tot 1995 lid van de Eerste Kamer voor D'66.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten