menu

Voorlezen helpt tegen laaggeletterdheid

Voorlezen helpt om laaggeletterdheid bij kinderen te voorkomen of te verminderen. Maar liefst 14% van de kinderen in Nederland loopt namelijk het risico later laaggeletterd te worden, omdat zij opgroeien in een taalarme omgeving. En daar gaat de GGD in Nederland wat aan doen!

Kinderen hebben een stimulerende taalomgeving nodig, zowel op school, op de kinderopvang als thuis. Lezen en met name voorlezen, is niet alleen leuk als moment om samen te zijn, maar juist ook heel belangrijk voor de ontwikkeling, de gezondheid en de kansen van een kind.

Het Feestje van Buurpoes

Lieke van Lexmond gaf daarom 6 september jl. het goede voorbeeld door in de bibliotheek OBA Bos en Lommer in Amsterdam 50 kinderen voor te lezen uit een speciale uitgave van het verhaal ‘Het feestje van Buurpoes’, van Woezel & Pip. Jeugdartsen van 200 consultatiebureaus, aangesloten bij ActiZ en GGD GHOR Nederland, geven tot het eind van het jaar laagtaalvaardige gezinnen een tegoedbon voor ‘Het feestje van Buurpoes’, dat opgehaald kan worden bij de dichtstbijzijnde bibliotheek.

partner content

Onze gezondheid en veiligheid

De GGD is verantwoordelijk voor onze algemene gezondheid én veiligheid. Ontdek hier meer over de onderwerpen waar de GGD mee bezig is.

Ik lees vaak voor

Zelf is Lieke van Lexmond ook moeder van haar zoontje Vik: “Thuis heb ik ‘Het feestje van Buurpoes’ getest op Vik. Hij vond het fantastisch. Ik lees hem vaak voor, het is leuk maar ook zo belangrijk. Met 15 minuten voorlezen per dag kun je taalachterstand en daarmee ook laaggeletterdheid op latere leeftijd voorkomen.”

Laaggeletterdheid voorkomen

GGD GHOR Nederland is één van de initiatiefnemers van het project, samen met o.a. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en ActiZ Jeugd. Hélène Floris (logopediste GGD Amsterdam), legt namens de organisaties uit: “Gelijke kansen voor alle kinderen begint met kunnen lezen en schrijven. Het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid door tijdig te signaleren is van groot belang. Want niet goed kunnen lezen en schrijven heeft invloed op je hele leven. Bijvoorbeeld: het niet kunnen begrijpen van de bijsluiter van een medicijn of je verzekeringspolis. Jeugdartsen en verpleegkundigen zien bijna alle kinderen en ouders en vormen zodoende een belangrijke schakel in het voorkomen van laaggeletterdheid.”

NED7 leestip

‘Ik vind jou zo lief’ van Woezel & Pip

Voorlezen aan kinderen

Overigens was Lieke van Lexmond niet de enige die het voorlezen is gestart in het kader van ‘De Dag van de Jeugd & Gezondheid: Voorlezen helpt!’ Ook Gers Pardoel (Bibliotheek Breda), Wilfred Genee (Bibliotheek Het Eemhuis in Amersfoort), Linda Wagenmakers (Bibliotheek Presikhaaf in Arnhem), Bas Muijs (Bibliotheek Veendam), Iris Hesseling (Bibliotheek Nuth) en Curt Fortin (Bibliotheek Den Haag) vroegen met het voorlezen aan een groep kinderen aandacht voor taalontwikkeling.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten