menu

Vooral mannen voelen zich eenzaam

Het is de Week tegen Eenzaamheid en dan komen er natuurlijk iedere dag wel wat berichten over eenzaamheid voorbij. En deze viel gisteren op. Vooral mannen voelen zich eenzaam. Meer dan vrouwen. Om heel eerlijk te zijn hadden wij die kop niet verwacht. Mannen lijken altijd veel makkelijker in het leggen van contacten of het redden van zichzelf. En toch blijkt uit de cijfers dat het nieuws klopt.

Eenzaamheid naar leeftijd en geslacht
bron: CBS 2015

Half miljoen mensen eenzaam

Dat eenzaamheid in onze maatschappij een probleem is dat blijkt ook uit de cijfers. Bijna een half miljoen mensen voelen zich eenzaam in Nederland. Dit is zo’n 4% van de hele bevolking en is niet aan leeftijd gebonden. Toch bestaat een groot deel van deze 4% uit mannen die ouder zijn dan 75 jaar. Van de mannen boven de 75 jaar zegt ongeveer 12% dat ze zich eenzaam voelen. Bij vrouwen boven de 75 jaar ligt dat aantal meer dan de helft lager. Zo’n 5% van de vrouwen boven de 75 zegt zich eenzaam te voelen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Overigens gaat het hier ook om mensen die nog zelfstandig wonen en niet om mensen die in een verzorg- of verpleeghuis wonen.

Mannen voelen zich eenzaam

Uit het onderzoek van het CBS blijken nog wat andere interessante wetenswaardigheden over eenzaamheid. Zo zeggen vrouwen dat ze vaker deel uitmaken van een hechte vriendengroep. Ook hebben vrouwen vaker iemand bij wie ze terechtkunnen als ze dat nodig hebben. Mannen daarentegen zeggen vaker dat hun contacten met anderen oppervlakkiger zijn.

En wat ook niet helemaal verbazend is, is dat gezondheid een grote rol speelt bij gevoelens van eenzaamheid. Hebben mensen een slechtere gezondheid, dan blijkt uit de cijfers dat deze mensen vaker zeggen dat ze zich eenzaam voelen. Mensen die zeggen gezond te zijn geven aan zich minder of niet eenzaam te voelen. En het verschil is groot. 17% van de mensen met een “slechtere” gezondheid tegen slechts 2% van de mensen met een “goede” gezondheid. Dat is nogal een verschil!

Overigens maakt het volgens de cijfers van het CBS niet uit of je in de stad woont of in een dorp.

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten